Scroll Top

“Türkiye, Çin’in 21 trilyon dolarlık kuşak yol projesinde ilk inisiyatif alan ülke oldu”

tr9969

Tarihi İpek Yolu’nu yeniden hayata geçirecek bir proje olarak nitelendirilen Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolunda ilk katar hareket edecek.

Çin’den Avrupa’ya kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, BTK’nın, Bakü’nün Alat limanındaki açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili katılacak.

“Türkiye ilk inisiyatif alan ülke”

İstanbul Medipol Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin bu projenin önemine dair Yekvücut’a şunları aktardı:

“Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi ile Türkiye Çin’in 21 trilyon dolarlık kuşak yol projesinde ilk inisiyatif alan ülke oldu. Bu proje sayesinde 40 milyon kilometre karelik bir etki alanında yaklaşık 4,5 milyar insanın yararlanacağı “kuşak yol” projesinde büyük pay sahibi olacağız. Söz konusu tren hattı, sadece Çin’in ürünlerinin Avrupa’ya aktarılmasını değil, aynı zamanda Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan’ın da ihracatında, mal sevkiyatını Rusya üzerinden yapma zorunluluğunu ortadan kaldıracak. Bu ülkeler ürünlerini Rus limanlarına aktarmak yerine, Ortadoğu’dan Afrika’ya geniş bir coğrafyada rahatlıkla ürünlerini Mersin ve İskenderun limanlarından daha avantajlı olarak ulaştırabilecekler. Bu sayede sadece Kars değil, Mersin ve İskenderun da önemli lojistik merkezler olacak. Sayın Cumhurbaşkanınımızın bugün Bakü’den bineceği trenin Kazakistan’dan hareket etmesi özellikle Türkiye’nin ne kadar geniş bir coğrafyaya lojistik hizmeti vereceği gerçeği açısından, dikkat edilmesi gereken bir nokta. “

Azerbaycan Devlet Demir Yolları’nın verilerine göre toplam uzunluğu 838 kilometre olan demiryolunun, 76 kilometresi Türkiye’den, 259 kilometresi Gürcistan’dan ve 503 kilometresi ise Azerbaycan’dan geçiyor. Projenin Türkiye bölümünde 4 istasyon, 3 köprü ile 76 kilometrelik demiryolu inşa edildi. Türkiye ile Gürcistan sınır geçişi tünelle sağlandı. Tünelin 2 bin 375 metresi Türkiye, 2 bin 70 metresi ise Gürcistan topraklarında bulunuyor.

Yıllık 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşınabilecek

BTK için Gürcistan kısmındaysa 105 kilometre yeni demiryolu hattı yapıldı,154 kilometrelik ray yenilendi. Azerbaycan’da ise 503 kilometrelik demiryolu hattı projeye uygun hale getirildi.

Hattın devreye girmesiyle Londra’dan Pekin’e kesintisiz demiryoluyla ulaşmak mümkün olacak. Çin’den çıkan yüklerin Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden Hazar denizi ile Bakü Alat limanına, ordan da Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletilmesi öngörülüyor.

İlk etapta hattan yıllık 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşınabilecek. Kapasitenin 2034 yılına kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkartılması planlanıyor. Türkiye ile Asya, Kafkasya ve Avrupa ülkeleri arasında, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu bağlantısıyla yıllık 50 milyon tona ulaşacak uluslararası taşıma potansiyeli ortaya çıkacak.

7 bin kilometre kısalacak

BTK demiryolunun, bölgedeki taşıma koridorlarına önemli bir alternatif oluşturacağı, projenin ortağı Türkiye’nin ise BTK ve Marmaray ile birlikte Çin-Avrupa demiryolu trafiğinde önemli bir rol üstlenmesi öngürülüyor.

Çin’den Avrupa’ya giden demiryollarının tamamı Rusya üzerinden geçiyor. BTK’nın devreye alınmasıyla, mesafe yaklaşık 7 bin kilometre kısalacak. Böylece Çin ile Avrupa arasındaki yük trafiğinin önemli bir kısmının Rusya’dan bu güzergaha kayacağı tahmin ediliyor. BTK güzergahında ürünler Çin’den Avrupa’ya demiryoluyla 15 günde ulaşılabilecek.

Benzer gönderiler