Scroll Top

Yerli VLP aşısında Faz 2 çalışmaları tamamlandı

VLP aşısı son durum

VLP aşısı Faz-2 aşılamaları başarıyla sonuçlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ODTÜ’den Prof. Dr. Mayda Gürsel ve Bilkent Üniversitesinden İhsan Gürsel çiftinin ortak çalışmalarıyla geliştirilen VLP aşı adayında bir evrenin daha geride kaldığını açıkladı. TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu kapsamında yürütülen VLP aşısı Faz-2 aşılamaları sonuçlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuyla ilgili “Gönüllüsü olduğum VLP aşısında önemli bir aşamayı daha tamamladık. Faz-2 aşılamaları da herhangi bir yan etkiyle karşılaşılmadan başarıyla sona erdi” dedi. Varank’ın açıklamalarına göre; VLP aşı adayı TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformundaki başarılı çalışmalardan birisi. Dünya genelinde klinik aşamaya gelmiş 5 VLP aşı adayı bulunuyor. Bunlardan ikisi Kanada’da, biri Hollanda’da. Diğer VLP aşısı üzerinde ise Hindistan, ABD ve İngiltere ortak bir çalışma yürütüyor. Bu 5 aşı adayından biri de Türkiye’deki Mayda Gürsel ve İhsan Gürsel’in çalışması.

“Yerli VLP aşısı büyük bir potansiyel barındırıyor”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Dünyada uygulamaya giren veya halen üzerinde çalışılan farklı aşılar var. Bunlardan bazıları yenilikçi teknolojileri barındırıyor. VLP aşı adayımız da inovatif yöntemle geliştirilen aşı adaylarından biri olarak dikkat çekiyor.” sözlerini kaydetti.

Yerli VLP aşısının dünyada klinik aşamadaki 5 VLP aşı adayından birisi olduğunu belirten Varank, “Bu açıdan bakıldığında yerli VLP aşısı büyük bir potansiyel barındırıyor. Biz de Bakanlık olarak bu potansiyele inandık. 27 Mart’ta ilk klinik denemeleri başlayan Faz-1 çalışmasında TÜBİTAK Başkanı’mız Hasan Mandal ile birlikte gönüllü olarak yer aldık.” dedi.

vlp aşısı gönüllü başvuru

VLP aşısı Faz-3 çalışmaları eylülde başlayacak

Varank, VLP aşı adayında Faz-1 aşamasının ardından Faz-2 aşılamalarının da başarıyla tamamlandığını aktararak şunları kaydetti:

“Eylülde yerli VLP aşısı Faz-3 çalışmalarına başlamayı planlıyoruz. Şu ana kadar herhangi bir yan etkiyle veya olumsuzlukla karşılaşmadık. İnsan denemelerinin Faz-3 aşamasında daha fazla gönüllüye ihtiyacımız olacak. Sağlık çalışanlarımız büyük özveriyle aşılamayı sürdürüyor. Elbette herkesin aşı olmasını mutlak surette tavsiye ediyoruz. Yerli aşıyı bekleyen vatandaşlarımızı da bu inovatif aşımız için gönüllü olmaya davet ediyoruz.”

Yerli VLP aşısı gönüllü başvuruları “covid19.tubitak” web adresinden yapılabiliyor.

Yerli aşılar DSÖ aşı listesinde

Dünyada çalışmaları sayılı olan ve TÜBİTAK Covid-19 Platformu çatısı altında tek olan VLP teknolojili aşı adayı, 30 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Covid-19 aşı adayları listesine girmişti. VLP aşı adayının Bakan Varank ile TÜBİTAK Başkanı Mandal’ın gönüllü olduğu Faz-1 aşaması 36 kişinin katılımıyla gerçekleşti. 2 enfeksiyon hastalıkları uzmanı ve birer farmakolog, immünolog ve istatistik uzmanından oluşan Bağımsız Veri İzleme Komitesi çalışmaları uygun buldu. Bunun ardından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna Faz-2 için başvuruda bulunuldu.

Çalışma onayı alınmasının üzerine 26 Haziran’da 3 ayrı merkezde Faz-2 çalışmalarına başlandı. Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi ile Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 349 gönüllüye aşılamalar iki doz olarak uygulandı. Aşılamalar, 8 Ağustos’ta tamamlandı. Yerli VLP aşısı son durum olarak Faz-3 aşamasına ilişkin dosyanın eylülün üçüncü haftasında teslim edilmesi planlanıyor.

vlp temelli aşının üreticileri

VLP aşısı nedir

VLP aşı teknolojisi, geliştirilen virüs benzeri parçacıkların virüsü enfeksiyon oluşturmayacak şekilde taklit etmesi temeline dayanıyor. Bu parçacıklar bağışıklık tepkisi uyandırıyorken hastalığa sebep olmuyor.

Yerli VLP aşı adayının bir özelliği de diğer VLP aşılarından farklı olarak tasarımında virüsün 4 yapısal proteininin de aşı antijeni olarak kullanılması. Bu özelliğiyle yerli VLP aşı adayının virüse karşı çok daha etkili bir bağışıklık sağlaması planlanıyor.

Benzer gönderiler