Scroll Top

AB’den Türkiye aşı sertifikalarına denklik

e aşı kartı, aşı kimliği

Avrupa Birliği Türkiye’nin aşı kimliğini tanıma kararı aldı

Avrupa Birliği, Türkiye de dahil 3 ülkenin Covid-19 aşı sertifikalarına “denklik” verileceğini duyurdu. Türkiye, Kuzey Makedonya ve Ukrayna’nın oluşturduğu koronavirüs aşı sertifikalarını tanıma kararı alan AB komisyonu, kararın bugün itibarıyla geçerli olacağını açıkladı. Açıklamada, 3 ülkenin AB aşı sertifikası sistemine bağlanacağı aktarıldı. Verdikleri aşı sertifikalarının “AB Dijital COVID Sertifikası” ile aynı koşulları taşıyacağı ve AB ülkelerinde de kabul edileceği belirtildi. Bahsi geçen 3 ülkenin de AB tarafından verilen aşı sertifikasını tanıyacağı bildirilen açıklamada, bu uygulama ile karşılıklı olarak güvenli seyahat gerçekleştirilmesinin kolaylaşacağı belirtildi. Türkiye’de iki doz aşısını tamamlamış vatandaşlar “Covid-19 Aşı Kimliği”ni e-Nabız aracılığıyla veya Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden oluşturup, kullanabiliyor.

AB ülkeleriyle birlikte İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre’de geçerli olan aşı sertifikası; kimlik numarası, ad, soyad, doğum tarihi, uygulanan aşıların türleri, üreticileri ve aşılanma tarihleri gibi bilgiler içeriyor. Bu sertifika sayesinde AB’de onaylı Covid-19 aşılarından BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson olmuş ve son dozun üzerinden 2 hafta geçmiş kişilere seyahatlerde test ya da ek kısıtlamalar uygulanmıyor.

AB’nin salgında seyahatleri kolaylaştırmak amacıyla hazırladığı aşı sertifikası uygulaması, 1 Temmuz’da yürürlüğe girmişti. Türkiye’de ise Covid-19 için geliştirilen HES uygulaması 18 Nisan 2020’de kullanılmaya başlanırken; Sağlık Bakanlığı, 9 Haziran 2021 tarihinde e-Nabız ve HES uygulaması üzerinden aşı kimliği oluşturulabileceğini duyurdu.

AB aşı sertifikası, aşı kimliği almak

Düşük riskli il sayısı 34’e yükseldi

Türkiye’nin Covid-19 ile mücadelesi kapsamında aşılamalar da hız kesmeden devam ediyor. Sağlık Bakanlığının internet sitesinde bulunan anlık verilere göre, 20 Ağustos saat 11.30 itibarıyla 45 milyon 447 bin 884 birinci doz, 34 milyon 604 bin 951 ikinci doz, 7 milyon 446 bin 765 üçüncü doz aşı uygulandı. Böylece toplam yapılan doz sayısı 87 milyon 499 bin 600 oldu.

Türkiye genelinde uygulanan birinci doz ortalaması yüzde 72,99 iken, aşılama oranı yüzde 75’in üstüne çıkan illerin sayısı 34 oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “SAMSUN düşük riskli iller arasında yerini aldı. Salgın hastalığa karşı karar verip ilk doz aşıyı olma oranları %75’in üzerinde. Haritada bir şehrimiz daha Mavi. Düşük riskli il sayımız 34’e yükseldi.” ifadelerini kaydetti.

Benzer gönderiler