İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Yunanistan’da sahipsiz göçmen çocukların gerekli bakım ve korumadan mahrum kaldığını bildirdi.
HRW tarafından yayınlanan raporda, Yunan makamlarınca yaşları yanlış kaydedilen çocukların şiddete, tacize, cinsel istismara ve insan kaçakçılığına karşı korunmasız bırakıldığı belirtildi. Bazı çocukların çevrelerinin telkinleri veya yanlış bilgilendirmeyle kendilerini yetişkin olarak tanıttığı ancak yaşlarını düzeltmek için başvurduklarında birçok sorunla karşılaştıkları aktarılan raporda, bazı çocukların ise “keyfi şekilde” yetişkin olarak kaydedildiği vurgulandı.
Raporda, “HRW, yeni gelen göçmenleri kaydeden yetkililerin, bazen sahipsiz çocukları keyfi şekilde çocukların belirttikleri yaştan daha büyük şekilde kaydettiklerini tespit etti.” ifadeleri kullanıldı. Yunanistan’da “kronik” sorun haline gelen tesis yetersizliği sebebiyle birçok çocuğun bekleme listesinde yer aldığına, bazılarının ise polis merkezlerinde tutulduğuna işaret edilen raporda, 20 Haziran itibarıyla ülkede toplam bin 149 göçmen çocuğun uygun barınak için bekleme listesinde olduğu, bunların 296’sının ise karakol ve göçmen gözaltı merkezlerinde tutulduğu bilgisi paylaşıldı.
Suriye, Irak, Pakistan gibi ülkelerdeki savaş ve ayrımcılıktan kaçan çocukların tehlikeli yolculukların ardından Yunanistan’a vardıklarına dikkat çekilen raporda, içlerinde bulundukları durum ve şartların sahipsiz göçmen çocukların ruh sağlıklarına da zarar verdiğinin altı çizildi.
Örgütün Yunanistan Araştırmacısı Eva Cosse, “Midilli Adası’nda refakatsiz göçmen çocukların hatalı şekilde yetişkin olarak kaydedilmesi, akraba olmayan diğer yetişkinlerle bir araya koyulmaları ve ihtiyaç duydukları bakımdan mahrum bırakılmaları gibi durumlar önemli problemlere yol açıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Yunanistan’a çocukların tespitinde daha iyi bir iş çıkarması çağrısı yapan Cosse, “Yunan makamları, sahipsiz çocukların düzgün şekilde kimlik tespitlerini yapma ve her çocuğun ihtiyaç duyduğu koruma ve bakımı sağlama sorumluluğunu almalıdır.” ifadelerini kullandı. Midilli Adası’nda toplam 4 binin üzerinde sığınmacı bulunuyor. Kamplardaki yaşam koşulları ve iltica süreçlerinin aylar sürmesi sebebiyle sığınmacılar sık sık gösteriler düzenliyor.