Avrupa arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Tue, 20 Dec 2022 10:57:41 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Avrupa arşivleri | Yekvucut 32 32 Türkiye’yi görmezden gelmenin riskleri https://yekvucut.com/dunyadan/turkiyeyi-gormezden-gelmenin-riskleri/ Tue, 20 Dec 2022 10:57:41 +0000 https://yekvucut.com/?p=57220 Türkiye politikalarında haklı Lihtenştayn Prensi Michael, kendi kurmuş olduğu, üst düzey politikacı ve yöneticilere istihbari fikir ve öneri sunduğu gisreportsonline...

Türkiye’yi görmezden gelmenin riskleri yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye politikalarında haklı

Lihtenştayn Prensi Michael, kendi kurmuş olduğu, üst düzey politikacı ve yöneticilere istihbari fikir ve öneri sunduğu gisreportsonline kanalda, Avrupa’nın Türkiye konusunda başarısız bir strateji izlediği, Türkiye’nin gerek konumu, gerek sürdürdüğü politikaları konusunda haklı ve başarılı olduğunu belirten bir yazı yayınladı.

Batı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de kendine ait stratejik çıkarları olduğunu kabul etmiyor

Batı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de kendine ait stratejik çıkarları olduğunu kabul etmeyi reddediyor ve bunu yaparken çok önemli bir müttefiki yabancılaştırma riskini alıyor. Avrupa’nın güneydoğu komşuları –Doğu Akdeniz, Karadeniz bölgesi ve Kafkaslar- uzun süredir büyük jeopolitik aktörlerin etki için yarıştığı bir arena olmuştur.

Türkiye de bu kritik bağlantının merkezinde yer alıyor. Bu, Ankara’yı büyük zorluklar ve sorumluluklarla karşı karşıya bırakıyor. ABD, Avrupa Birliği, NATO ve Rusya’nın bölgede stratejik çıkarları var ve İsrail, Mısır ve Yunanistan gibi diğer önemli aktörlerin de tehlikede olduğu çok şey var.

Ukrayna halkının yaşadığı korkunç kayıplara ek olarak, işgal, çeşitli küresel siyasi ve ekonomik zorluklara yol açtı. Tüm bu yakıcı meseleler Avrupa’nın yakın çevresinde yaşanıyor ve bölgenin sinir merkezi olan Türkiye’nin konumu ve çıkarlarının anlaşılmasını zorunlu kılıyor.

NATO üyeleri Türkiye’yi çeşitli konularda eleştirdiler. Bunlardan biri Rus S-400 hava savunma sisteminin satın alınmasıydı. Sorun şu ki, Ankara’nın çıkarlarını savunmak için belirli bir stratejik özerkliğe ihtiyacı var. Tamamen Batı donanımına bağımlı olmak, özellikle de yazılımı kontrol edememek, manevra alanını sınırlayacaktır. Bağımsızlığını korumak için gelişen bir savunma sektörü inşa etti. Türkiye’nin çıkarları Batı tarafından büyük ölçüde göz ardı edildiğinden, Ankara bazen şantaj olarak görülen ama aslında sadece ulusal çıkarları koruyan önlemlere başvurmak zorunda kalıyor. Finlandiya ve İsveç’in PKK’lı teröristlere barınmayı bırakmamaları halinde NATO’ya katılımlarının engellenmesinde de durum böyleydi.

ABD ve AB, Türkiye çıkarlarını görmezden geliyor

Türkiye, ekonomik faaliyet yoluyla Afrika’da önemli bir nüfuz kazandı. Orta Doğu’yu istikrara kavuşturma potansiyeline sahiptir ve Orta Asya’da önemli bir rol oynayabilir. Batı için hayati önemdedir. Yine de ABD ve AB, Türkiye’nin çıkarlarını görmezden geliyor ve sürekli olarak uluslararası sahnede ülkeyi itibarsızlaştırıyor. Bu geri tepecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan tam bir pragmatist. Bu, politikalarını sık sık değiştirmesine neden olur. Pek çok yorumcu, Türk siyasetinin öngörülemez olduğunu düşünüyor, ancak bunlar mantıklı ve ulusal çıkarlar tarafından yönlendiriliyor.

Türkiye olmadan Avrupa’nın güvenliği ve çıkarları sürekli tehdit altında olacaktır. Avrupalılar Ankara’yı anlamak için çaba gösterselerdi, daha güvenli ve istikrarlı bir yakın çevre ile ödüllendirilirlerdi.

Türkiye’yi görmezden gelmenin riskleri yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Foreign Policy: Putin’in enerji savaşı, Avrupa’yı parçalıyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/foreign-policy-putinin-enerji-savasi-avrupayi-parcaliyor/ Wed, 21 Sep 2022 13:14:28 +0000 https://yekvucut.com/?p=56945 Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı Avrupa’ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından kaleme alındı. “Putin’in enerji savaşı, Avrupa’yı parçalıyor” başlıklı...

Foreign Policy: Putin’in enerji savaşı, Avrupa’yı parçalıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı

Avrupa’ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından kaleme alındı. “Putin’in enerji savaşı, Avrupa’yı parçalıyor” başlıklı analizde, “Asıl soru, bunun Ukrayna’ya verilen desteği baltalayıp baltalamayacağı.” ifadesi kullanıldı.

Foreign Policy duyurdu: Avrupa’daki fabrikalar hayatta kalma mücadelesi veriyor

Foreign Policy analizinde Avrupa’daki fabrikalar, işletmeler ve ailelerin, doğalgaz fiyatları nedeniyle hayatta kalma mücadelesi verdiğine dikkat çekildi. “Bu durum, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşıyla ilgili Avrupa dayanışmasını test ediyor ve ekonomide durgunluk korkularını körüklüyor.” denildi. Kıtada son 10 yılda yüksek enerji fiyatlarının “ezici boyutlara” ulaştığı, ortaya çıkan tablonun da endüstrileri durma noktasına getirdiği kaydedildi.

Aynı yazıda, “Haneler, faturalarını ödemek için çırpınıyor. Bu tablo, fiyatları aşağı çekmek üzere kapsamlı önlemler için Avrupalı ​​liderleri acil eyleme sevk etti. Brüksel, gazın karneyle dağıtılmasından bahsediyor.” denildi. Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden (CSIS) Ben Cahill, şöyle konuştu: “İnsanların şoke edici derecede yüksek elektrik faturaları var. Küçük işletmeler faturaları ödemekte zorlanıyor. Fabrikalar, üretimi durdurup durdurmamayı düşünüyor. Bu, kış gelmeden önce yaşanıyor. Dolayısıyla daha da kötü bir hal alabilir.”

Fransız Le Monde da fabrikaların kapandığını duyurdu

Fransız Le Monde gazetesi, enerji krizinin ekonomik boyutlarını yazdı. Ülkenin cam devi Duralex’in 1 Kasım’dan itibaren 5 ay boyunca üretim yapmayacağının belirtildiği habere göre, çelik üreticisi LME, 31 Aralık’tan itibaren kuzeydeki fabrikalarında üretimi durduracak. Fırınlarının yarısını kapatacak Arc France’de işçilerin üçte birine kısmi işsizlik uygulanacak. Haberde 150 bin küçük ve orta ölçekli şirketin tehdit altında olduğu da ifade edildi.

Haberde kapanan ve üretimi kısıtlayan firmalar listesinin gitgide uzadığına vurgu yapıldı. Nancy yakınındaki Custines’te Le Bronze-Alloys grubuna bağlı döküm şirketinin 16 Eylül’de kapama kararını duyurduğuna değinilen haberde, “Ayrıca çelik, cam, metal endüstrisi ile yoğun enerji tüketimine ihtiyaç duyan küçük ve büyük ölçekli on binlerce şirket kapanma tehdidiyle karşı karşıya.” ifadesi kullanıldı.

Foreign Policy: Putin’in enerji savaşı, Avrupa’yı parçalıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
İflas dalgası Avrupa’da yayılıyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/iflas-dalgasi-avrupada-yayiliyor/ Mon, 19 Sep 2022 14:14:32 +0000 https://yekvucut.com/?p=56942 Avrupa’da firmalar iflas bayrağı çekti Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa’da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere’de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta yüzde...

İflas dalgası Avrupa’da yayılıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa’da firmalar iflas bayrağı çekti

Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa’da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere’de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta yüzde 43 yükseldi. Belçika’daki 10 gıda şirketinden dördünde risk var. Almanya’da bu sayı bir önceki yıla göre dörtte bir oranında arttı. İtalya’nın endüstriyel lobisi Confindustria enerji fiyatları artmaya devam ettikçe şirketlerin batacağını açıkladı.

Almanya’da firmalar iflas dalgasıyla karşı karşıya

Alman Federal Meclisi Enerji Komisyonu Başkanı Klaus Ernst, ülkenin Rusya’ya yönelik yaptırım politikası nedeniyle iflas dalgasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Münih’teki Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (Ifo), 2023’ün ilk aylarında yüzde 11’e varan enflasyon oranları öngördüklerini belirtti. Alman Sanayi Federasyonu’nun anketine göre, üç küçük ve orta ölçekli şirketten en az biri varlığını risk altında görüyor. Halle’deki Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün (IWH) raporuna göre, yalnızca ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 daha fazla iflas başvurusu yapıldı. Yalnızca ağustos ayında, çoğunlukla orta ölçekli şirketlerden oluşan anonim şirketler ve ortaklıklar arasındaki iflas sayısı bir önceki yıla göre dörtte bir oranında arttı. Almanya’daki neredeyse on şirketten biri şu anda üretimi kıstı veya durdurdu. Kağıt, gübre ve çelik üreticileri gibi enerji yoğun şirketler, hükümetlerden fon bulmaya çalışıyor. 1928’den beri faaliyet gösteren tuvalet kağıdı üreticisi Alman şirketi Hakle, yüksek gaz fiyatlarına yenik düştü ve iflas başvurusunda bulundu. Enerji krizinin kötüleşmesi nedeniyle bu sonbaharda Almanya’da birçok şirketin daha başvuruda bulunması bekleniyor.

Avrupa’daki şirketler ayakta kalmakta zorlanıyor

Orta Avrupa’nın en büyük gübre üreticisi SKW Piesteritz, üretimi üç haftadan uzun süre tamamen durdurdu. Avrupa’da gıda üretimi de hızla artan enerji fiyatlarından ciddi şekilde etkilendi. Fırın zinciri Goldjunge, ağustos sonunda iflas başvurusunda bulundu. Durum, otomotiv endüstrisinin tedarikçileri için de vahim. Avrupa’daki tüm büyük otomobil üreticileri tarafından kullanılan krom kaplı plastik bileşenleri üreten BIA, Forst’taki fabrikasını kapatacağını duyurdu. Otomotiv tedarikçisi Dr. Schneider iflas etti. Yılda yaklaşık bir milyar hassas torna parçası üreten Carl Leipold, iflas başvurusunda bulundu. Ayakkabı satıcısı Ludwig Görtz GmbH de başvuru yapan şirketlerden… Avusturyalı gayrimenkul milyarderi Ren’ecute, Benko’nun sahibi olduğu Galeria Karstadt Kaufhof (GKK) perakende grubu da iflas etti.

Avrupa’daki tarım ve gıda şirketleri de artan enerji fiyatları arasında faaliyetlerini sürdürmekte zorlanıyor. Bazıları üretimi durdurmak, personeli işten çıkarmak veya tamamen işi kapatmakla karşı karşıya. Ateş hattında ilk sırada yer alan KOBİ’ler, özellikle fırıncılık, sebze işleme ve süt ürünleri gibi daha enerji yoğun sektörler yer alıyor. FoodDrink Europe, AB Çiftçiler Derneği ve COPA-COGECA şirketler için durumun zorlaştığını söyledi. Belçika’daki 10 gıda şirketinden 4’ünün batma riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

İtalya’daki endüstriyel lobisi Confindustria, enerji fiyatlarının bu şekilde gitmesi durumunda yaygın şirket iflaslarının başlayabileceği uyarısında bulundu. Ülkede, gaz fiyatları yakın zamanda megavatsaat başına 320 euronun üzerine çıktı. İngiltere ve Galler şirketlerinden battığını ilan edenlerin sayısı ağustosta yüzde 43 arttı. İflas Servisi’nin rakamlarına göre, ağustosta bin 933 firma üretim yapamayacağını açıkladı. İmalat sektörü iflasları da geçen yıldan bu yana yüzde 63 artmış durumda. Londra merkezli sinema grubu Cineworld’ün 4.8 milyar dolar borcuyla iflas başvurusunda bulundu.

Finlandiyalı Fortum ve İsviçreli elektrik şirketi Axpo hükümetlerinden mali garantiler aldılar. İngiltere’nin en büyük enerji tedarikçisi Centrica bankalardan taze para arıyor. Danimarkalı enerji tüccarı Danske Commodities ana şirket Equinor’dan ekstra fon sağladı. Almanya’nın en büyük Rus gazı ithalatçısı Uniper’a sağlanan 19 milyar euroluk kurtarma paketi de yeterli gelmiyor.

İflas dalgası Avrupa’da yayılıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa kabusu beklenenden uzun yaşayacak https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/avrupa-kabusu-beklenenden-uzun-yasayacak/ Tue, 30 Aug 2022 13:23:57 +0000 https://yekvucut.com/?p=56832 Avrupa kara kışı birkaç kış yaşayacak Londra merkezli petrol ve doğalgaz şirketi Shell CEO’su Ben van Beurden, Avrupa’nın zorlu zamanlarının birkaç kış süreceği konusunda...

Avrupa kabusu beklenenden uzun yaşayacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa kara kışı birkaç kış yaşayacak

Londra merkezli petrol ve doğalgaz şirketi Shell CEO’su Ben van Beurden, Avrupa’nın zorlu zamanlarının birkaç kış süreceği konusunda uyardı. Rus gazının arzındaki kesintiler, Avrupa ülkelerini yıkıcı bir enerji krizine sürükledi, toptan satış fiyatlarını yükselterek tüketicileri devasa faturalar ve 1980’lerden bu yana en yüksek enflasyon oranlarıyla karşı karşıya bıraktı.

“Çözümler bulmamız gereken birkaç kış geçireceğiz”

Avrupa ülkeleri bunun sadece bu kış yaşanacağını düşünüyor olsa da gerçek göründüğünden çok farklı. Shell CEO’su Beurden, Avrupa’nın gelecek kış mevsimlerinde Rus arzındaki kesintilerin sonucu olarak zor durumlarla karşılaşabileceğini söyledi. Norveç’te basın toplantısında konuşan van Beurden, “Bir şekilde çözümler bulmamız gereken birkaç kış geçireceğiz.” açıklamasında bulundu. Kıtada yaşanan krizin AB içindeki dayanışmayı test edeceğine dikkati çeken van Beurden, önümüzdeki birkaç kış boyunca Avrupa’nın “verimlilik tasarrufu ve karne yoluyla çözümler bulması” gerekeceğinin de altını çizdi.

Shell CEO’su ayrıca, alternatif gaz ithalatının ve alternatif enerji kaynaklarının “çok hızlı bir şekilde oluşturulmasının” önemine değinirken, bunun kolay olmayacağı konusunda uyardı. Ham petrol piyasasının sıkı kalacağı düşünülüyor. OPEC’in kapasitesinin tükenmekte olduğu ve talep edilen miktarlarda üretimin yapılamayacağı konuşuluyor.

Van Beurden, daha önce yaptığı bir açıklamada, Rus gazında kesinti yaşamaları durumunda zor bir kış yaşayacaklarını söylemiş, “Kesin olarak söyleyebileceğim tek şey bu.” diye belirtmişti.

Avrupa gaz fiyatlarını 12 kat artırdı

Tüm AB ülkeleri doğrudan Rus kaynaklarına bağımlı olmasa da kıt kaynaklar için rekabet, toptan Avrupa gaz fiyatlarını bir yıl öncesine göre 12 kat artırdı. Yükselen enerji fiyatları, petrol ve gaz şirketlerinin tampon kârlar kaydetmesine yardımcı oldu ve zor durumdaki hane halkları ve işletmeler için acil durum desteğinin finanse edilmesine yardımcı olmak için beklenmedik vergi taleplerine yol açtı.

İngiltere, toptan satış piyasasında yükselen fiyatlara maruz kalmasına rağmen, gazının çok azını doğrudan Rusya’dan sağlıyor. Bir sonraki İngiltere başbakanı olması muhtemel olan Liz Truss, enerji faturalarındaki fiyat tavanı Ekim ayından itibaren yılda %80 artarak 3.549 sterline yükselirken hanelere ne gibi yardım yapacağını açıklamayı şimdiye kadar reddetti.

Fransa başbakanı Elizabeth Borne, şirketleri enerjinin bu kış karneye bağlanabileceği konusunda uyarırken, Belçika enerji bakanı önümüzdeki beş ila 10 yılın zor olabileceğini söyledi.

Avrupa kabusu beklenenden uzun yaşayacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa’da basın ne kadar özgür? https://yekvucut.com/video/avrupada-basin-ne-kadar-ozgur/ Thu, 11 Aug 2022 15:11:57 +0000 https://yekvucut.com/?p=56658 AB, “çıkarlarına aykırı yayın” yaptığı gerekçesiyle Rus medya kuruluşları Russia Today (RT) ve Sputnik‘i yasakladı. Türkiye’de lisansları olmadığı gerekçesiyle erişim...

Avrupa’da basın ne kadar özgür? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
AB, “çıkarlarına aykırı yayın” yaptığı gerekçesiyle Rus medya kuruluşları Russia Today (RT) ve Sputnik‘i yasakladı. Türkiye’de lisansları olmadığı gerekçesiyle erişim engeli getirilen DW Türkçe ve Amerika’nın Sesi, bunun basın özgürlüğü ihlali olduğu yaygarasını koparıyor. Türkiye’de lisanssız yayın yapmayı kendilerinde hak görüyorlar. Daily China, Sputnik ve TASS gibi onlarca yayın organı, ABD’nin “Yabancı Ajan Kayıt Akdi” FARA’ya kayıtlı. FARA’ya kayıtlı olmak ise atılacak her adımı devlete bildirmek zorunda olmak demek. Aksi durumda yayın yapılmasına izin verilmiyor. 2018 yılında Almanya’nın en meşhur gazetesi BİLD’e, çevrim içi yayınlarından ötürü lisans alma zorunluluğu getirildi. BİLD itiraz ettiği davayı kaybedip doğrusal yayın lisansına başvurdu. Her türlü manipülasyonu “gazetecilik” olarak pazarlayan DW, Avrupa‘daki ifade özgürlüğünü eleştiren 5 muhabirini işten kovdu. Tüm bunlara rağmen, kendilerinin aksine Türkiye’nin hukuka uygun bir yol izlemesinden rahatsız oluyorlar. Bu ikiyüzlülük değil de nedir?

 

Avrupa’da basın ne kadar özgür? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Enerji krizi yaşanırken kim vatandaşını daha çok düşünüyor? https://yekvucut.com/gundem/enerji-krizi-yasanirken-kim-vatandasini-daha-cok-dusunuyor/ Thu, 11 Aug 2022 10:47:53 +0000 https://yekvucut.com/?p=56654 Avrupa için kara kış kapıda Rusya’nın gaz musluklarını kısmasıyla Avrupa ciddi bir enerji krizi ile boğuşuyor. Ekonomisinin en iyi olduğu...

Enerji krizi yaşanırken kim vatandaşını daha çok düşünüyor? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa için kara kış kapıda

Rusya’nın gaz musluklarını kısmasıyla Avrupa ciddi bir enerji krizi ile boğuşuyor. Ekonomisinin en iyi olduğu Avrupa ülkesi Almanya’dan, en zengin sayılan İsviçre gibi birçok ülke enerji krizi ile tedbir almak zorunda kaldı. Kara bir kışa hazırlanan Batı ülkeleri çözümü vatandaşın tüketiminden kısmakta buldu. Enerji krizi, kıtlık, kuraklık, enflasyon derken Avrupa için karanlık günler yaklaşıyor.

Hangi ülkeler nasıl tedbirler aldı?

Avrupa Birliği, Mart 2023 sonuna kadar gaz tüketimi yüzde 15 azaltma kararı aldı. Almanya, duş almadan önce iki kez düşünün, duş süresini 5 dakikaya düşürün, sıcak suyu az tüketin, kömür santrallerini yeniden faaliyete geçirilmesi gibi birçok öneride bulundu. Avusturya’da sıcak su yerine soğuk su kulanın tavsiyesi verildi. Belçika’da gıdaları ısıtmak için mikrodalga kullanılması önerildi.

Fransa, ışıklandırma sistemini gece söndürmeyen mağazalara 1500 avro ceza verileceğini açıkladı. Klimalı işyerlerinin kapıları açık tutulamayacak, ihlal edenlere 750 avroya kadar para cezası kesilecek. İspanya, kamu binalarında kullanılacak klimalar için 27 derece sınırlaması getirdi. Kış aylarında ise sıcaklık 19 derecenin üzerine çıkarılamayacak

İtalya’da okul ve diğer kamu binalarındaki iklimlendirme sistemleri, yılın en sıcak aylarında sıcaklığı 25-27 santigrat dereceden düşük tutmayacak şekilde ayarlanacak. İsviçre, “Yeterince mum ve yakacak odun stoklayın” çağrısında bulundu. Yunanistan’da yaz aylarında kamu binalarında klimayı 26 derecenin altına düşürmek yasaklandı.

İngiltere, önerilerde biraz daha farklı bir yol izledi. Evde ısınmak için zıplayın, kedi, köpeğinize sarılın, havuzlardaki sıcaklıkları düşürerek ve tam aydınlatmayı bırakarak tasarruf edin. Tüm bunlara rağmen enerji faturalarının 2 kat artması bekleniyor. Faturalar 3 bin 582 sterlinden 4 bin 500 sterline kadar çıkabilir.

İngiltere’de yetkililer, yiyecek ve içecek endüstrisinden elektrik kesintisi durumunda rafların boş kalmasını önlemek için planlarını hazırlamalarını istedi. Aynı şekilde patronlardan ‘jeneratörlerinin bakımının düzgün yapıldığından’ ve ‘dizel tanklarının dolu olduğundan emin olmaları’ istendi. Planı kesintiler, kömür santrallerinin yeniden devreye sokulması ve İngiltere’nin Rough’daki en büyük gaz depolama tesisinin restorasyonu da dahil olmak üzere alınan tüm önlemlere rağmen İngiltere’nin yeni dönemde AB ve Norveç’ten yapılan ithalata bağımlı hale geleceği düşünülüyor.

Türkiye enerji krizi yaşanmasın diye desteklerle tasarruf sağlıyor

Tüm bunların yanında Türkiye ise vatandaşına katı kurallar getirmek yerine farklı tasarruf yollarını seçti. Tüm dünyada petrolden doğal gaz ve kömüre kadar enerji kaynaklarının hepsinde fiyatlar arttı. Meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV’si yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Tüketimine göre faturalarda net yüzde 8 ile yüzde 14 oranında bir indirim sağlandı. Mesken abonelerinin yıllık 7 milyar lira daha az fatura ödemesi temin edildi. Türkiye, konutlarda ısı yalıtımı ile enerji verimliliğinin artırılması için haziran ayı sonunda, kamu bankaları kanalıyla yeni bir kampanya başlattı. Konut başına 50 bin liraya kadar finansman imkanı sağlayan, 60 ay vadeli, 0.99 faizli, Konutlarda Isı Yalıtım Projesi devreye alındı. Vatandaşını düşündüğünü iddia eden, özgürlükçü Batı vatandaşını kısıtlarken Türkiye ise vatandaşından kısmadan tasarrufu tercih etti.

Enerji krizi yaşanırken kim vatandaşını daha çok düşünüyor? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa’yı bekleyen büyük felaket https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/avrupayi-bekleyen-buyuk-felaket/ Mon, 08 Aug 2022 14:10:56 +0000 https://yekvucut.com/?p=56623 Avrupa’ya felaket çöktü Avrupa’yı kış gelmeden bekleyen felaket ile karanlık çöktü. Son 92 yılın en sıcak dönemi yaşanırken sıcaklık rekor üstüne rekor...

Avrupa’yı bekleyen büyük felaket yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa’ya felaket çöktü

Avrupa’yı kış gelmeden bekleyen felaket ile karanlık çöktü. Son 92 yılın en sıcak dönemi yaşanırken sıcaklık rekor üstüne rekor kırıyor. Kıtanın çoğu kuraklık için kırmızı alarma geçti. Bölgedeki su eksikliği tarımı tehdit ediyor. Rusya’nın gazı kısması nedeniyle enerji kıtlığı yaşamamak için tasarruf tedbirlerine başlayan Avrupa’da hükümetler şimdi de su tasarrufu konusuna planlar yapıyor.

Felaket ile gaz kullanımı yüzde 15 azaltıldı

Avrupa Birliği gelen felaket günlerinin farkında. Gaz kullanımını durdurmaya yönelik acil durum planını Polonya ve Macaristan’ın karşı oy kullanmasına rağmen cuma günü onayladı. Buna göre, tüm AB ülkeleri bu kış gaz kullanımını gönüllü olarak yüzde 15 oranında azaltacak.

Fransa’da son 63, İngiltere 87, Portekiz’de 92 yılın en sıcak temmuz ayı yaşanıyor. Dereler kururken, hayvan sürüleri susuzluktan ölmeye başladı. Avrupa ülkeleri teker teker “su kıtlığı” ilan ediyor. Kuraklıkla baş etmek için kriz birimleri kuruyor. Yağmurun olmaması, şeker pancarı ve mısır gibi mahsuller ile tarla sebzeleri ve patates gibi ürünleri yetiştirmeyi zorlaştırıyor. Avrupa’nın bazı bölgelerindeki çiftçiler tüm mahsullerini kaybetme riskiyle karşı karşıya. İspanya’daki çiftçiler, sıcak hava dalgalarının 2022-2023 sezonunda zeytinyağı üretimini yaklaşık üçte bir oranında azaltabileceği uyarısında bulundu.

Ülkeler tasarruf planlarını devreye sokuyor

Ülkelerde su tasarrufu önlemleri tartışılıyor. Önlem alınmazsa su kesintilerinin başlayacağı söyleniyor. Kuraklıklar, hidroelektrik enerji üretimini de azaltıyor. Almanya, gazının yaklaşık üçte birini Rusya’dan alıyor. Kamu binalarında her yıl nisandan eylül ayının sonuna kadar ısıtma olmayacak ve oda sıcaklıkları yılın geri kalanında maksimum 20 dereceyle sınırlı olacak. Depolar, teknik odalar, koridorlar gibi alanlarda maksimum 10 ile 15 derece arasında değişecek.

Fransa, enerji tüketimini 2024’e kadar yüzde 10 azaltmayı amaçlıyor. Ülke, gaz arzının yaklaşık beşte birini Moskova’dan alıyor. Açıklanan plana göre, mağaza kapıları açık bırakılmayacak. Tüm şehirlerde saat 1 ile sabah 6 arasında ışıklı reklamcılık yasak. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Elysée’nin ışıklarını kapatarak başlamanın iyi olacağını” söyledi. Fransız vatandaşlarından evden çıktıklarında Wi-Fi yönlendiricilerinin fişini çekmeleri de isteniyor.

Madrid, gazının sadece yüzde 10’unu Moskova’dan alıyor. 10 Ağustos’ta yürürlüğe girecek tasarruf yasasıyla, mart ayına kadar gaz tüketimini yüzde 7 azaltma hedefinde. Kamu binalarının yanı sıra mağazalar, restoranlar, kafeler, süpermarketler, ulaşım merkezleri ve kültürel alanlarda ısıtma ve soğutma sıcaklıklarını sırasıyla 19 ve 27 dereceyle sınırlanacak.

İtalya, Moskova’dan yaklaşık yüzde 40 gaz ithal ediyor. Kışın ısıtmayı 19, yazın soğutmayı 27 dereceyle sınırlandırıp, geceleri sokak aydınlatmasını azaltacak. Dükkanları erken kapatacak. Kurallara uymamanın cezası 500 ile 3.000 euro arasında değişiyor.

Çekya Cumhuriyeti çoğu sanayiye giden ve yaklaşık dörtte biri evleri ısıtmak için kullanılan Rusya’dan gelen gaza neredeyse tamamen bağımlı. Geçen ay Çek ticaret bakanlığı, pencerelerin gölgelenmesi ve ışıkların kapatılması dahil olmak üzere birçok önlemi içeren bir enerji tasarrufu “el kitabı” yayınladı.

Hollanda hükümeti, “Anahtarı Çevir” adlı bir kampanyayla, klima yerine güneşlikler ve vantilatörler ile havada kuruyan çamaşırlar kullanarak beş dakikadan fazla olmayan duşları teşvik ediyor.

Avrupa’yı bekleyen büyük felaket yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Oyun sektörüne Türkiye imzası https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/oyun-sektorune-turkiye-imzasi/ Fri, 29 Jul 2022 11:50:53 +0000 https://yekvucut.com/?p=56497 Oyun sektörüne Türkiye imzası Oyun geliştiricilere özel kuluçka merkezi Game Factory’den yapılan açıklamaya göre, 2022’nin ilk yarıyılında Türk oyun girişimlerine 333 milyon dolar yatırım yapıldı....

Oyun sektörüne Türkiye imzası yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Oyun sektörüne Türkiye imzası

Oyun geliştiricilere özel kuluçka merkezi Game Factory’den yapılan açıklamaya göre, 2022’nin ilk yarıyılında Türk oyun girişimlerine 333 milyon dolar yatırım yapıldı. Yatırım miktarı, startups.watch’ın “Turkish startup ecosystem 2022 H1 report” adlı raporunda yayımlandı. Türk oyun sektörü, Avrupa’da en çok yatırım alan ülke oldu. Türkiye’nin ardından 158 milyon dolarla İngiltere ikinci, Norveç de 60 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Oyun sektörüne yapılan yatırımlarda Avrupa birincisi olan Türkiye, toplam girişimcilik ekosistemine yapılan yatırımlarda ise Avrupa’da 4. sırada yer aldı.

Türk oyun sektörü Avrupa’da birinci

Türk oyun sektörü, 2021’de 266 milyon dolar yatırım almıştı. Bu yılın ilk yarıyılında ise 333 milyon dolar yatırım alarak 6 ay içerisinde 2021’in toplamını geride bıraktı. Böylece Türk oyun sektörü, hem kendi rekorunu yeniledi hem de Avrupa’da birinci oldu. StartupCentrum’un “2022 Yarıyıl-Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu”na göre ise Türkiye girişimcilik dünyasına 2022’nin ilk yarıyılında toplamda 1,4 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu yatırımların 333 milyon dolarını oyun sektörü aldı. Oyun sektörüne yapılan yatırımlar, e-ticaret ve finans sektörüne yapılan toplam yatırımın 4 katını geçti.

2022’nin ilk yarıyılında 160 Türk girişimine yatırım yapıldı. Böylece yaklaşık olarak her gün yeni bir girişim yatırım almış oldu. Finans sektörü, 20 adet yatırımla ilk sırada yer aldı. Ardından 12’şer yatırımla oyun, sağlık ve yapay zeka&makine öğrenmesi sektörleri geldi. 768 milyon dolar yatırım alan Getir, yemek & market teslimatı sektörünü ilk sıraya taşıdı. Yatırım adedi bakımından ilk sırada yer alan finans girişimleri, ortalama 1,35 milyon dolar yatırım aldı. Girişim başına düşen ortalama yatırım miktarı sağlık sektöründe 1,32 milyon dolar, yapay zeka sektöründe 10,61 milyon dolar, oyun sektöründe ise 28 milyon dolar oldu. Teslimat sektörünün ardından oyun sektörü geldi.

“Yıl sonunu en az 500 milyon dolarla kapatmasını bekliyorum”

AA’da yer alan habere göre açıklamada görüşlerine yer verilen Game Factory İletişim Direktörü Rıfat Tellioğlu, blockchain ve metaverse girişimlerine yapılan yatırımların 20 milyon dolara ulaştığını ve ileriki dönemlerde daha fazla yatırım göreceklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Bu yılın ilk yarısında oyun sektörüne yapılan yatırımlar adet bakımından azalsa da yatırım miktarı, 2021’in toplamını geride bıraktı. 6 ay içerisinde 333 milyon dolar yatırım alan Türk oyun sektörünün yıl sonunu en az 500 milyon dolarla kapatmasını bekliyorum. Ayrıca, ilk yarıyılda Türkiye’deki blockchain ve metaverse girişimlerine yapılan yatırımlar 20 milyon dolara ulaştı. Önümüzdeki dönemlerde daha çok blockchain oyununun yatırım aldığını göreceğiz.”

Oyun sektörüne Türkiye imzası yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa’da Müslümanlar ikinci sınıf vatandaş yerine konuluyor https://yekvucut.com/video/avrupada-muslumanlar-ikinci-sinif-vatandas-yerine-konuluyor/ Sat, 23 Jul 2022 08:37:07 +0000 https://yekvucut.com/?p=56418 ⚠️Avrupa’da Müslümanlar, ikinci sınıf vatandaş yerine konuluyor. ▪️Müslümanlar inançları, isimleri, giysileri nedeniyle hayatlarının her alanında ırkçılığa uğruyor. Bunun son örneğini...

Avrupa’da Müslümanlar ikinci sınıf vatandaş yerine konuluyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>

⚠Avrupa’da Müslümanlar, ikinci sınıf vatandaş yerine konuluyor.

▪Müslümanlar inançları, isimleri, giysileri nedeniyle hayatlarının her alanında ırkçılığa uğruyor.

Bunun son örneğini Erasmus Üniversitesi’nden Pr. @DurRobert’in paylaştığı araştırma ortaya çıkardı👇 pic.twitter.com/6VZQmBfcII

— Yekvücut (@yekvucutcom) July 23, 2022

Avrupa’da Müslümanlar, ikinci sınıf vatandaş yerine konuluyor. Müslümanlar inançları, isimleri, giysileri nedeniyle hayatlarının her alanında ırkçılığa uğruyor. Bunun son örneğini Erasmus Üniversitesi’nden Pr. Robert Dur’un Twitter hesabından paylaştığı araştırma ortaya çıkardı. Hollanda’da yaklaşık 900 bin Müslüman yaşıyor. Ancak en fazla ayrımcılığa maruz kalanlar ise yine Müslümanlar. Öte yandan gittikçe normalleşen İslam karşıtlığı, iş hayatında da etkisini gösteriyor. Yapılan bir araştırmaya göre; İşverenler, Müslüman kadınların CV’sini dahi incelemiyor. Başörtüsü olmayan kadınların iş başvurularının yüzde 70’ine olumlu dönüş yapılıyor. Başörtülü olanlar da ise bu oran sadece yüzde 35.

Avrupa’da Müslümanlar ikinci sınıf vatandaş yerine konuluyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Kim daha çevreci? https://yekvucut.com/gundem/kim-daha-cevreci/ Tue, 21 Jun 2022 13:11:54 +0000 https://yekvucut.com/?p=55950 Çevreci politikalar rafa kalktı Konu çevreci adımlar olunca Avrupa ayrı bir duyarlılığa bürünüyor sanıyoruz. Yüzyıllar boyunca Avrupa’daki sanayinin lokomotifi olan...

Kim daha çevreci? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Çevreci politikalar rafa kalktı

Konu çevreci adımlar olunca Avrupa ayrı bir duyarlılığa bürünüyor sanıyoruz. Yüzyıllar boyunca Avrupa’daki sanayinin lokomotifi olan kömürün birçok sanayileşmiş Avrupa ülkesinde sera gazlarının etkisini düşürmek için kullanımının azaltılmasına karar verilmişti. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülke kömür üretiminden artık vazgeçecekti. Tabii Rusya-Ukrayna krizine kadar.

Çevreci Almanya kömüre dönüyor

Yeşil politikalarıyla çevreci görünenlerin başında Almanya vardı. Almanya, Rusya’dan gaz arzının kısılması üzerine kömür yakıtlı santrallerde daha fazla üretim yapma ve kapatılan bazı santralların yeniden devreye alınmasına kararı verdi. Bunun yanında gaz kullanımını azaltan sanayi şirketlerine teşvik ödemesi yapılan bir mekanizma da hayata geçirilecek.

Bunların yanında Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporda, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projesinden vazgeçilmesini de talep etmişti. Çünkü sadece Türkiye için değil tüm Akdeniz’e karşı bir tehlike olarak görülüyordu. Türkiye’nin bir enerji merkezi haline gelmesi, özellikle de yenilenebilir enerjide ön plana çıkması engellenmek isteniyordu. Türkiye ise tüm bunlara rağmen inandığı yolda çalışmaya devam etti.

Türkiye yenilenebilir enerjide neler yaptı?

Tüm bunlara rağmen Türkiye, çevrecilik kavramının arkasına saklanmadan gerçekten çevreye dost yatırım hamleleri yaptı. Dünyada üretilen enerjinin %22’si yenilenebilir iken Türkiye’de bu oran %29. Türkiye’de geçen yıl devreye alınan elektrik üretim kapasitesinin yüzde 97’sini yenilenebilir enerji santralleri oluşturdu. Türkiye yenilenebilir enerji alanında birçok OECD üyesinden iyi durumda, dünyada 12. sırada Avrupa’da ise 6. sırada.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl 3 bin 446 megavat lisanslı elektrik üretim kapasitesi devreye alındı. Rüzgar santralleri 1772 megavatla bu kapasitenin yüzde 51,5’ini oluşturdu, güneş enerjisi ise 498 megavatla yüzde 14,5’ini oluşturdu. Geçen yıl devreye alınan lisanslı elektrik üretim kapasitesinde biyokütle, atık ısı ve jeotermal santrallerin payı yüzde 16,6 olurken, hidroelektrik santrallerinin payı yüzde 14,5 olarak hesaplandı. Geçen yıl toplam kurulu gücün yüzde 53,7’sini yenilenebilir enerji oluşturdu.

Yani Avrupa’nın “çevrecilik” adı altında aldığı kararlar yaşanan krizle rafa kalktı. Çevrecilikleri yaşadıkları krize kadarmış. Gaz kesintileri ile bir anda çevre korumacılığını unutup hedefini değiştirdi. Oysa Türkiye tüm engellemelere rağmen aldığı kararlarda emin adımlarla ilerledi. Türkiye’nin atılımları dünyada büyük ilgiyle karşılandı. Çevre düşmanı ilan edilen ülke, çevrecilikte örnek ülke olarak çığır açtı.

Kim daha çevreci? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>