enerji krizi arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Mon, 19 Sep 2022 14:14:32 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png enerji krizi arşivleri | Yekvucut 32 32 İflas dalgası Avrupa’da yayılıyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/iflas-dalgasi-avrupada-yayiliyor/ Mon, 19 Sep 2022 14:14:32 +0000 https://yekvucut.com/?p=56942 Avrupa’da firmalar iflas bayrağı çekti Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa’da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere’de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta yüzde...

İflas dalgası Avrupa’da yayılıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa’da firmalar iflas bayrağı çekti

Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa’da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere’de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta yüzde 43 yükseldi. Belçika’daki 10 gıda şirketinden dördünde risk var. Almanya’da bu sayı bir önceki yıla göre dörtte bir oranında arttı. İtalya’nın endüstriyel lobisi Confindustria enerji fiyatları artmaya devam ettikçe şirketlerin batacağını açıkladı.

Almanya’da firmalar iflas dalgasıyla karşı karşıya

Alman Federal Meclisi Enerji Komisyonu Başkanı Klaus Ernst, ülkenin Rusya’ya yönelik yaptırım politikası nedeniyle iflas dalgasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Münih’teki Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (Ifo), 2023’ün ilk aylarında yüzde 11’e varan enflasyon oranları öngördüklerini belirtti. Alman Sanayi Federasyonu’nun anketine göre, üç küçük ve orta ölçekli şirketten en az biri varlığını risk altında görüyor. Halle’deki Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün (IWH) raporuna göre, yalnızca ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 daha fazla iflas başvurusu yapıldı. Yalnızca ağustos ayında, çoğunlukla orta ölçekli şirketlerden oluşan anonim şirketler ve ortaklıklar arasındaki iflas sayısı bir önceki yıla göre dörtte bir oranında arttı. Almanya’daki neredeyse on şirketten biri şu anda üretimi kıstı veya durdurdu. Kağıt, gübre ve çelik üreticileri gibi enerji yoğun şirketler, hükümetlerden fon bulmaya çalışıyor. 1928’den beri faaliyet gösteren tuvalet kağıdı üreticisi Alman şirketi Hakle, yüksek gaz fiyatlarına yenik düştü ve iflas başvurusunda bulundu. Enerji krizinin kötüleşmesi nedeniyle bu sonbaharda Almanya’da birçok şirketin daha başvuruda bulunması bekleniyor.

Avrupa’daki şirketler ayakta kalmakta zorlanıyor

Orta Avrupa’nın en büyük gübre üreticisi SKW Piesteritz, üretimi üç haftadan uzun süre tamamen durdurdu. Avrupa’da gıda üretimi de hızla artan enerji fiyatlarından ciddi şekilde etkilendi. Fırın zinciri Goldjunge, ağustos sonunda iflas başvurusunda bulundu. Durum, otomotiv endüstrisinin tedarikçileri için de vahim. Avrupa’daki tüm büyük otomobil üreticileri tarafından kullanılan krom kaplı plastik bileşenleri üreten BIA, Forst’taki fabrikasını kapatacağını duyurdu. Otomotiv tedarikçisi Dr. Schneider iflas etti. Yılda yaklaşık bir milyar hassas torna parçası üreten Carl Leipold, iflas başvurusunda bulundu. Ayakkabı satıcısı Ludwig Görtz GmbH de başvuru yapan şirketlerden… Avusturyalı gayrimenkul milyarderi Ren’ecute, Benko’nun sahibi olduğu Galeria Karstadt Kaufhof (GKK) perakende grubu da iflas etti.

Avrupa’daki tarım ve gıda şirketleri de artan enerji fiyatları arasında faaliyetlerini sürdürmekte zorlanıyor. Bazıları üretimi durdurmak, personeli işten çıkarmak veya tamamen işi kapatmakla karşı karşıya. Ateş hattında ilk sırada yer alan KOBİ’ler, özellikle fırıncılık, sebze işleme ve süt ürünleri gibi daha enerji yoğun sektörler yer alıyor. FoodDrink Europe, AB Çiftçiler Derneği ve COPA-COGECA şirketler için durumun zorlaştığını söyledi. Belçika’daki 10 gıda şirketinden 4’ünün batma riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

İtalya’daki endüstriyel lobisi Confindustria, enerji fiyatlarının bu şekilde gitmesi durumunda yaygın şirket iflaslarının başlayabileceği uyarısında bulundu. Ülkede, gaz fiyatları yakın zamanda megavatsaat başına 320 euronun üzerine çıktı. İngiltere ve Galler şirketlerinden battığını ilan edenlerin sayısı ağustosta yüzde 43 arttı. İflas Servisi’nin rakamlarına göre, ağustosta bin 933 firma üretim yapamayacağını açıkladı. İmalat sektörü iflasları da geçen yıldan bu yana yüzde 63 artmış durumda. Londra merkezli sinema grubu Cineworld’ün 4.8 milyar dolar borcuyla iflas başvurusunda bulundu.

Finlandiyalı Fortum ve İsviçreli elektrik şirketi Axpo hükümetlerinden mali garantiler aldılar. İngiltere’nin en büyük enerji tedarikçisi Centrica bankalardan taze para arıyor. Danimarkalı enerji tüccarı Danske Commodities ana şirket Equinor’dan ekstra fon sağladı. Almanya’nın en büyük Rus gazı ithalatçısı Uniper’a sağlanan 19 milyar euroluk kurtarma paketi de yeterli gelmiyor.

İflas dalgası Avrupa’da yayılıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Yüksek faturalar Almanya’nın gündeminde https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/yuksek-faturalar-almanyanin-gundeminde/ Thu, 15 Sep 2022 11:26:09 +0000 https://yekvucut.com/?p=56933 Yüksek faturalar Almanya için büyük sorun Almanya’da yaşayanlar, yüksek faturalar nedeniyle şikayetçi. Rusya, bakım çalışmalarını gerekçe göstererek Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden...

Yüksek faturalar Almanya’nın gündeminde yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Yüksek faturalar Almanya için büyük sorun

Almanya’da yaşayanlar, yüksek faturalar nedeniyle şikayetçi. Rusya, bakım çalışmalarını gerekçe göstererek Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Avrupa’ya doğal gaz akışını kesti. Kıtada Rusya-Ukrayna Savaşı ile tırmanışa geçen hayat pahalılığıenerji kriziyle farklı bir boyut kazandı.

Yüksek faturalar için şikayetler artıyor

Bild gazetesi, Saksonya eyaletine bağlı Zwickau şehrinde yaşayan 70 yaşındaki Dietmar’ın yüksek faturalar ile alakalı açıklamalarını gündeme taşıdı.”Gaz, 14 kat daha pahalı” başlıklı haberde, sonbahar için enerji tasarrufu planları yapan Dietmar’ın, gelen fatura karşısında “şoke olduğuna” dikkat çekildi. Haberde, “Dietmar, Alman gaz tedarikçisi MITGAS’tan aldığı mesajdan sonra evinin önündeki merdivenlerde oturdu. Aylık masrafı kasım ayına göre 165 eurodan 2 bin 268 euroya çıkarıldı. Bu da neredeyse 14 kat artış demek.” ifadeleri kullanıldı. Bild gazetesinin bir başka haberinde, “Bakım yerleri lüks oldu. Bunun nedeni artan maliyetler ve bakım maaşlarıdır.” denildi. Bakım için işverenler derneğine göre, söz konusu ülkede ihtiyacı olan birçok kişi, ayda 1000 euroya kadar ek maliyetlerle karşı karşıya kaldı.

“Focus.de” adlı internet sitesi de enerji tedarikçilerinin gaz fiyatlarını büyük ölçüde artırdığını yazdı. Yıllık gaz tüketimine ilişkin fiyatlarda ciddi oranlarda tırmanışlar yaşandığı belirtilerek, “Bazı gaz müşterileri 2021 kışında daireleri için daha yüksek gaz tüketimi kaydettiği için, enerji sağlayıcıları ön ödemeyi 10 kat artırdı.” notu paylaşıldı.

Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin Genel Başkanı Lars Klingbeil, önümüzdeki kış için kıt doğal gaz kaynakları ihtimaline işaret ederek, elektriğin yanı sıra gaz fiyatlarını da düzenlemeyi savundu. “Elektriğin uygun fiyatlı kalmasını sağlayacağız.” diyen Klingbeil, “Ancak gaz piyasasına da müdahale etmemizi, gazın satın alınabilir durumda kalmasını veya yeniden satın alınabilir olmasını sağlamamızı şiddetle savunuyorum.” şeklinde konuştu. Artan ham madde fiyatlarına karşı hükümet önlemlerinin alınması lehinde konuşan Klingbeil, ARD’ye verdiği demeçte, “Her halükârda enerji krizinin faturasını ödemek zorundayız.” diye ekledi.

Yüksek faturalar Almanya’nın gündeminde yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa kabusu beklenenden uzun yaşayacak https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/avrupa-kabusu-beklenenden-uzun-yasayacak/ Tue, 30 Aug 2022 13:23:57 +0000 https://yekvucut.com/?p=56832 Avrupa kara kışı birkaç kış yaşayacak Londra merkezli petrol ve doğalgaz şirketi Shell CEO’su Ben van Beurden, Avrupa’nın zorlu zamanlarının birkaç kış süreceği konusunda...

Avrupa kabusu beklenenden uzun yaşayacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa kara kışı birkaç kış yaşayacak

Londra merkezli petrol ve doğalgaz şirketi Shell CEO’su Ben van Beurden, Avrupa’nın zorlu zamanlarının birkaç kış süreceği konusunda uyardı. Rus gazının arzındaki kesintiler, Avrupa ülkelerini yıkıcı bir enerji krizine sürükledi, toptan satış fiyatlarını yükselterek tüketicileri devasa faturalar ve 1980’lerden bu yana en yüksek enflasyon oranlarıyla karşı karşıya bıraktı.

“Çözümler bulmamız gereken birkaç kış geçireceğiz”

Avrupa ülkeleri bunun sadece bu kış yaşanacağını düşünüyor olsa da gerçek göründüğünden çok farklı. Shell CEO’su Beurden, Avrupa’nın gelecek kış mevsimlerinde Rus arzındaki kesintilerin sonucu olarak zor durumlarla karşılaşabileceğini söyledi. Norveç’te basın toplantısında konuşan van Beurden, “Bir şekilde çözümler bulmamız gereken birkaç kış geçireceğiz.” açıklamasında bulundu. Kıtada yaşanan krizin AB içindeki dayanışmayı test edeceğine dikkati çeken van Beurden, önümüzdeki birkaç kış boyunca Avrupa’nın “verimlilik tasarrufu ve karne yoluyla çözümler bulması” gerekeceğinin de altını çizdi.

Shell CEO’su ayrıca, alternatif gaz ithalatının ve alternatif enerji kaynaklarının “çok hızlı bir şekilde oluşturulmasının” önemine değinirken, bunun kolay olmayacağı konusunda uyardı. Ham petrol piyasasının sıkı kalacağı düşünülüyor. OPEC’in kapasitesinin tükenmekte olduğu ve talep edilen miktarlarda üretimin yapılamayacağı konuşuluyor.

Van Beurden, daha önce yaptığı bir açıklamada, Rus gazında kesinti yaşamaları durumunda zor bir kış yaşayacaklarını söylemiş, “Kesin olarak söyleyebileceğim tek şey bu.” diye belirtmişti.

Avrupa gaz fiyatlarını 12 kat artırdı

Tüm AB ülkeleri doğrudan Rus kaynaklarına bağımlı olmasa da kıt kaynaklar için rekabet, toptan Avrupa gaz fiyatlarını bir yıl öncesine göre 12 kat artırdı. Yükselen enerji fiyatları, petrol ve gaz şirketlerinin tampon kârlar kaydetmesine yardımcı oldu ve zor durumdaki hane halkları ve işletmeler için acil durum desteğinin finanse edilmesine yardımcı olmak için beklenmedik vergi taleplerine yol açtı.

İngiltere, toptan satış piyasasında yükselen fiyatlara maruz kalmasına rağmen, gazının çok azını doğrudan Rusya’dan sağlıyor. Bir sonraki İngiltere başbakanı olması muhtemel olan Liz Truss, enerji faturalarındaki fiyat tavanı Ekim ayından itibaren yılda %80 artarak 3.549 sterline yükselirken hanelere ne gibi yardım yapacağını açıklamayı şimdiye kadar reddetti.

Fransa başbakanı Elizabeth Borne, şirketleri enerjinin bu kış karneye bağlanabileceği konusunda uyarırken, Belçika enerji bakanı önümüzdeki beş ila 10 yılın zor olabileceğini söyledi.

Avrupa kabusu beklenenden uzun yaşayacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Enerji krizi yaşanırken kim vatandaşını daha çok düşünüyor? https://yekvucut.com/gundem/enerji-krizi-yasanirken-kim-vatandasini-daha-cok-dusunuyor/ Thu, 11 Aug 2022 10:47:53 +0000 https://yekvucut.com/?p=56654 Avrupa için kara kış kapıda Rusya’nın gaz musluklarını kısmasıyla Avrupa ciddi bir enerji krizi ile boğuşuyor. Ekonomisinin en iyi olduğu...

Enerji krizi yaşanırken kim vatandaşını daha çok düşünüyor? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa için kara kış kapıda

Rusya’nın gaz musluklarını kısmasıyla Avrupa ciddi bir enerji krizi ile boğuşuyor. Ekonomisinin en iyi olduğu Avrupa ülkesi Almanya’dan, en zengin sayılan İsviçre gibi birçok ülke enerji krizi ile tedbir almak zorunda kaldı. Kara bir kışa hazırlanan Batı ülkeleri çözümü vatandaşın tüketiminden kısmakta buldu. Enerji krizi, kıtlık, kuraklık, enflasyon derken Avrupa için karanlık günler yaklaşıyor.

Hangi ülkeler nasıl tedbirler aldı?

Avrupa Birliği, Mart 2023 sonuna kadar gaz tüketimi yüzde 15 azaltma kararı aldı. Almanya, duş almadan önce iki kez düşünün, duş süresini 5 dakikaya düşürün, sıcak suyu az tüketin, kömür santrallerini yeniden faaliyete geçirilmesi gibi birçok öneride bulundu. Avusturya’da sıcak su yerine soğuk su kulanın tavsiyesi verildi. Belçika’da gıdaları ısıtmak için mikrodalga kullanılması önerildi.

Fransa, ışıklandırma sistemini gece söndürmeyen mağazalara 1500 avro ceza verileceğini açıkladı. Klimalı işyerlerinin kapıları açık tutulamayacak, ihlal edenlere 750 avroya kadar para cezası kesilecek. İspanya, kamu binalarında kullanılacak klimalar için 27 derece sınırlaması getirdi. Kış aylarında ise sıcaklık 19 derecenin üzerine çıkarılamayacak

İtalya’da okul ve diğer kamu binalarındaki iklimlendirme sistemleri, yılın en sıcak aylarında sıcaklığı 25-27 santigrat dereceden düşük tutmayacak şekilde ayarlanacak. İsviçre, “Yeterince mum ve yakacak odun stoklayın” çağrısında bulundu. Yunanistan’da yaz aylarında kamu binalarında klimayı 26 derecenin altına düşürmek yasaklandı.

İngiltere, önerilerde biraz daha farklı bir yol izledi. Evde ısınmak için zıplayın, kedi, köpeğinize sarılın, havuzlardaki sıcaklıkları düşürerek ve tam aydınlatmayı bırakarak tasarruf edin. Tüm bunlara rağmen enerji faturalarının 2 kat artması bekleniyor. Faturalar 3 bin 582 sterlinden 4 bin 500 sterline kadar çıkabilir.

İngiltere’de yetkililer, yiyecek ve içecek endüstrisinden elektrik kesintisi durumunda rafların boş kalmasını önlemek için planlarını hazırlamalarını istedi. Aynı şekilde patronlardan ‘jeneratörlerinin bakımının düzgün yapıldığından’ ve ‘dizel tanklarının dolu olduğundan emin olmaları’ istendi. Planı kesintiler, kömür santrallerinin yeniden devreye sokulması ve İngiltere’nin Rough’daki en büyük gaz depolama tesisinin restorasyonu da dahil olmak üzere alınan tüm önlemlere rağmen İngiltere’nin yeni dönemde AB ve Norveç’ten yapılan ithalata bağımlı hale geleceği düşünülüyor.

Türkiye enerji krizi yaşanmasın diye desteklerle tasarruf sağlıyor

Tüm bunların yanında Türkiye ise vatandaşına katı kurallar getirmek yerine farklı tasarruf yollarını seçti. Tüm dünyada petrolden doğal gaz ve kömüre kadar enerji kaynaklarının hepsinde fiyatlar arttı. Meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV’si yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Tüketimine göre faturalarda net yüzde 8 ile yüzde 14 oranında bir indirim sağlandı. Mesken abonelerinin yıllık 7 milyar lira daha az fatura ödemesi temin edildi. Türkiye, konutlarda ısı yalıtımı ile enerji verimliliğinin artırılması için haziran ayı sonunda, kamu bankaları kanalıyla yeni bir kampanya başlattı. Konut başına 50 bin liraya kadar finansman imkanı sağlayan, 60 ay vadeli, 0.99 faizli, Konutlarda Isı Yalıtım Projesi devreye alındı. Vatandaşını düşündüğünü iddia eden, özgürlükçü Batı vatandaşını kısıtlarken Türkiye ise vatandaşından kısmadan tasarrufu tercih etti.

Enerji krizi yaşanırken kim vatandaşını daha çok düşünüyor? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Almanya bir dönemin sonuna geldi https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/almanya-bir-donemin-sonuna-geldi/ Fri, 29 Jul 2022 19:00:35 +0000 https://yekvucut.com/?p=56506 Almanya en iyisini bilir dönemi bitti Rusya, Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattı üzerinden Avrupa’ya aktardığı gaz akışını azaltmaya karar verdi. Gazın...

Almanya bir dönemin sonuna geldi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Almanya en iyisini bilir dönemi bitti

Rusya, Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattı üzerinden Avrupa’ya aktardığı gaz akışını azaltmaya karar verdi. Gazın yüzde 55’ini Rusya’dan ithal eden Almanya, daha kış mevsimi gelmeden çok sayıda kamu binası için tasarruf kararı aldı. Almanya’nın kuzeyindeki Hannover kenti, enerji tasarrufu amacıyla kamu binalarında veya yüzme havuzlarında, spor salonlarında ve spor salonlarındaki duşlarda el yıkamak için sıcak suyun artık mevcut olmayacağına karar verdi. ABD merkezli Bloomberg, Avrupa’da yaşanan durumu, “Almanya en iyisini bilir günleri sona erdi” başlığıyla duyurdu.

Almanya: Enerji krizi dengeleri değiştirdi

Bloomberg analiz yazısında, enerji krizinin, Güney Avrupa’ya politika yapımında daha fazla söz hakkı verdiğine dikkat çekildi. “Berlin, 10 yıl boyunca, Avrupa Birliği’nde ahlaki ve mali otoriteyi yönetti, politikaya rehberlik etti. Enerji krizi ise bu dengeyi altüst etti. Almanya’nın Rusya’ya olan güveni, ülkenin ekonomik modelinin (ucuz gazla çalışan yüksek yoğunluklu endüstrinin) kusurlarını ve siyasi sınıfının Kremlin’e bağımlılığı konusundaki körlüğünü ortaya çıkardı.” ifadeleri kullanıldı.

Berlin’in hâlâ yaşadığı “şokun üstesinden gelmeye çalıştığı” bir dönemde, Avrupa’nın güney bölgesinin iddialı bir şekilde büyüdüğü belirtilerek, İspanya örneğine değinildi. Madrid yönetiminin, artan enerji fiyatları karşısında AB’nin ortak hareket etmesi gerektiğini söylediği anımsatılarak, “Enerji, ancak Almanya için riskler aşılmaz görünmeye başladığında bir Avrupa sorunu haline geldi.” notu paylaşıldı.

“Yıllarca süren Alman liderliğindeki kemer sıkmanın intikamı değil, nihayetinde daha sağlıklı bir AB ile sonuçlanabilecek güçlerin yeniden ayarlanmasıdır.” tespiti yapıldı. “Güneyden gelen teklifler daha ciddiye alınmalı” vurgusu yapılan yazıda; “Bu, Avrupa’nın politika yapma sorununun yansıması ve çözüme giden yolu işaret ediyor. Güneyden gelen tekliflerin daha ciddiye alınmasının vakti geldi. Yeniden dengeleme, Brüksel’de memnuniyetle karşılanmalı.” denildi.

Rusya merkezli TASS haber ajansı, söz konusu yazıyı, “Almanya, Avrupa’da uzun yıllardır elinde tuttuğu lider konumunu kaybediyor.” şeklinde aktardı.

Almanya bir dönemin sonuna geldi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Dünya ekonomisi nereye gidiyor? https://yekvucut.com/gundem/dunya-neler-yasiyor/ Wed, 27 Jul 2022 12:56:22 +0000 https://yekvucut.com/?p=56477 Dünya ekonomik kriz ile boğuşuyor Dünya ekonomik kriz ile sarsılıyor. Dünyanın en büyük ekonomileri protestolar, ekonomik daralma ve enerji krizi...

Dünya ekonomisi nereye gidiyor? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Dünya ekonomik kriz ile boğuşuyor

Dünya ekonomik kriz ile sarsılıyor. Dünyanın en büyük ekonomileri protestolar, ekonomik daralma ve enerji krizi yaşıyor. Rusya-Ukrayna savaşı bir yandan, savaşın getirdiği enerji ve tahıl krizi bir yandan ülkeleri kısıtlarken öte yandan salgının bıraktığı ekonomik etki… Peki nerede, neler oluyor?

Enflasyon ABD gündeminde birinci sırada

Hayat pahalılığı sadece Türkiye’nin gündemiymiş gibi lanse edilse de dünya ekonomik kriz ile boğuşuyor. Dünya genelinde enflasyonda 40 yılın rekoru yaşanıyor. Vatandaşlar hayat pahalılığından şikayet ediyor, şirketler kapanıyor. Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD’de de gündem resesyon. Buna rağmen uzmanlar resesyon riskini artırma pahasına tasarruf önerisi yapıyor. Evde yemek yiyin, borçlanmayın, kendinize yatırım yapın, bugünleri tecrübe sayın açıklamaları haberlerde duyuruldu. Ayrıca Amerika korkunç para politikası hataları ile hem kendini hem dünyayı zora soktu. 8.9 trilyon para bastığı iddia edildi. Uluslararası bankalar küresel ekonomik büyüme tahminlerini de bu krizde aşağı çekiyor. 2008 küresel finans krizini tahmin ettiği için ‘kriz kahini’ olarak nitelendirilen ünlü ekonomist Nouriel Roubini, ABD ekonomisinin derin bir ekonomik durgunluk ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Yaşanabilecek krizin öncekilerden çok daha kötü etkiler yaratabileceğini söyleyen ünlü ekonomist, krizin kısa ve yüzeysel olacağı fikrinin tamamen hayal ürünü olduğunu belirtti.

Emlak krizi ile boğuşan Çin

Çin’de ödeme boykotları emlak piyasasına yayıldı. Bazı bankalar mudilerin parasını yatırım aracı olarak kullanacaklarını ve bir süreliğine para çekemeyeceklerini açıkladı. İnsanlar bu nedenle bankalara saldırdı. Bazı tedarikçiler, gayrimenkul geliştiricileri onlara ödeme yapana kadar banka kredilerinde iyileştirme yapmayı reddediyor. Çin, ev satın alanlar için bir ipotek ödemesiz dönemi düşünüyor.

Citi Bank, Çin ev satın alanlara geçici bir ipotek ödeme tatili verirse, 4.6 milyar dolarlık faiz gelirini kaybedeceklerini söylüyor. Financial Times’ın bildirdiğine göre, HSBC Çin’deki yatırım bankacılığı girişiminde bir Komünist Parti komitesi kurdu. Komiteler, birlik olarak ve bazen de parti üyelerini üst yönetime yerleştirmenin bir yolu olarak hizmet ediyor. Yetkililer Çin’in şimdiye kadarki en büyük banka dolandırıcılığının kurbanlarının daha fazlasını ödeyeceklerini söylüyor. Yaklaşık 10.000 zengin sakin bu yıl Çin’den 48 milyar dolar çekmek istediği tahmin ediliyor.

Avrupa enerji krizine çözüm arıyor

Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte Avrupa enerjide kriz yaşıyor. Rusya, Kuzey Akım doğalgaz boru hattı üzerinden Avrupa’ya gönderdiği gaz miktarını düşürdü. Avrupa’da doğalgaz fiyatı rekor kırdı. 223.85 avroya kadar yükseldi. Ülkeler enerji tasarrufu için vatandaşlarını tedbire çağırdı. Almanya duş süresini kısaltmayı tavsiye etti. Duş almadan önce iki kez düşünün, duş süresini 5 dk’ya düşürün, sıcak suyu az tüketin. İngiltere evde ısınmak için zıplamayı, evcil hayvanlarına sarılmayı önerdi. Ayrıca, radyo, televizyon, sosyal medya, afişler aracılığıyla insanlara elektrik ve gaz kullanımını kesmelerini söyleyen mesajlar gönderecek. Fransa, ışıklandırma sistemini gece söndürmeyen mağazalara 1500 avro ceza uygulayacağını açıkladı. Klimalı işyerlerinin kapıları açık tutulamayacak, ihlal edenlere 750 avroya kadar para cezası kesilecek. Sokak lambaları gece karartılacak.

Dünya ekonomisi nereye gidiyor? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Enerji krizi telaşı Almanya’da artıyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/enerji-krizi-telasi-almanyada-artiyor/ Mon, 18 Jul 2022 15:42:47 +0000 https://yekvucut.com/?p=56369 Almanya’da enerji krizi Enerji krizi tüm Avrupa’ya yayıldı. Rusya Ukrayna savaşı ardından enerji krizi derinden yaşanmaya başladı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Frankfurter Allgemeine...

Enerji krizi telaşı Almanya’da artıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Almanya’da enerji krizi

Enerji krizi tüm Avrupa’ya yayıldı. Rusya Ukrayna savaşı ardından enerji krizi derinden yaşanmaya başladı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Frankfurter Allgemeine gazetesi için kaleme aldığı makalede Alman halkına da seslenerek “Önümüzdeki aylarda hepimiz; sanayi, haneler, kasabalar ve topluluklar ne kadar çok enerji tasarrufu yaparsak o kadar iyi.” çağrısında bulundu.

Enerji krizi yeni tedbirleri gerektiriyor

Scholz, Rus füzelerinin sadece Ukrayna’yı değil, aynı zamanda Avrupa ve uluslararası barış düzenini de moloz haline getirdiğini vurguladı. Putin’in gaz sevkiyatını durdurarak enerjiyi bir silah olarak kullandığını kaydeden Scholz, Sovyetler Birliği’nin bile Soğuk Savaş sırasında bunu yapmadığını ifade etti. Alman ordusunun ve sivil savunma yapılarının durumu ile Rus enerjisine olan aşırı bağımlılığa işaret eden Scholz, tüm bunların Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra yanlış bir güvenlik duygusu içinde olunduğunu gösterdiğini belirtti.

Scholz, Almanya‘yı daha güvenli ve dirençli, Avrupa Birliği’ni de daha egemen ve uluslararası düzeni daha sürdürülebilir hale getirmeleri gerektiğini vurguladı. Küresel ekonominin onlarca yıldır görülmeyen bir zorlukla karşı karşıya olduğunu kaydeden Scholz, şöyle devam etti:

“Kırık tedarik zincirleri, kıt ham maddeler, savaşın neden olduğu enerji piyasalarındaki belirsizlik, tüm bunlar dünya çapında fiyatları artırıyor. Dünyada hiçbir ülke böyle bir gelişmenin karşısında tek başına duramaz. İşverenler, sendikalar, bilim ve siyasi karar alıcılar arasındaki uyumlu eylemin bir parçası olarak bu ülkede kararlaştırdığımız gibi, birbirimize bağlı kalmalı ve el ele vermeliyiz. O zaman krizden girdiğimizden daha güçlü ve bağımsız çıkacağımıza inanıyorum. Hedefimiz bu.”

Avrupa başta olmak üzere enerji krizi ile tüm dünyadaki enerji fiyatları arttı. Almanya’da spot piyasada ocakta ortalama 53,6 avro olan bir megavatsaat elektriğin ortalama fiyatı, aralıkta 3 kattan fazla artarak 221 avroya ulaştı.

Enerji fiyatlarının artması da Avrupa’daki enflasyonu son 25 yılın en yüksek seviyesine taşıdı. Euro Bölgesi’nde, aralıkta yıllık enflasyon yüzde 5 ile en yüksek seviyesine ulaşırken, enerji sektöründeki fiyat artışının yüzde 26 olması küresel enerji enflasyon sorununu da gözler önüne seriyor.

Enerji krizi telaşı Almanya’da artıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Enerji krizi ile Avrupa için sert bir kış kapıda https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/enerji-krizi-ile-avrupa-icin-sert-bir-kis-kapida/ Thu, 23 Sep 2021 14:37:22 +0000 https://yekvucut.com/?p=51092 Avrupa için sert bir kış kapıda Avrupa’da enerji krizi patlak verdi. Rusya, Avrupa’ya Ukrayna üzerinden gaz akışını frenledi. Kuzey Akım Projesi ile alakalı soru...

Enerji krizi ile Avrupa için sert bir kış kapıda yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa için sert bir kış kapıda

Avrupa’da enerji krizi patlak verdi. Rusya, Avrupa’ya Ukrayna üzerinden gaz akışını frenledi. Kuzey Akım Projesi ile alakalı soru işaretleri de henüz çözülmedi. Durum doğalgaz fiyatlarına yansıdı. Fiyatlar yaklaşık yüzde 70 oranında artış gösterdi. Avrupa’da bir çok ülkede doğalgazın megavat saat başı ücreti 70 avroyu buldu. İngiltere NBP 15 yılın zirvesinde Hollanda TTF 13 yılın zirvesine yakın. Asya LNG 8 yılın en yüksek mevsimsel seviyesinde. ABD Henry Hub, 8 gün boyunca artırdı. 2017’den bu yana en uzun yükseliş serisi yaşandı. Çünkü daha sıcak iklime sahip ABD eyaletlerinden Almanya’ya kadar zaten düşük olan depolama seviyeleri daha da kötüleşiyor.

Avrupa’daki enerji krizinin sebebi ne?

Rekor yüksek karbon fiyatları da kömürün kullanmasını daha pahalı hale getirdi. Bu da Avrupa‘daki gaz kullanım oranının artmasına neden oldu. Fiyatlar yılbaşından bu yana en az 3 katına çıktı. Avrupa doğalgaz göstergesinde Hollanda 1 ay vadeli doğalgaz fiyatları yaklaşık yüzde 10’luk artışla 72,195 avroyla rekor düzeye yükseldi. Yıllık artış ise yüzde 450’yi aştı. Benzer şekilde İngiltere’deki muadil gösterge de yüzde 10 yükselişle 181,42 rekor kırdı.

Doğalgazdaki yükseliş elektriğe yansıdı

Doğalgazdaki yükseliş, elektrik fiyatlarını da yükseltiyor. Almanya’da gelecek yıl için elektrik fiyatları yüzde 4,2 artarak megavat saat başına 103,92 avroya tırmandı. Aynı zamanda Almanya’da ağustos ayı üretici fiyatlarında 1974’ten bu yana görülen en büyük artış gerçekleşti. Bu artışta Avrupa genelinde gerçekleşen enerji krizi etkili oldu. Böylelikle son bir ayda enerji fiyatlarındaki artış yüzde 24’e yükseldi. Almanya’da en son 1974’te yaşanan petrol krizi bu kadar yüksek bir artışa neden olmuştu. Ağustos ayında enerji fiyatları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24, önceki aya göre ise yüzde 3,3 arttı. Bununla birlikte ara malı fiyatlarında ise yıllık artış yüzde 17,1 olarak gerçekleşti.

 

Almanya'da enerji krizi kaynaklı gıda fiyat artışı
Almanya enerji fiyatları ile birlikte gıda fiyatları da yükseldi.

 

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, artan enerji fiyatlarının bu kış Avrupa’da elektrik kesintileri yaşanmasına dair riskleri artırdığını açıkladı. Banka bu kış ortalamaların üzerinde bir soğuk kış olursa Avrupa’nın Asya ile sıvı doğalgaz (LNG) ithalatı için rekabet etmek zorunda kalabileceği konusunda da uyardı. Goldman Sachs analisti Samantha Dart böyle bir rekabetin “doğalgaz ve enerji fiyatlarının talebi yok edecek derecede yükselmesine yol açabileceğini ve sanayi sektöründe elektrik kesintilerine neden olabileceğini” belirtti.

Avrupa için bu kış sert geçecek

Enerji tüketiminin daha da artacağı kış sezonu arifesinde Avrupa ekonomilerinde etkili olmaya başlayan enerji krizi, üretim sektörlerine de yansımaya başladı. Doğalgaz krizi, Avrupa’da karbondioksit üretimini kârlı olmaktan çıkartacak. Çelikten gıdaya birçok sektörde üretimi aksatacak noktaya geldi. Fiyatlardaki yüksek oranlı artışlar, başta İngiltere olmak üzere enerji sektöründe iflasları gündeme getirdi. Kriz ilk aşamada gübre ve et üretimini doğrudan etkileyecek. Bunun yanında gıda fiyatlarını daha da yukarı çekmesi bekleniyor. İngiltere’de gelecek hafta dört küçük enerji şirketinin yükselen doğalgaz fiyatları nedeniyle iflas etmesi bekleniyor. İngiltere’de benzer enerji krizi 1970’lerde olmuştu. Örneğin İngiltere’de karbondioksitte yüzde 500’e varan fiyat artışları beklenirken, Avrupa’da da birçok üreticinin darboğazdan etkilenebileceği uyarısı yapılıyor.

Enerji krizi ile Avrupa için sert bir kış kapıda yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>