Scroll Top

Dünya ekonomisi nereye gidiyor?

Dünya ekonomik kriz ile sarsılıyor. Dünyanın en büyük ekonomileri protestolar, ekonomik daralma ve enerji krizi yaşıyor.

Dünya ekonomik kriz ile boğuşuyor

Dünya ekonomik kriz ile sarsılıyor. Dünyanın en büyük ekonomileri protestolar, ekonomik daralma ve enerji krizi yaşıyor. Rusya-Ukrayna savaşı bir yandan, savaşın getirdiği enerji ve tahıl krizi bir yandan ülkeleri kısıtlarken öte yandan salgının bıraktığı ekonomik etki… Peki nerede, neler oluyor?

Enflasyon ABD gündeminde birinci sırada

Hayat pahalılığı sadece Türkiye’nin gündemiymiş gibi lanse edilse de dünya ekonomik kriz ile boğuşuyor. Dünya genelinde enflasyonda 40 yılın rekoru yaşanıyor. Vatandaşlar hayat pahalılığından şikayet ediyor, şirketler kapanıyor. Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD’de de gündem resesyon. Buna rağmen uzmanlar resesyon riskini artırma pahasına tasarruf önerisi yapıyor. Evde yemek yiyin, borçlanmayın, kendinize yatırım yapın, bugünleri tecrübe sayın açıklamaları haberlerde duyuruldu. Ayrıca Amerika korkunç para politikası hataları ile hem kendini hem dünyayı zora soktu. 8.9 trilyon para bastığı iddia edildi. Uluslararası bankalar küresel ekonomik büyüme tahminlerini de bu krizde aşağı çekiyor. 2008 küresel finans krizini tahmin ettiği için ‘kriz kahini’ olarak nitelendirilen ünlü ekonomist Nouriel Roubini, ABD ekonomisinin derin bir ekonomik durgunluk ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Yaşanabilecek krizin öncekilerden çok daha kötü etkiler yaratabileceğini söyleyen ünlü ekonomist, krizin kısa ve yüzeysel olacağı fikrinin tamamen hayal ürünü olduğunu belirtti.

Emlak krizi ile boğuşan Çin

Çin’de ödeme boykotları emlak piyasasına yayıldı. Bazı bankalar mudilerin parasını yatırım aracı olarak kullanacaklarını ve bir süreliğine para çekemeyeceklerini açıkladı. İnsanlar bu nedenle bankalara saldırdı. Bazı tedarikçiler, gayrimenkul geliştiricileri onlara ödeme yapana kadar banka kredilerinde iyileştirme yapmayı reddediyor. Çin, ev satın alanlar için bir ipotek ödemesiz dönemi düşünüyor.

Citi Bank, Çin ev satın alanlara geçici bir ipotek ödeme tatili verirse, 4.6 milyar dolarlık faiz gelirini kaybedeceklerini söylüyor. Financial Times’ın bildirdiğine göre, HSBC Çin’deki yatırım bankacılığı girişiminde bir Komünist Parti komitesi kurdu. Komiteler, birlik olarak ve bazen de parti üyelerini üst yönetime yerleştirmenin bir yolu olarak hizmet ediyor. Yetkililer Çin’in şimdiye kadarki en büyük banka dolandırıcılığının kurbanlarının daha fazlasını ödeyeceklerini söylüyor. Yaklaşık 10.000 zengin sakin bu yıl Çin’den 48 milyar dolar çekmek istediği tahmin ediliyor.

Avrupa enerji krizine çözüm arıyor

Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte Avrupa enerjide kriz yaşıyor. Rusya, Kuzey Akım doğalgaz boru hattı üzerinden Avrupa’ya gönderdiği gaz miktarını düşürdü. Avrupa’da doğalgaz fiyatı rekor kırdı. 223.85 avroya kadar yükseldi. Ülkeler enerji tasarrufu için vatandaşlarını tedbire çağırdı. Almanya duş süresini kısaltmayı tavsiye etti. Duş almadan önce iki kez düşünün, duş süresini 5 dk’ya düşürün, sıcak suyu az tüketin. İngiltere evde ısınmak için zıplamayı, evcil hayvanlarına sarılmayı önerdi. Ayrıca, radyo, televizyon, sosyal medya, afişler aracılığıyla insanlara elektrik ve gaz kullanımını kesmelerini söyleyen mesajlar gönderecek. Fransa, ışıklandırma sistemini gece söndürmeyen mağazalara 1500 avro ceza uygulayacağını açıkladı. Klimalı işyerlerinin kapıları açık tutulamayacak, ihlal edenlere 750 avroya kadar para cezası kesilecek. Sokak lambaları gece karartılacak.

Benzer gönderiler