Enflasyon arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Fri, 19 Aug 2022 07:17:41 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Enflasyon arşivleri | Yekvucut 32 32 Guardian: Faizi yükseltmek durumu daha da kötüleştirir https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/guardian-faizi-yukseltmek-durumu-daha-da-kotulestirir/ Fri, 19 Aug 2022 07:17:41 +0000 https://yekvucut.com/?p=56728 Guardian: Faiz artırımı olumsuz etkiler Guardian gazetesi “Enflasyon acı verici. Ancak faiz oranlarını yükseltmek durumu daha da kötüleştirir” başlıklı görüş yazısı yayınladı. ABD ve...

Guardian: Faizi yükseltmek durumu daha da kötüleştirir yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Guardian: Faiz artırımı olumsuz etkiler

Guardian gazetesi Enflasyon acı verici. Ancak faiz oranlarını yükseltmek durumu daha da kötüleştirir” başlıklı görüş yazısı yayınladı. ABD ve Avrupa, enflasyonu faiz artırımlarıyla dizginlemeye çalışıyor. ABD ve kıtadaki merkez bankalarının radikal kararına karşın bazı ekonomistler, faiz oranlarını artırmanın düşük gelirli insanları olumsuz etkileyeceği konusunda uyardı.

 

Guardian: Faiz oranlarını yükseltmek, durumu kötüleştirir
Guardian: Faiz oranlarını yükseltmek, durumu kötüleştirir

 

Faiz artışı yerine fiyat istikrar önlemleri

Guardian gazetesinde yayınlanan yazıda, faiz artışlarının ekonomik durgunluğa neden olabileceği ve sıradan insanlara zarar verebileceğine dikkat çekildi. Isabella Weber ve Mark Paul imzalı yazıda, “Bunun yerine fiyat istikrar önlemlerine ihtiyacımız var.” denildi. Amerikalı politikacıların, “sert” bir seçimle karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Görüş yazısında “Ya işsizlik yaratmak ve talebi düşürmek için faiz oranlarını artırmaya devam ederek enflasyonla mücadele edebilirler. Ya da kronik tedarik zinciri sorunlarının üstesinden gelmek için yatırımları teşvik ederken, enflasyonu tetikleyen fiyat artışlarını dizginleyen cerrahi bir yaklaşım kullanabilirler.” önerisinde bulunuldu.

Guardian durgunluk riski konusunda uyardı

Mevcut enflasyon durumunun, tüm ürünlerin aynı oranda daha pahalı hale gelmesiyle ilgili olmadığı; gıda, yakıt, araba ve konut gibi belirli kalemlerin büyük fiyat şokları yaşadığı ve enflasyonu önemli ölçüde yükselttiğine işaret edildi. Bu değişiklikleri kontrol etmenin, Amerikalılar için toplam talebin dayanılmaz seviyelere düşmesini gerektireceği, bunun da insanları mal satın alamayacak kadar “fakir hale getirmek ve böylece darboğazları hafifletmek” anlamına geleceği anlatıldı.

Yazıda, “Faiz artışları sadece bu temel fiyatları aşağı çekmek için uygun olmamakla kalmıyor, aynı zamanda milyonlarca insanı işsiz bırakan bir durgunluk riskini de beraberinde getiriyor.” denildi. Diğer yandan koronavirüs salgını ve enflasyonun yükünü, düşük gelirli hanelerin omuzladığı, faiz artışlarına bel bağlamanın, bu yükün bir kez daha söz konusu kesimin omuzlarına kaydırılmasına yol açacağına vurgu yapıldı.

Guardian: Faizi yükseltmek durumu daha da kötüleştirir yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Uluslararası şirketler resesyon korkusuyla işten çıkarıyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/uluslararasi-sirketler-resesyon-korkusuyla-isten-cikariyor/ Wed, 22 Jun 2022 14:30:33 +0000 https://yekvucut.com/?p=55974 Uluslararası şirketler güçlü mali yapılarına rağmen işten çıkarıyor Uluslararası şirketler resesyon endişeleriyle maliyetleri düşürme ve tasarruf tedbirleri adı altında elamanlarını işten...

Uluslararası şirketler resesyon korkusuyla işten çıkarıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Uluslararası şirketler güçlü mali yapılarına rağmen işten çıkarıyor

Uluslararası şirketler resesyon endişeleriyle maliyetleri düşürme ve tasarruf tedbirleri adı altında elamanlarını işten çıkarıyor. Ülkelerin yüksek enflasyonla mücadelesi, sıkılaşan para politikalarıyla birlikte resesyon endişelerini beraberinde getirdi. ABD’de iş dünyası temsilcilerinden gelen “ekonomik bir kasırgaya hazırlanılması” yönündeki karamsar açıklamalar da piyasalardaki resesyon korkularını körükledi. Resesyon öngörülerinin artmasıyla birçok uluslararası şirket, süreçten en az zararla çıkabilmek amacıyla maliyetlerini düşürmek için yeni yatırımlarını durdurmaya ve işten çıkarmalara gitmeye başladı.

Uluslararası şirketler işten çıkarma haberleri art arda geliyor

Yükselen enflasyon ve yavaşlayan talep, uluslararası şirketleri de küçülmeye gitmeye zorladı. Teknoloji, finans, gayrimenkul ve medya sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerden işten çıkarma haberleri art arda geldi. İşten çıkarmalar konusunda bazı şirketler koronavirüs salgınının etkilerini öne sürerken bazıları da hızlı büyüme dönemlerindeki aşırı işe alımlara işaret ediyor. Küresel insan kaynakları hizmetleri veren Challenger’in verilere göre, yükselen enflasyon ve yavaşlayan talep şirketleri baskı altına alırken, teknoloji sektöründeki ABD’li işverenler, geçen ay 4 bin 404 kişinin işine son vererek ocak-nisan dönemine göre yaklaşık 9 kat daha fazla işten çıkarma yaptı.

ABD’de Netflix gibi büyük teknoloji şirketleri bu yıl işten çıkarmalara imza atarken, Robinhood, Glossier ve Better 2022’de çalışan sayısını önemli ölçüde azaltan teknoloji şirketlerinden sadece birkaçı oldu.

Teknolojide işler yolunda gitmedi

Bu şirketlerden kripto para borsası Coinbase, çalışan sayısını yüzde 18 azaltacağını duyurdu. Coinbase Üst Yöneticisi Brian Armstrong, ekonomik koşulların hızla değiştiğine dikkati çekerek, “10 yılı aşkın bir ekonomik patlamanın ardından bir resesyona giriyor gibi görünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Dijital müzik platformu Spotify ise işe alımları yüzde 25 azaltacağını duyurdu.

ABD’nin büyük teknoloji şirketlerinden Facebook ve Amazon’un da işe alımları yavaşlattığı belirtilirken, Tesla Üst Yöneticisi Elon Musk’ın şirketin üst düzey yöneticilerine “dünya genelindeki tüm işe alımları durdurun” başlıklı bir e-posta gönderdiği haberleri basına yansıdı.

Gayrimenkul, medya sektörleri de aynı yolda

ABD’nin büyük bankalarından Wells Fargo’nun ise 2022’nin ilk çeyreğinde mortgage gelirleri düşerken ilgili pozisyonlarda çalışanları işten çıkarmaya başladığı bildirildi.

Merkezi İsviçre’de bulunan Credit Suisse’in de zarar uyarısında bulunmasının ardından maliyetleri düşürmeye yönelik işten çıkarmaları değerlendirdiği kaydedildi.

İngiltere’nin ulusal yayıncısı BBC’nin ise yıllık 500 milyon sterlinlik tasarruf planının bir parçası olarak gelecek birkaç yıl içinde yaklaşık 1.000 çalışanıyla yollarını ayırmayı planladığı belirtildi.

Çevrim içi otomobil satıcısı Cazoo, resesyon ve tüketici kesintileri konusundaki endişeler nedeniyle başta İngiltere olmak üzere Avrupa’da yaklaşık 750 kişiyi işten çıkardığını duyurdu.

Telecom Italia da (TIM), 2024’e kadar 1 milyar euro tasarruf planı içinde gönüllü bir erken emeklilik planı yoluyla kasım ayına kadar kendi iç pazarında 1.200 kişiyi işten çıkarmak için sendikalarla anlaştı.

Türkiye’de durum tam tersi

ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre önümüzdeki çeyrekte Türkiye’deki 10 sektörden 9’unda ve 7 bölgenin 6’sında işe alımlarda artış bekleniyor. 250’den fazla çalışanı olan işverenler işe alım planı en yüksek olan grup olarak öne çıkıyor.  Türkiye’de yerel üretim ve ihracat önemini koruduğu için imalat sektöründeki işverenlerin istihdam beklentilerinin güçlü olduğu görülüyor. Diğer yandan uçuşların yeniden başlaması nedeniyle Türkiye’nin otel ve restoran sektörü de güçleniyor, bu durum özellikle turizme dayalı küçük işletmeleri olumlu yönde etkiliyor.

Uluslararası şirketler resesyon korkusuyla işten çıkarıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Economist: Enflasyon beklentilerini aşağı indirmek zor olacak https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/economist-enflasyon-beklentilerini-asagi-indirmek-zor-olacak/ Mon, 20 Jun 2022 15:06:38 +0000 https://yekvucut.com/?p=55930 Economist ABD’nin son ekonomik durumunu ele aldı Londra merkezli Economist dergisi, ekonominin bir numaralı gündem maddesi olan enflasyona dair analiz yayınladı. Merkez bankalarının, beklentileri geri...

Economist: Enflasyon beklentilerini aşağı indirmek zor olacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Economist ABD’nin son ekonomik durumunu ele aldı

Londra merkezli Economist dergisi, ekonominin bir numaralı gündem maddesi olan enflasyona dair analiz yayınladı. Merkez bankalarının, beklentileri geri çekmek için insanları ikna etmesi gerektiği vurgulandı. Koronavirüs salgınının ardından yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı, hayat pahalılığını tırmandıran bir diğer etmen olarak öne çıkıyor. Tüketici fiyatları, dünya çapında yükseliş eğilimi göstermeye devam ediyor.

 

Economist insanların enflasyon beklentileri artıyor düşürmek zor olacak
Economist insanların enflasyon beklentileri artıyor düşürmek zor olacak

 

Economist:”Aşağı indirmek zor olacak”

Economist dergisinin “İnsanların enflasyon beklentileri artıyor, aşağı indirmek zor olacak” başlıklı yazısında oluşan ekonomik tablo incelendi. “Merkez bankalarını kimse dinlemiyor” denilerek, yüksek gelirli ülkelerdeki tüketici fiyatlarının, 1980’lerden bu yana en yüksek oran olan yıllık yüzde 9’dan fazla arttığına dikkat çekildi. Diğer taraftan halkın da sürekli olarak yüksek enflasyon beklemesinin endişe verici bir gelişme olduğu kaydedildi. Amerikalıların orta vadeli enflasyon beklentilerinin yükseldiğini gösteren rakamların, geçen haftaki piyasa çalkantısının başlamasını tetiklediği belirtildi.

ABD’de finansal piyasalar, haneler, profesyonel tahminciler ve firmalar olmak üzere dört grubun enflasyon beklentisi mercek altına alındı. Analizde, Merkez bankaları, acilen insanları enflasyonu düşürme konusunda ciddi olduklarına ikna etmeli. Ancak, halkın fikrini değiştirmek olağanüstü zor olabilir.” denildi.

Daha fazla yüksek enflasyon beklentisi

Profesyonel tahminciler ve finansal piyasaların öngörülerinin, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yüzde 2 hedefine yakın kalmaya devam ettiği, fakat tüketicilerin inançlarının bu yönde olmadığı aktarıldı. “Fiyatların önümüzdeki yıl yüzde 5’in üzerinde artmasını bekliyorlar. Artan emtia, ücret ve diğer girdi maliyetlerine maruz kalan firmalar daha da yüksek enflasyon bekliyor.” notuna yer verildi.

“Merkez bankaları bu beklentileri tekrar aşağı çekmekte sorun yaşıyor. Bunun nedeni, yatırımcılar ve finans gazetecileri dışında az kişinin söylediklerine dikkat etmesidir. Düşükken, kimsenin enflasyonu umursamasına gerek yoktu. Bugünün politika yapıcıları, bu başarının ta kendisi tarafından kısıtlanıyor. Enflasyon beklentilerini geri almak için, insanları oturup dinlemeye ikna etmek için ellerinden gelen her şeyi denemeleri gerekebilir.” görüşü paylaşıldı.

Economist: Enflasyon beklentilerini aşağı indirmek zor olacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Küresel enflasyon zirve yaptı https://yekvucut.com/feto-gercekleri/kuresel-enflasyon-zirve-yapti/ Fri, 06 May 2022 10:39:17 +0000 https://yekvucut.com/?p=55029 Enflasyon küresel bir sorun olmaya devam ediyor. Dünyanın en büyük ekonomileri yüksek enflasyonla uğraşıyor. Euro Bölgesi enflasyonu yüzde 7,5 ile...

Küresel enflasyon zirve yaptı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Enflasyon küresel bir sorun olmaya devam ediyor. Dünyanın en büyük ekonomileri yüksek enflasyonla uğraşıyor. Euro Bölgesi enflasyonu yüzde 7,5 ile kayıtlardaki en üst seviyesine çıktı. ABD’de enflasyon yüzde 8,5 ile 41 yılın zirvesinde. İngiltere’de yüzde 7 ile son 30 yılın en yüksek seviyesinde. Avrupa Birliği’nin en büyük iki ekonomisinde de durum kritik: Almanya’da enflasyon yüzde 7,8 ile son 41 yılın; Fransa’da ise yüzde 5,4 ile son 37 yılın rekorunu kırdı. İspanya’da enflasyon yüzde 8,3 ile son 37 yılın, İtalya’da yüzde 6,6 ile son 22 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Belçika’da yüzde 9,3 ile son 39 yılın rekorunu kırdı. Yunanistan’da yüzde 9,4 ile son 25 yıl, Hollanda’da yüzde 11,2 ile son 46 yıldan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Euro Bölgesi’nde nisan ayındaki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 38 ile enerjide gerçekleşti. Enerjiyi, yüzde 6,4 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 3,8 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 3,3 ile hizmetler izledi. Böylece Euro Bölgesi’nde nisan ayında enflasyon, verilerin Eurostat tarafından toplandığı son 25 yıldan beri ölçülen en yüksek seviyeye çıktı. Geçen aylarda da zirve yapan enflasyon, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yüzde 2’lik hedefinin çok üzerinde seyrediyor.

Almanya’da enflasyon son 41 yılın en yüksek seviyesinde

Avrupa Birliği‘nin en güçlü ekonomilerinden olan Almanya’da, öncü verilere göre, nisan ayında enflasyon yüzde 7,4 ile son 41 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) açıklamasına göre, ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda yüzde 7,4 ile 1981 yılından bu yana görülen en yüksek seviyede kaydedildi. Ülkede bir önceki ayda (mart) enflasyon yüzde 7,3 artış kaydetmişti. Son verilere göre, ülkede AB uyumlu TÜFE ise nisan ayında yıllık bazda yüzde 7,8’e yükseldi. Destatis açıklamasında, nisan ayında TÜFE’nin aylık bazda ise yüzde 0,8 artış kaydettiği bildirildi. Enerji fiyatlarının nisan ayında yıllık bazda yüzde 35,3, gıda fiyatlarının ise yine yıllık bazda yüzde 8,5 artış kaydettiği bildirilen açıklamada, “Özellikle enerji fiyatları, Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana önemli ölçüde arttı. Yüksek enflasyon oranında önemli bir etkisi oldu.” ifadelerine yer verildi. Ülkede benzer seviyede yüksek enflasyon oranları en son, Irak ile İran arasındaki Birinci Körfez Savaşı’nın bir sonucu olarak petrol fiyatlarının da keskin bir şekilde artması nedeniyle 1981 sonbaharında kaydedilmişti. Almanya’nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından martta yayımlanan bir ankete göre, Almanya’nın gıda perakende sektöründeki neredeyse tüm şirketler gelecek 3 ayda fiyat artışları planlıyor.

Fransa’da enflasyon son 37 yılın zirvesinde

Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INSEE) tarafından yayınlanan bir ilk tahmine göre, ülkede Nisan ayında enflasyon bir yıl içinde yüzde 4,8’e ulaşarak, Kasım 1985’ten bu yana görülmeyen bir seviyeye yükseldi. Enflasyon, Avrupa düzeyinde karşılaştırma için temel teşkil eden uyumlaştırılmış endeks, Mart ayındaki yüzde 5,1’in ardından yıllık yüzde 5.4’e çıktı. Ülkede enflasyon yıllık bazda Şubat’ta yüzde 3,6’ya ve Mart’ta yüzde 4,5’e yükseldi. Gıdada enflasyon Mart ayındaki yüzde 2,9’luk artışın ardından bir yılda yüzde 3,8’e ulaştı.

Küresel enflasyon zirve yaptı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
AB 30 yaşına enflasyon, borç ve enerji kriziyle girdi https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/ab-30-yasina-enflasyon-borc-ve-enerji-kriziyle-girdi/ Tue, 08 Feb 2022 13:13:01 +0000 https://yekvucut.com/?p=53490 AB 30 yaşına krizlerle giriyor Kuruluşunun 30. yılını kutlayan Avrupa Birliği (AB), enflasyon ve borçlarla boğuşuyor. Enflasyonun tarihi zirveye çıktığı...

AB 30 yaşına enflasyon, borç ve enerji kriziyle girdi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
AB 30 yaşına krizlerle giriyor

Kuruluşunun 30. yılını kutlayan Avrupa Birliği (AB), enflasyon ve borçlarla boğuşuyor. Enflasyonun tarihi zirveye çıktığı bölgede, enerji fiyatları 10 kat arttı. Borçlulukta ise rekor kırdı. AB’yi kuran ve temel yapısını oluşturan Maastricht Anlaşması’nın 30’uncu yıl dönümü, koronavirüs salgını, enflasyonda ve enerji fiyatlarında zirve, aşırı borçluluk ve Rusya-Ukrayna gerginliği arasında buruk kutlanıyor. Özellikle enflasyon 25 yılın zirvesini yaşıyor. AB ülkelerinde özellikle 2021’in ağustos ayından itibaren enflasyon hızla yükseldi. Euro Bölgesi’nde, aralık ayında yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 5’e çıktı. Verilerin toplandığı son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Üstelik tedarik sıkıntıları ve yüksek talebin devam etmesiyle enflasyondaki yükselişin yakın zamanda son bulması beklenmiyor. Özellikle gıda ve enerji ürünlerindeki enflasyon Avrupalıları da rahatsız ediyor. Bu durumun yılın büyük bölümünde devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Gaz fiyatı katlanarak arttı

Avrupa’da özellikle sonbahar aylarıyla beraber doğal gaz ve elektrik gibi enerji ürünlerinin fiyatları hızla yükseldi. Talebin canlanması ve arz sıkıntılarının sebep olduğu bu artış, soğuk kış mevsimiyle zirve yaptı. Avrupa’da doğal gaz fiyatları, son bir yılda 6-10 kat arasında artış gösterdi. Kış aylarında artan elektrik ve gaz faturaları tüketicileri rahatsız etti. Avrupa’nın doğal gaz depolarının doluluk oranı bu yılın ocak ayında yüzde 37.5’le son yılların en düşük seviyesine geriledi. Ocak 2021’de Avrupa’daki doğal gaz depolarında yaklaşık 60 milyar metreküp gaz bulunuyordu. Doluluk oranı ise yüzde 52 olarak kayıtlara geçti. Ancak bu yılın aynı döneminde bu miktar 18 milyar metreküp azaldı. 42 milyar metreküpe düştü. Depoların doluluk oranı ise yüzde 37.5’e geriledi.

Kamu borcu çığ gibi büyüyor

AB kurallarına göre, normal şartlarda üye ülkelerin bütçe açıklarının GSYH’lerinin yüzde 3’ünü, kamu borçlarının da GSYH’lerinin yüzde 60’ını geçmemesi gerekiyor. Bu sınır aşıldığında uygulanacak tedbirlerin AB Komisyonu’na bildirilmesi ve etkin mücadelenin yapılması şartı var. Ancak AB üyesi ülkeler, salgın nedeniyle söz konusu kuralları askıya alma kararı almış ve kamu harcamalarını hızla yükseltmişti. AB ülkelerinin kamu borcunun GSYH’ye oranı 2021’in üçüncü çeyreğinde yüzde 90.1 seviyesindeydi. Bu oran, Euro Bölgesi’nde de yüzde 97.7’yi buldu. AB ülkeleri arasında kamu borcunun GSYH’ye oranı Yunanistan’da yüzde 200.7, İtalya’da 155.3, Portekiz’de 130.5, İspanya’da 121.8, Fransa’da 116 ve Belçika’da yüzde 111.4 oldu. Bu rakam, Almanya’da yüzde 69.4 ve Avusturya’da yüzde 84.1’i gördü.

AB 30 yaşına enflasyon, borç ve enerji kriziyle girdi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Dünyanın en büyük ekonomilerinde enflasyon ne durumda? https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/dunyanin-en-buyuk-ekonomilerinde-enflasyon-ne-durumda/ Fri, 03 Sep 2021 12:44:29 +0000 https://yekvucut.com/?p=50762 Gelişmiş ülkelerde enflasyon yükseliyor ABD, Avro Bölgesi ve Almanya’da son yılların en yüksek enflasyon rakamları görüldü. Parasal genişleme, Covid-19 salgını...

Dünyanın en büyük ekonomilerinde enflasyon ne durumda? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Gelişmiş ülkelerde enflasyon yükseliyor

ABD, Avro Bölgesi ve Almanya’da son yılların en yüksek enflasyon rakamları görüldü. Parasal genişleme, Covid-19 salgını nedeniyle ertelenen taleplerin hayata geçirilmesi ve arz tarafında yaşanan sıkıntılar, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere birçok ülkede fiyatlar genel düzeyinde artışa sebep oldu. Özellikle ABD, Avro Bölgesi ve Almanya‘da beklentilerin üzerinde gerçekleşen enflasyon verisi, dünyada enflasyonist bir ortam yaratırken bu durumun neden olacağı olumsuzluklardan kaçınmak isteyen gelişmiş ülke merkez bankaları ise para politikalarında değişikliğe gidiyor.

ABD Avrupa gibi yerlerde enflasyon rakamları rekor kırıyor
ABD ve Avrupa’da beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisi piyasalarda tedirginliğe neden olurken bu durum gelişmiş ülke merkez bankalarını politika değişikliğine zorluyor.

 

Dünyanın en büyük ekonomilerinde enflasyon yüksek

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD’de fiyatlardaki sürekli artış verilerine yansıdı. Bu yılın ilk ayında yıllık bazda yüzde 1,4 olan enflasyon, takip eden aylarda yükselişini sürdürerek temmuz ayında yüzde 5,4’e çıktı. Bu rakam son 13 yılın (Ağustos 2008) en yüksek verisi. Eurostat verilerine göre Avro Bölgesi’nde de enflasyonist bir ortam olduğu söz konusu. Yıla yüzde 0,9 seviyesinden başlarken, takip eden aylarda dalgalı bir seyir izlese de ağustosta yüzde 3’e ulaştı. Böylelikle Avro Bölgesi’nde Kasım 2011’den bu yana en yüksek veri görüldü.

Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’da da benzer bir durum yaşanıyor. Ocakta yüzde 1 seviyesinde olan yıllık enflasyon, hızlı bir yükseliş evresine girerek ağustosta yüzde 3,9’a yükseldi. Böylelikle Almanya’da Temmuz 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıkmış oldu. Avrupa’nın diğer büyük ekonomilerinde de yüksek enflasyon söz konusu. Fransa’da yüzde 2,4 ile 2018’den bu yana, İtalya’da ise yüzde 2,6 ile 2012’den bu yana en yüksek seviyede.

Dünyada salgının yarattığı belirsizlikler devam ederken bir yandan da enflasyonist bir ortam oluşması merkez bankalarını politika değişikliğine zorluyor. Gelişmiş ülke merkez bankaları şimdiden değişiklik sinyali verirken yetkililer durumun böyle devam etmesi durumunda varlık alımlarını azaltacaklarını belirtiyor.

Avrupa Merkez Bankası üyesi kriz dönemi varlık alımlarına artık bir son verelim diye çağrıda bulundular.

Dünyanın en büyük ekonomilerinde enflasyon ne durumda? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Engin Altay enflasyon yalanı https://yekvucut.com/video/engin-altay-enflasyon-yalani/ Thu, 04 Mar 2021 07:05:58 +0000 https://yekvucut.com/?p=47831 🔔CHP iş başında ⚠️Algı, yalan dolan, karalama Ayıp, hakikaten ayıp‼️ pic.twitter.com/yVCJGXC1m0 — Yekvücut (@yekvucutcom) March 3, 2021

Engin Altay enflasyon yalanı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>

🔔CHP iş başında

⚠Algı, yalan dolan, karalama

Ayıp, hakikaten ayıp‼ pic.twitter.com/yVCJGXC1m0

— Yekvücut (@yekvucutcom) March 3, 2021

Engin Altay enflasyon yalanı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
IMF: Türkiye’de enflasyon kademeli olarak düşecek https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/imf-turkiyede-enflasyon-kademeli-olarak-dusecek/ Fri, 19 Feb 2021 14:35:49 +0000 https://yekvucut.com/?p=47568 IMF enflasyonun düşeceğini açıkladı Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, Türkiye’nin ekonomik politika değişimi ile alakalı açıklamalarda bulundu ve bu değişimi...

IMF: Türkiye’de enflasyon kademeli olarak düşecek yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
IMF enflasyonun düşeceğini açıkladı

Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, Türkiye’nin ekonomik politika değişimi ile alakalı açıklamalarda bulundu ve bu değişimi memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Enflasyonun kademeli olarak düşeceğini öngördüklerini söyleyen IMF Türkiye Masası Şefi Donal McGettigan, “kredibilitenin iyileşmesini sağlayan politika değişikliği enflasyonu da kademeli olarak düşürecektir.” açıklamasında bulundu. McGettigan ayrıca, sıkı ve sürdürülebilir para politikası uygulaması, Türkiye ve yurt dışındaki yatırımcıların güveni için hayati önem taşıdığını da belirtti. IMF’nin tahminlerine göre; Türkiye 2022’den itibaren yüzde 3,5 civarında büyüme potansiyeline geri dönecek. Mali sektöre, finansa, iş gücü piyasası ve şirketler kesimine yönelik hedef odaklı yapısal reformlar salgının olası uzun vadeli etkilerini hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Ekonomide keskin toparlanma sağlandı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin 2021’de pozitif büyümeye devam etmesinin beklendiğini, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 6 büyümesinin öngörüldüğünü bildirmişti.

Türkiye 2020’ye önceden var olan kırılganlıklarla girdi ancak salgına karşı uygulanan ilk politika müdahalesinin ülke ekonomisinde keskin bir toparlanmaya yol açtı. IMF‘nin açıklamasında, 2020’nin sonlarından itibaren para politikasının sıkılaştırılmasının, geçici düzenleyici tedbirlerin gevşetilmesinin ve devlete ait banka kredilerindeki belirgin yavaşlamanın Türk lirası üzerindeki baskıyı sınırlamaya ve güveni yeniden inşa etmeye yardımcı olduğu vurgulandı. Zaman içinde sürdürülen politikalar ile yeniden dengelenmenin daha dayanıklı orta vadeli büyümenin temelini oluşturacağı işaret edilirken, mali yapısal reformların konsolidasyonu destekleyeceği ve mali riskleri azaltacağı ifade edildi.

Yüzde 5 büyüme öngörülmüştü

IMF daha önce açıkladığı büyüme tahmininde Türkiye’ye ilişkin tahminlerde değişikliğe gitmezken, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 5 daralacağı, 2021’de yüzde 5 büyüyeceği öngörüsünde bulunmuştu. Geçtiğimiz günlerde açıklamada bulunan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s da Türkiye’nin para politikasının 2020 sonlarına doğru önemli ölçüde değiştiğine dikkat çekilerek, son dönemde atılan adımların devam etmesi halinde yüksek kalan enflasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olacağı ifade edildi.

IMF, salgının tüm dünyaya yayıldığı dönemde 81 ülkenin mali yardım istediği belirtmişti. Ancak tüm baskılara rağmen Türkiye IMF’e muhtaç kalmadı. IMF Avrupa Direktörü Poul Thomsen, ”Türkiye ve Rusya yardım isteyen ülkeler arasında değil.” açıklamasında bulunmuştu.

IMF: Türkiye’de enflasyon kademeli olarak düşecek yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Yeni ekonomi politikaları neyi amaçlıyor? https://yekvucut.com/video/yeni-ekonomi-politikalari-neyi-amacliyor/ Fri, 13 Nov 2020 08:07:10 +0000 https://yekvucut.com/?p=35885 ? Türkiye salgına rağmen hedeflerine emin adımlarla ilerliyor. ❓ Peki, Türkiye'nin ekonomik politikaları neyi amaçlıyor? ?? pic.twitter.com/e3j1sxWhmh — Yekvücut (@yekvucutcom)...

Yeni ekonomi politikaları neyi amaçlıyor? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>

? Türkiye salgına rağmen hedeflerine emin adımlarla ilerliyor.

❓ Peki, Türkiye'nin ekonomik politikaları neyi amaçlıyor? ?? pic.twitter.com/e3j1sxWhmh

— Yekvücut (@yekvucutcom) November 12, 2020

Yeni ekonomi politikaları neyi amaçlıyor? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Enflasyon daha da düşecek 4,9 olacak https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/enflasyon-daha-da-dusecek-49-olacak/ Wed, 27 Nov 2019 14:03:17 +0000 http://yekvucut.com/?p=26024 Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyonun 2020’de yüzde 8,5, 2021’de yüzde 6, 2022’de yüzde 4,9 olacağını açıkladı. Albayrak, geçen yıla göre...

Enflasyon daha da düşecek 4,9 olacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyonun 2020’de yüzde 8,5, 2021’de yüzde 6, 2022’de yüzde 4,9 olacağını açıkladı.

Albayrak, geçen yıla göre enflasyondaki düşüşe değinerek, para ve maliye politikalarının koordinasyonu ile rekabet ve verimliliği artıracak yapısal tedbirleri hayata geçirerek, enflasyonu kalıcı olarak düşük, tek haneli seviyelere indireceklerini söyledi.

Ayrıca Albayrak, işsizliğin düşeceğini de dile getirerek, “2019’da işsizlik oranının yüzde 12,9 olması tahmin ediliyor.” dedi.

Halk Bankası tarafından esnaf ve sanatkarlara kullandırılan krediler için 2019 yılında 1,9 milyar lira kaynak tahsis edildiğini belirterek, 2020 yılı bütçesinde 2,2 milyar lira ödenek öngörüldüğünü bildirdi.

Türkiye ekonomisinde göstergelerin olumlu gidişatına değinen Albayrak, finansal saldırılara karşı yerinde ve zamanında yapılan müdahalelerle döviz kurundaki dalgalanmanın azaldığını ve finansal piyasaların normalleştiğini ifade etti.

Bu sayede, ekonomik aktivitede 2019 yılının ilk yarısında ılımlı bir toparlanma gerçekleştiğine işaret eden Albayrak, finansal koşullardaki iyileşme ve enflasyondaki düşüşün toparlanma sürecinin yılın ikinci yansında devam etmesinde etkili olduğunu vurguladı.

Hal Kayıt Sistemi, e-belge uygulamalarına entegre edilecek. Böylece sebze-meyve fiyatlarındaki manipülasyonlar anlık izlenebilecek.

Bakan Albayrak, esnaf ve çiftçilere desteklerinin devam ettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“2004 yılında 205 bin üreticiye 735 milyon lira olarak verilmeye başlanan düşük faizli kredi desteği 2019 yılı eylül itibarıyla Ziraat Bankasınca kullandırılan 51,7 milyar lira, Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılan 4,2 milyar lira olmak üzere toplam 55,9 milyar liralık bakiyeye ve 907 bin çiftçiye ulaşmıştır. Çiftçilerimize düşük faizli kredi kullandırımı nedeniyle oluşan gelir kayıplarının karşılanması amacıyla 2019 yılında ayrılan bütçe 3,4 milyar liradır. Bu amaçla 2020 yılı bütçesinde 4,2 milyar lira ödenek öngörülmektedir. Halk Bankasınca esnaf ve sanatkarlara kullandırılan kredi bakiyesi 2002 yılında 150 milyon lira iken 2019 yılı Eylül ayı itibarıyla 40 milyar liraya, bu kredilerden faydalanan esnaf sayısı ise 64 binden 560 bine ulaşmıştır. 2019 yılında 1,9 milyar lira kaynak tahsis edilmiş olup 2020 yılı bütçesinde 2,2 milyar lira ödenek öngörülmektedir.”

Enflasyon daha da düşecek 4,9 olacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>