Scroll Top

IMF: Türkiye’de enflasyon kademeli olarak düşecek

IMF Türkiye'de enflasyon aşamalı düşecek

IMF enflasyonun düşeceğini açıkladı

Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, Türkiye’nin ekonomik politika değişimi ile alakalı açıklamalarda bulundu ve bu değişimi memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Enflasyonun kademeli olarak düşeceğini öngördüklerini söyleyen IMF Türkiye Masası Şefi Donal McGettigan, “kredibilitenin iyileşmesini sağlayan politika değişikliği enflasyonu da kademeli olarak düşürecektir.” açıklamasında bulundu. McGettigan ayrıca, sıkı ve sürdürülebilir para politikası uygulaması, Türkiye ve yurt dışındaki yatırımcıların güveni için hayati önem taşıdığını da belirtti. IMF’nin tahminlerine göre; Türkiye 2022’den itibaren yüzde 3,5 civarında büyüme potansiyeline geri dönecek. Mali sektöre, finansa, iş gücü piyasası ve şirketler kesimine yönelik hedef odaklı yapısal reformlar salgının olası uzun vadeli etkilerini hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Ekonomide keskin toparlanma sağlandı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin 2021’de pozitif büyümeye devam etmesinin beklendiğini, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 6 büyümesinin öngörüldüğünü bildirmişti.

Türkiye 2020’ye önceden var olan kırılganlıklarla girdi ancak salgına karşı uygulanan ilk politika müdahalesinin ülke ekonomisinde keskin bir toparlanmaya yol açtı. IMF‘nin açıklamasında, 2020’nin sonlarından itibaren para politikasının sıkılaştırılmasının, geçici düzenleyici tedbirlerin gevşetilmesinin ve devlete ait banka kredilerindeki belirgin yavaşlamanın Türk lirası üzerindeki baskıyı sınırlamaya ve güveni yeniden inşa etmeye yardımcı olduğu vurgulandı. Zaman içinde sürdürülen politikalar ile yeniden dengelenmenin daha dayanıklı orta vadeli büyümenin temelini oluşturacağı işaret edilirken, mali yapısal reformların konsolidasyonu destekleyeceği ve mali riskleri azaltacağı ifade edildi.

Yüzde 5 büyüme öngörülmüştü

IMF daha önce açıkladığı büyüme tahmininde Türkiye’ye ilişkin tahminlerde değişikliğe gitmezken, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 5 daralacağı, 2021’de yüzde 5 büyüyeceği öngörüsünde bulunmuştu. Geçtiğimiz günlerde açıklamada bulunan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s da Türkiye’nin para politikasının 2020 sonlarına doğru önemli ölçüde değiştiğine dikkat çekilerek, son dönemde atılan adımların devam etmesi halinde yüksek kalan enflasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olacağı ifade edildi.

IMF, salgının tüm dünyaya yayıldığı dönemde 81 ülkenin mali yardım istediği belirtmişti. Ancak tüm baskılara rağmen Türkiye IMF’e muhtaç kalmadı. IMF Avrupa Direktörü Poul Thomsen, ”Türkiye ve Rusya yardım isteyen ülkeler arasında değil.” açıklamasında bulunmuştu.

Benzer gönderiler