İMF arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Wed, 27 Jul 2022 13:10:30 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png İMF arşivleri | Yekvucut 32 32 IMF ekonomik kriz senaryolarını rafa kaldırdı https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/imf-ekonomik-kriz-senaryolarini-rafa-kaldirdi/ Wed, 27 Jul 2022 15:00:51 +0000 https://yekvucut.com/?p=56481 IMF küresel ekonomi tahminlerini düşürdü Uluslararası Para Fonu (IMF), nisan ayında yayımladığı raporda, küresel ekonominin 2022 ve 2023’te yüzde 3,6 büyüyeceğini...

IMF ekonomik kriz senaryolarını rafa kaldırdı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
IMF küresel ekonomi tahminlerini düşürdü

Uluslararası Para Fonu (IMF), nisan ayında yayımladığı raporda, küresel ekonominin 2022 ve 2023’te yüzde 3,6 büyüyeceğini tahmin etmişti. IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu güncelledi. Küresel ekonomik büyüme tahminlerinde düşüşe gidilen raporda, küresel ekonominin bu yıl 3,2, gelecek yıl yüzde 2,9 büyümesinin beklendiği bildirildi. Daha önce bu yıl yüzde 2,7 büyümesi öngörülen Türkiye ekonomisinin yüzde 4 büyüyeceği yönünde revize etti.

IMF Türkiye tahminlerini yükseltti

IMF raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminleri bu yıl için yüzde 4, gelecek yıl için yüzde 3,5 olarak belirlendi. IMF’nin nisan ayında yayımladığı tahminlerinde, Türkiye ekonomisinin 2022’de yüzde 2,7 ve 2023’te yüzde 3 büyüyeceğini öngörmüştü.

Raporda, dünya genelinde beklenenden yüksek enflasyonun daha sıkı mali koşulları tetiklemesinin, Çin’deki ekonomik yavaşlamanın ve Ukrayna’daki savaşın olumsuz etkilerinin, salgın nedeniyle zayıflayan dünya ekonomisini vurduğu belirtildi. IMF’nin Ekonomik Danışmanı ve Araştırma Direktörü Pierre-Olivier Gourinchas ise ekonomik görünüme ilişin kaleme aldığı blog yazısında, dünyanın en büyük üç ekonomisinin yavaşladığını ve enflasyonun önemli bir endişe kaynağı olduğunu vurguladı.

Gourinchas, küresel ekonominin giderek daha kasvetli ve belirsiz bir görünümle karşı karşıya olduğunu belirterek, dünyanın yakında küresel bir resesyonun eşiğine gelebileceğini ifade etti.

Küresel enflasyon krizi

IMF,  küresel enflasyonun uzunca bir süre daha yüksek seviyelerde tutunabileceğini öngörmüştü. 2020’den 2024 sonuna kadar küresel salgının dünya ekonomisinde sebep olduğu maliyetle ilgili öngörüsünü de 12,5 trilyon dolardan 13,8 trilyon dolara yükseltti. Yani yukarı yönde revize etti. IMF, üyesi olan çok sayıda ülkenin ekonomilerin küresel salgının şokunu atlatmaya yönelik mücadelelerinde, toparlanma hızında zengin ve fakir ülkeler arasındaki değişimin de büyük ölçekte olduğunu hatırlattı. Uluslararası Para Fonu, gelişmiş ekonomilerin tamamına yakını için bu yılki büyüme tahminlerini düşürdü. GSYH beklentisi ABD için yüzde 5,2’den yüzde 4,0’e, Euro Bölgesi için yüzde 4,3’ten yüzde 3,9’a, Almanya için yüzde 4,6’dan yüzde 3,8’e, İtalya için yüzde 4,2’den yüzde 3,8’e, Fransa için yüzde 3,9’dan yüzde 3,5’e, İspanya için yüzde 6,4’ten yüzde 5,8’e, İngiltere için yüzde 5,0’ten yüzde 4,7’ye, Kanada için yüzde 4,9’dan yüzde 4,1’e çekti. Sadece Japonya için büyüme beklentisi yüzde 3,2’ten yüzde 3,3’e yükseltti.

IMF ekonomik kriz senaryolarını rafa kaldırdı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
IMF 2022 küresel büyüme tahminini revize etti https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/imf-2022-kuresel-buyume-tahminini-revize-etti/ Sat, 29 Jan 2022 11:20:30 +0000 https://yekvucut.com/?p=53297 IMF 2022 küresel büyüme tahminini düşürdü Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin 2022 yılına önceden beklenenden daha zayıf bir konumda...

IMF 2022 küresel büyüme tahminini revize etti yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
IMF 2022 küresel büyüme tahminini düşürdü

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin 2022 yılına önceden beklenenden daha zayıf bir konumda girdiğini belirtti. Ayrıca bu yıl için ise büyüme beklentilerini düşürdü. IMF, Dünya Bankası ve OECD gibi önde gelen uluslararası kuruluşlar “küresel görünüm” raporlarını revize etti. Uluslararası ekonomide yaşanan krizler sebebiyle kurumların ilkbaharda yaptıkları tahminler anlamını yitirdi. Bu nedenle IMF, bu raporların revize versiyonları için ocak ve temmuz ayında da ek rapor açıklıyor. IMF’in geçtiğimiz ekim ayında yayınlanan son “Dünya Ekonomik Görünüm Raporu”nun güncellenmesi ocak ayında yapıldı.

Omikron varyantının küresel ekonomiye etkisi

IMF raporda, dünya ekonomisi ve küresel ticaret açısından 2022 yılının temel risklerini 3 başlıkta sıraladı: Küresel salgının sebep olduğu belirsizlikler, küresel ölçekte artan enflasyon baskısı, halen devam etmekte olan üretim ve arz kesintileri. ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasını sıkılaştırma olasılığı da IMF tarafından risk başlıkları arasında yer alıyor. IMF 2022 için küresel büyüme tahminini, ekim ayındaki rapora göre 0,5 puan aşağı çekti. Revize raporda yüzde 4,4 olarak açıkladı. Gelişmiş ülkelerin çoğunun büyüme oranlarını aşağı revize etti. Ancak Türkiye’nin 2022 ve 2023 büyüme oranları için yüzde 3,3 olan tahmin değişmedi. Çin’in büyüme tahmini de aşağı doğru revize eğilimi aldı. Rusya-Ukrayna gerginliği gibi bölgesel ve küresel gerginliklerin küresel enerji fiyatlarında artışlara sebep oldu. Küresel enflasyona yönelik olumsuz etkisi de radara alındı.

Küresel enflasyon krizi

IMF, bu nedenle, küresel enflasyonun uzunca bir süre daha yüksek seviyelerde tutunabileceğini öngörmekte. IMF, 2024 sonuna kadar küresel salgının dünya ekonomisinde sebep olduğu maliyetle ilgili tahminde değişiklik yaptı. İlgili öngörüsünü de 12,5 trilyon dolardan 13,8 trilyon dolara yükseltti. Yani yukarı yönde revize etti. IMF, üyesi olan ülkelerin ekonomilerin toparlanma hızındaki değişimin büyük ölçekte olduğunu hatırlattı. Uluslararası Para Fonu, gelişmiş ekonomilerin tamamına yakını için bu yılki büyüme tahminlerini düşürdü. GSYH beklentisi ABD için yüzde 5,2’den yüzde 4,0’e, Euro Bölgesi için yüzde 4,3’ten yüzde 3,9’a, Almanya için yüzde 4,6’dan yüzde 3,8’e, İtalya için yüzde 4,2’den yüzde 3,8’e, Fransa için yüzde 3,9’dan yüzde 3,5’e, İspanya için yüzde 6,4’ten yüzde 5,8’e, İngiltere için yüzde 5,0’ten yüzde 4,7’ye, Kanada için yüzde 4,9’dan yüzde 4,1’e çekti. Sadece Japonya için büyüme beklentisi yüzde 3,2’ten yüzde 3,3’e yükseltti.

IMF 2022 küresel büyüme tahminini revize etti yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
SDR ile TCMB rezervine 6,3 milyar dolar https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/sdr-ile-tcmb-rezervine-63-milyar-dolar/ Wed, 25 Aug 2021 13:15:55 +0000 https://yekvucut.com/?p=50641 6.3 milyar dolar hesaplara geçti Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, 650 milyar dolarlık özel çekme hakkı (SDR) olarak...

SDR ile TCMB rezervine 6,3 milyar dolar yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
6.3 milyar dolar hesaplara geçti

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, 650 milyar dolarlık özel çekme hakkı (SDR) olarak adlandırılan rezerv para biriminin üye ülkelere tahsisinin yürürlüğe girdiğini duyurmuştu.  SDR, IMF tarafından uluslararası likiditeyi desteklemek için oluşturulan ülkeler arası rezerv. Türkiye de 0.98 kotaya sahip. Georgieva, yaptığı yazılı açıklamasında IMF tarihindeki en büyük SDR tahsisinin yürürlüğe girdiğini bildirdi. Georgieva, bunun benzeri görülmemiş Covid-19 salgını kriziyle mücadele için “eşsiz bir fırsat” olduğunun da altını çizdi. Georgieva, “SDR tahsisi, küresel ekonomik sisteme ilave likidite sağlayacak, ülkelerin döviz rezervlerini artıracak ve daha pahalı iç veya dış borçlara olan bağımlılıklarını azaltacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Gelişmekte olan ülkelere yaklaşık 275 milyar dolar aktarıldı

SDR, 1969 yılında IMF tarafından, uluslararası rezervlerin desteklenmesi için yaratılan bir hesap birimidir. SDR’nin değeri, küresel ekonomik sistemde önemli yer tutan ülkelerin ve parasal birliklerin para birimlerinden oluşan bir sepet esas alınarak belirlenir ve söz konusu sepetin bileşimi her 5 yılda bir gözden geçirilir. SDR’nin değeri 5 büyük uluslararası para biriminin oluşturduğu sepet kurla günlük olarak belirlenir. Bu para birimlerinden doların sepet kurdaki oranının yüzde 42, euronun yüzde 31, yuanın yüzde 11, yenin ve sterlinin yüzde 8’erdir.

IMF, SDR’leri üye ülkelerin merkez bankalarına rezerv varlığı olarak ihraç eder. Merkez bankaları bu rezerv varlığını diğer merkez bankalarıyla gönüllü olarak kolayca döviz değiş tokuşu yapmak için kullanabilir. En son 2009’da SDR tahsisi yapmış ve üye ülkelere küresel mali krizin etkilerini hafifletmek için 250 milyar dolar tutarında SDR rezervi temin etmişti.

Ülkelerin SDR tahsisini ekonomilerini desteklemek ve krizle mücadelelerini hızlandırmak için kullanabileceklerine dikkati çeken Georgieva, SDR’lerin ülkelere IMF’deki kota payları oranında dağıtıldığını aktardı.

Georgieva, yaklaşık 275 milyar doların gelişmekte olan ülkelere gideceğini belirterek düşük gelirli ülkelerin ise yaklaşık 21 milyar dolar alacağını kaydetti. IMF, salgınla mücadele kapsamında bugüne kadar 85 ülkeye 117 milyar dolar yeni finansman, 29 ülkeye borç ödemelerinde kolaylık imkanı, güçlü ve daha sürdürülebilir bir toparlanmanın sağlanmasına yardımcı olmak için 175’ten fazla ülkeye politika tavsiyesi ve kapasite geliştirme desteği sağladığını duyurdu.

Türkiye’ye yaklaşık 6,3 milyar dolarlık SDR tahsisi

IMF’nin verilerine göre, 190 üye ülkeye fondaki mevcut kotaları oranında SDR tahsisi yapıldı. En çok tahsis edilen ülkelerden ABD’ye yaklaşık 112,6 milyar dolar, Japonya’ya yaklaşık 41,8 milyar dolar ve Çin’e yaklaşık 41,3 milyar dolar aktarıldı. Türkiye’ye ise 4,46 milyar yani yaklaşık 6,3 milyar dolar tahsis edildi.

SDR ile TCMB rezervine 6,3 milyar dolar yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
IMF, hayranlarını hayal kırıklığına uğrattı https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/imf-hayranlarini-hayal-kirikligina-ugratti/ Sat, 01 May 2021 12:12:36 +0000 https://yekvucut.com/?p=48944 IMF Türkiye’nin likit destekle devleri geride bıraktığını açıkladı IMF Mali İzleme Raporu’na göre, salgın sürecinde Türkiye, G20‘nin yükselen ekonomileri arasında GSYH’sine oranla en...

IMF, hayranlarını hayal kırıklığına uğrattı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
IMF Türkiye’nin likit destekle devleri geride bıraktığını açıkladı

IMF Mali İzleme Raporu’na göre, salgın sürecinde TürkiyeG20‘nin yükselen ekonomileri arasında GSYH’sine oranla en fazla likidite desteği sağlayan ülke oldu. Çin’de Aralık 2019’da ortaya çıkarak tüm dünyaya yayılan Covid-19, şu ana kadar 150 milyondan fazla kişiye bulaşırken 3,2 milyonu aşkın kişinin de ölümüne neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 11 Mart 2020’de “salgın” ilan ettiği Covid-19, 100 yıldan uzun süredir görülen en kötü sağlık krizine yol açtı ve küreselleşen ekonominin temellerini benzeri görülmemiş şekilde sarstı.

Sağlanan likidite destekleri

IMF raporuna göre , Türkiye‘nin sağladığı likidite destekleri, öz sermeye takviyesi, krediler, varlık alımı veya borç üstlenimi, garantiler ve borç ertelemesi gibi yarı mali nitelikteki işlemleri kapsadı. Bu kapsamda, Türkiye Varlık Fonu (TVF), Covid-19’dan etkilenen firmalara sermaye desteğiyle görevlendirildi.

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, nakit akışları salgından olumsuz etkilenen firmaların anapara ve faiz ödemelerini en az 3 ay erteledi ve yeniden finansman sağladı.

Salgın süresince kamu bankaları öncülüğünde, kredi kartı kredileri için geri ödeme sürelerinin uzatılması, düşük gelirli haneler için düşük faizli kredi paketleri, esnafların nisan, mayıs ve haziran geri ödemelerinin cezasız ertelenmesi, esnaflar için yeni düşük faizli krediler ve daha uzun geri ödeme süreli kredi kartları sağlanması, istihdamını koruyan firmalara kredi paketleri sunulması gibi olanaklar getirildi.

Kamu bankaları ayrıca geçen yıl 1 Haziran’da konut alımları ve tüketici harcamaları için yeni bireysel kredi kampanyaları başlattı. Çiftçilerin vadesi dolacak kredileri de 6 ay ertelendi.

Öte yandan, Ekonomik İstikrar Kalkanı destek paketi kapsamında, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefalet limitiyle kullandırılan krediler için Hazine desteği 25 milyar liradan 50 milyar liraya yükseltildi.

IMF: Ülkeler büyük ekonomik kırılmalar yaşadı

Covid-19’un salgın ilan edilmesinden bu yana geçen 14 ayda küresel çapta ekonomik faaliyet ve ticarette büyük sıkıntılar yaşanırken, milyonlarca kişi işini kaybetti.

Salgın, gelişmiş ülkelerin sağlık sistemleri üzerinden ekonomilerini zorlarken, düşük gelirli ülkelerdeki mevcut sorunları da derinleştirdi. Uluslararası dayanışmanın sağlanması gereken bir dönemde ülkeler sınırlarını kapattı, uluslararası tedarik zincirlerinde ve küreselleşme kırılma yaşadı.

Gelişmiş ekonomiler Covid-19 salgınının yayılımını kontrol altına almaya çalışırken, gelişmekte olan ülkeler de insan hayatı, toplumsal bütünlük ve ekonomilerine yönelik daha önce görülmemiş bir tehditle karşı karşıya kaldı.

Dünyanın dört bir yanında etkili olan salgın nedeniyle hükümetler, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla karantina önlemleri uygulamak zorunda kaldı ve ekonomik hayatta kısıtlamalara gitti.

IMF salgın desteklerinin GSYH içindeki oranı
IMF salgın desteklerinin GSYH içindeki oranı

IMF: Türkiye farklı destek yöntemleri uyguladı

Türkiye salgını kontrol altına almak için kapanma önlemleri uygulamak zorunda kalırken, salgının ekonomik etkisini azaltmak için destek ve teşvikler kapsamında kredi ve borçların yeniden yapılandırılması, piyasaya likidite desteği, düşük faizli kredi olanakları ve politika faizinde değişiklik gibi destek yöntemlerini kullandı.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), Mali İzleme Raporu’nun Nisan 2021 sayısına göre, salgın sürecinde vatandaşlarına en fazla destek veren ülkeler sıralamasında gelişmiş ekonomilerle kıyaslandığında alt sıralarda yer alan Türkiye’nin, likidite desteklerinde ise G20 yükselen piyasalar sınıfında yer alan ülkeler arasında ise lider pozisyonda olması dikkati çekiyor.

IMF raporunda salgın süresince milli gelirin yüzde 9,4’ü oranında likit destek sağladığı belirtilen Türkiye, aynı kategoride değerlendirildiği Çin, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika gibi ülkeleri geride bıraktı. Türkiye’ye en fazla yaklaşabilen ülke yüzde 6,2 ile Brezilya oldu. Rusya ve Çin ise bu alanda yüzde 1,5 ve yüzde 1,3 ile sıralandı.

Türkiye’de ayrıca, Kredi Garanti Fonu kapsamında sağlanan kredilerin milli gelire oranı yüzde 6,4’ü buldu.

Türkiye çok fazla manevra alanına sahip

Merkezi Londra’da bulunan Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, Türkiye’nin G20 ülkeleri içerisinde salgın sürecinde verilen mali destekle ilk sırada yer almasına ilişkin, “Bu Türkiye’nin mali borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasılasına (GSYH) oranla düşük olması nedeniyle Covid-19 desteklerinde çok fazla mali manevra alanına sahip olduğunun altını çizmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası finans piyasalarında yakından tanınan yatırımcı, piyasa uzmanı ve Singapur merkezli finans şirketi Beeland Interests’in Yöneticisi Amerikalı Jim Rogers ise, “ABD, Japonya ve İngiltere’nin yaptığı gibi Türkiye vatandaşlarını felaketten (salgının yarattığı ekonomik koşullardan) korumak için çok fazla şey yaptı. Türkiye (mali desteklerde) çoğu ülkeden çok daha fazlasını yaptı.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin salgının ekonomik etkilerini azaltmak amacıyla mali destek sağlarken mali disiplini de koruduğuna atıfta bulunan Rogers, gelişmiş ekonomilerin kamu borcuna oranla yüksek borçluluk oranlarına ilişkin, “Örneğin, Japonya, ABD ve İngiltere’de verilen desteklere ilişkin ciddi şüphelerim var. ABD’de gençler gelecekte devasa borç yüküyle karşılaşacaklar. Benim çocuklarım hayatlarının geri kalanında çok büyük problemlerle karşılaşacaklar.” değerlendirmesini yaptı.

IMF, hayranlarını hayal kırıklığına uğrattı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
IMF: Türkiye’de enflasyon kademeli olarak düşecek https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/imf-turkiyede-enflasyon-kademeli-olarak-dusecek/ Fri, 19 Feb 2021 14:35:49 +0000 https://yekvucut.com/?p=47568 IMF enflasyonun düşeceğini açıkladı Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, Türkiye’nin ekonomik politika değişimi ile alakalı açıklamalarda bulundu ve bu değişimi...

IMF: Türkiye’de enflasyon kademeli olarak düşecek yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
IMF enflasyonun düşeceğini açıkladı

Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, Türkiye’nin ekonomik politika değişimi ile alakalı açıklamalarda bulundu ve bu değişimi memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Enflasyonun kademeli olarak düşeceğini öngördüklerini söyleyen IMF Türkiye Masası Şefi Donal McGettigan, “kredibilitenin iyileşmesini sağlayan politika değişikliği enflasyonu da kademeli olarak düşürecektir.” açıklamasında bulundu. McGettigan ayrıca, sıkı ve sürdürülebilir para politikası uygulaması, Türkiye ve yurt dışındaki yatırımcıların güveni için hayati önem taşıdığını da belirtti. IMF’nin tahminlerine göre; Türkiye 2022’den itibaren yüzde 3,5 civarında büyüme potansiyeline geri dönecek. Mali sektöre, finansa, iş gücü piyasası ve şirketler kesimine yönelik hedef odaklı yapısal reformlar salgının olası uzun vadeli etkilerini hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Ekonomide keskin toparlanma sağlandı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin 2021’de pozitif büyümeye devam etmesinin beklendiğini, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 6 büyümesinin öngörüldüğünü bildirmişti.

Türkiye 2020’ye önceden var olan kırılganlıklarla girdi ancak salgına karşı uygulanan ilk politika müdahalesinin ülke ekonomisinde keskin bir toparlanmaya yol açtı. IMF‘nin açıklamasında, 2020’nin sonlarından itibaren para politikasının sıkılaştırılmasının, geçici düzenleyici tedbirlerin gevşetilmesinin ve devlete ait banka kredilerindeki belirgin yavaşlamanın Türk lirası üzerindeki baskıyı sınırlamaya ve güveni yeniden inşa etmeye yardımcı olduğu vurgulandı. Zaman içinde sürdürülen politikalar ile yeniden dengelenmenin daha dayanıklı orta vadeli büyümenin temelini oluşturacağı işaret edilirken, mali yapısal reformların konsolidasyonu destekleyeceği ve mali riskleri azaltacağı ifade edildi.

Yüzde 5 büyüme öngörülmüştü

IMF daha önce açıkladığı büyüme tahmininde Türkiye’ye ilişkin tahminlerde değişikliğe gitmezken, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 5 daralacağı, 2021’de yüzde 5 büyüyeceği öngörüsünde bulunmuştu. Geçtiğimiz günlerde açıklamada bulunan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s da Türkiye’nin para politikasının 2020 sonlarına doğru önemli ölçüde değiştiğine dikkat çekilerek, son dönemde atılan adımların devam etmesi halinde yüksek kalan enflasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olacağı ifade edildi.

IMF, salgının tüm dünyaya yayıldığı dönemde 81 ülkenin mali yardım istediği belirtmişti. Ancak tüm baskılara rağmen Türkiye IMF’e muhtaç kalmadı. IMF Avrupa Direktörü Poul Thomsen, ”Türkiye ve Rusya yardım isteyen ülkeler arasında değil.” açıklamasında bulunmuştu.

IMF: Türkiye’de enflasyon kademeli olarak düşecek yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
IMF: Türkiye ekonomisi yüzde 6 büyüyecek https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/imf-turkiye-ekonomisi-yuzde-6-buyuyecek/ Tue, 26 Jan 2021 11:28:01 +0000 https://yekvucut.com/?p=37597 IMF: Türkiye’de pozitif büyüme devam edecek Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin 2021’de pozitif büyümeye devam etmesinin beklendiğini, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde...

IMF: Türkiye ekonomisi yüzde 6 büyüyecek yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
IMF: Türkiye’de pozitif büyüme devam edecek

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin 2021’de pozitif büyümeye devam etmesinin beklendiğini, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 6 büyümesinin öngörüldüğünü bildirdi. Covid-19 salgınının diğer tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de sağlık ve ekonomiyi etkilediği aktarılırken “Hızlı para ve kredi büyümesinden uzaklaşan son politika dönüşü memnuniyetle karşılanıyor.” açıklamasında bulundu. Parasal ve kredi genişlemesine odaklanan politika müdahalesinin ekonomik büyümeye güçlü bir ivme kattığına işaret edilen açıklamada, ancak aynı zamanda önceden var olan kırılganlıkları artırarak ekonomiyi iç ve dış risklere karşı daha duyarlı hale getirdiği ifade edildi.

IMF, “Hızlı para ve kredi büyümesinden uzaklaşan son politika dönüşü memnuniyetle karşılanıyor. Bu dönüşüm devam ederse ve geçici salgın odaklı ilave destek, orta vadeli mali konsolidasyon için güvenilir bir planın yanı sıra finans sektörü ve yapısal reformlarla birleştirilirse, tamponlar daha hızlı şekilde yeniden oluşturulabilir. Yapısal reformlar, salgının uzun vadeli olumsuz etkilerinin oluşturduğu riskleri hafifletmeye odaklanmalı ve en savunmasızları desteklemek, işgücü piyasası esnekliğini teşvik etmek ve kurumsal borçların azaltmasını kolaylaştırmak için hedeflenen önlemleri içermelidir.” diye belirtti.

Ekonomide keskin bir toparlanma sağlandı

Türkiye 2020’ye önceden var olan kırılganlıklarla girdi ancak salgına karşı uygulanan ilk politika müdahalesinin ülke ekonomisinde keskin bir toparlanmaya yol açtı. IMF‘nin açıklamasında, 2020’nin sonlarından itibaren para politikasının sıkılaştırılmasının, geçici düzenleyici tedbirlerin gevşetilmesinin ve devlete ait banka kredilerindeki belirgin yavaşlamanın Türk lirası üzerindeki baskıyı sınırlamaya ve güveni yeniden inşa etmeye yardımcı olduğu vurgulandı.

Zaman içinde sürdürülen politikalar ile yeniden dengelenmenin daha dayanıklı orta vadeli büyümenin temelini oluşturacağı işaret edilirken, mali yapısal reformların konsolidasyonu destekleyeceği ve mali riskleri azaltacağı ifade edildi.

Yüzde 5 büyüyecek denilmişti

IMF daha önce açıkladığı büyüme tahmininde Türkiye’ye ilişkin tahminlerde değişikliğe gitmezken, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 5 daralacağı, 2021’de yüzde 5 büyüyeceği öngörüsünde bulunmuştu. Geçtiğimiz günlerde açıklamada bulunan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s da Türkiye’nin para politikasının 2020 sonlarına doğru önemli ölçüde değiştiğine dikkat çekilerek, son dönemde atılan adımların devam etmesi halinde yüksek kalan enflasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olacağı ifade edildi.

IMF: Türkiye ekonomisi yüzde 6 büyüyecek yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
IMF Yunanistan’a borç uyarısı yaptı https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/imf-yunanistana-borc-uyarisi-yapti/ Sat, 03 Oct 2020 13:39:06 +0000 http://yekvucut.com/?p=34735 Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan’a borç uyarısı yaptı. IMF’den yapılan açıklamada, Yunanistan ekonomisine ilişkin 4. Madde konsültasyonu kapsamındaki denetimin öncü bulguları paylaşıldı....

IMF Yunanistan’a borç uyarısı yaptı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan’a borç uyarısı yaptı.

IMF’den yapılan açıklamada, Yunanistan ekonomisine ilişkin 4. Madde konsültasyonu kapsamındaki denetimin öncü bulguları paylaşıldı.

Koronavirüs şokunun Yunanistan’ın ekonomik toparlanmasını kesintiye uğrattığına işaret edilen açıklamada, ülke ekonomisinin bu yılın ilk yarısında yüzde 7,9 daraldığı kaydedildi.

Açıklamada, “Ekonominin, orta vadede kademeli olarak toparlanmadan önce, 2020’de yüzde 9,5 küçülmesi bekleniyor.”değerlendirmesinde bulunuldu.

Önemli belirsizlikler ve aşağı yönlü risklerin Yunanistan ekonomisinin görünümünü gölgelemeye devam ettiği belirtilen açıklamada, küresel turizmde kalıcı düşüşün eşlik ettiği uzun süreli salgının, görünümü önemli ölçüde kötüleştirdiği ancak aşının bulunması ve hızlı dağıtımının toparlanmaya yardımcı olabileceği ifade edildi.

Açıklamada, bankacılık sektörüne yönelik desteklerin ve denetimlerin gevşemesi halinde, takipteki alacak sorununda yeni bir dalganın ortaya çıkabileceği aktarıldı.

Yunanistan’ın orta vadeli kamu borcu geri ödeme kapasitesinin yeterli olmaya devam ettiği bildirilen açıklamada, “Önemli olumsuz riskler ortaya çıkarsa, kamunun borçlarını geri ödeme kapasitesi tehlikeye girebilir, bu da güçlü bir döngüsel mali düzenleme veya Avrupalı ortaklardan daha fazla destek gerektirir.” değerlendirmesi yapıldı.

IMF Yunanistan’a borç uyarısı yaptı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
IMF: Türkiye’nin altın rezervi Mayıs’ta rekor seviyeye çıktı https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/imf-turkiyenin-altin-rezervi-mayista-rekor-seviyeye-cikti/ Wed, 17 Jun 2020 13:10:21 +0000 http://yekvucut.com/?p=30942 Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) verileri Türkiye’nin altın rezervinin Mayıs ayında arttığını gösteriyor. IMF’nin internet sitesinde yer alan verilere göre Türkiye’nin...

IMF: Türkiye’nin altın rezervi Mayıs’ta rekor seviyeye çıktı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) verileri Türkiye’nin altın rezervinin Mayıs ayında arttığını gösteriyor.

IMF’nin internet sitesinde yer alan verilere göre Türkiye’nin altın rezervleri Nisan’daki 20.39 milyon ons seviyesinden Mayıs ayında 21.28 milyona yükseldi ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Altın fiyatları son dönemde koronavirüs salgını sonrası güvenli liman arayışından destek buluyor.

IMF: Türkiye’nin altın rezervi Mayıs’ta rekor seviyeye çıktı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
IMF’den 60’a yakın ülkeye 22 milyar dolarlık destek, aralarında Türkiye yok https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/imfden-60a-yakin-ulkeye-22-milyar-dolarlik-destek-aralarinda-turkiye-yok/ Fri, 29 May 2020 09:13:43 +0000 http://yekvucut.com/?p=30279 Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında, 60’a yakın ülkeye 22 milyar dolarlık destek sağlandığını ve...

IMF’den 60’a yakın ülkeye 22 milyar dolarlık destek, aralarında Türkiye yok yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında, 60’a yakın ülkeye 22 milyar dolarlık destek sağlandığını ve yeni talepler almaya devam ettiklerini belirtti.

BM, Kanada ve Jamaika’nın sponsorluğunda 50’ye yakın devlet ve hükümet başkanının yanı sıra Dünya Bankası ve Uluslararası Para fonu (IMF) gibi küresel finans örgütlerinin başkanlarının katılımıyla “Covid-19 ve Sonrası Dönemde Kalkınma için Finansman” başlıklı üst düzey toplantı düzenledi.

Georgieva, burada yaptığı konuşmada, 2020’nin daha küçük küresel ekonomiyle tamamlanacağını, dünyanın neredeyse yüzde 90’ını oluşturan 170 ülkenin daha kötü durumda olacağını söyledi.

Küresel finansal koşulları iyileştirmeye yönelik merkez bankalarının aldığı önlemleri anımsatan Georgieva, finansal koşulların belirsiz ekonomik ve tıbbi gelişmelere bağlı olduğunu, ülkelerin artan iflas ihtimaliyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

IMF Başkanı Georgieva, fonun imtiyazlı kredi verme kapasitesini 3’e katladığını ve en yoksul üye ülkelerin 27’sine borç yardımı sağladıklarını bildirdi.

IMF’den 60’a yakın ülkeye 22 milyar dolarlık destek, aralarında Türkiye yok yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
81 ülke IMF’den, 94 ülke Türkiye’den yardım istedi https://yekvucut.com/video/81-ulke-imfden-94-ulke-turkiyeden-yardim-istedi/ Wed, 22 Apr 2020 17:57:44 +0000 http://yekvucut.com/?p=29054 81 ülke IMF’den, 94 ülke Türkiye’den yardım istedi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
81 ülke IMF’den, 94 ülke Türkiye’den yardım istedi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>