Libya ile yapılan deniz mutabakatıyla Akdeniz’deki “Mavi Vatan” sınırlarını resmileştiren Türkiye, Ulusal Mutabakat hükumeti ile “güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırası” imzaladı. İmzalanan işbirliği ortak operasyon, Türkiye’nin ülkede üsler kurmasını, Libya’nın istikrarı için ani müdahale kuvveti oluşturmasını sağlıyor.
Doğu Akdeniz’deki uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını korumak için İsrail, Fransa, İtalya, Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile mücadele veren Türkiye, Libya’nın Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti ile deniz mutabakatı imzaladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deyimiyle Türkiye bu mutabakatla Akdeniz’de dayatılan Sevr’i ters köşe etti.
İsrail bile kabullendi
Dünyanın en büyük doğalgaz boru hattı projesi için İtalya, Yunanistan ve Rumlarla anlaşan İsrail’in Türkiye ile anlaşmak zorunda oldukları açıklaması, aynı zamanda Fransa, İtalya, Mısır ve Yunanistan’dan gelen düşmanca mesajlar Erdoğan’ın haklılığını ispat etti.
Türkiye anında cevap verdi
Türkiye-Libya mutabakatı sonrasında Mısır, Fransa, İtalya, BAE ve Rusya destekli Hafter terör örgütü başkent Trablusgarp’a saldırılarını sıklaştırdı. Türkiye’de buna karşın 27 Kasım 2019’da İstanbul’da imzalanan “güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırası” TBMM’ye sundu.
Libya’da ne işimiz var?
Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen mutabakat muhtırasına CHP, İyi Parti ve PKK terör örgütünün siyasi uzantısı bu muhtıraya ret oyu verdi.Ağustos ayındaki açıklamasında “Türkiye neden Doğu Akdeniz’de yok” diyen Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme seçeneği belirince “Libya’da ne işimiz var?” diyerek skandala imza attı.
Libya’da iç güvenlik sağlanacak
Peki CHP ve ortaklarını İsrail ve Yunanistan kadar rahatsız eden bu mutabakatta neler var? Mutabakata göre Türkiye Libya’da polis ve askeri sorumlulukları içeren Ani Müdahale Kuvveti kurulmasına destek verecek. Böylece Libya’da iç asayişin sağlanması adına önemli bir adım atacak.
Ortak operasyonlar düzenlenecek
Türkiye’de ve Libya’da ortak ‘Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ofisi’ kurulabilecek. Kara, deniz ve hava araçları, silahları, eğitim üsleri tahsis edilebilecek. Bu durumda mülkiyet, tahsis edilen ülkeye ait olacak. Mutabakat kapsamında Türkiye ve Libya terörle mücadele, deniz ve hava sınırlarının güvenliği konusunda ortak operasyonlar düzenleyebilecek. Ortak askeri planlama, eğitim, silahların kullanılmasına yönelik danışmanlık verilebilecek. Bu madde Türk askerinin Libya’da konuşlanmasını sağlıyor. Ayrıca Libya’ya “Misafir Personel” olarak adlandırılan ‘savunma ve güvenlik kuruluşu mensubu siviller’ ve birlikler gönderilebilecek.