Scroll Top

TRT ve Digiturk’u işgal edenler yeniden yargılanıyor

trt-digiturk-frekans

İkinci kez müebbet istemi

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) gerçekleştirdiği darbe girişimi esnasında TRT ve Digiturk‘u işgal eden darbeci hainler yeniden yargılanıyor. 15 Temmuz 2016’da, Ümraniye’deki Casper Plaza’nın helikopter pistine ve Beşiktaş’taki Vodafone Park Stadyumuna helikopterlerle askerler inmişti. Darbeci askerler o gece TRT’nin İstanbul’daki Ulus yerleşkesi ve Digiturk binasının işgal edilmesinde rol oynamıştı. İki kurumun işgal edilmesine ilişkin 93 sanık, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince yargılanmıştı. 19 Ocak 2018’de mahkeme, sanıklardan 23’üne “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 35’ine müebbet hapis cezası verilmesine hükmetmişti. Bazı sanıklar ayrıca “kasten öldürmeye teşebbüs”, “yayın organlarının yayınlarını engelleme” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlarından, 3 yıl ile 16 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılmıştı. 35 tutuksuz sanığın ise beraatine karar verilmişti. Cumhuriyet savcısı, yeniden yargılama esnasında 37’si askeri öğrenci, 1’i astsubay olmak üzere toplam 38 sanık ile ilgili mütalaasını açıkladı. Sanıklardan 30’unun ağırlaştırılmış müebbet, 7’sinin 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Erlere ateş ettirmeyen bir astsubaya ise ceza istenmedi.

TRT ve Digiturk’u işgal eden 20 sanığa ağırlaştırılmış müebbet

Sanık albay Hamdi Acar, binbaşı Ali Akkaş ve yüzbaşı Fatih Aksoy’un aralarında bulunduğu 20 sanık, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay, söz konusu kişilerin müebbet hapis cezaları ile 35 sanık hakkındaki beraat kararını onadı. Binbaşı Akkaş’a ise “nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan verilen hapis cezası da hukuka uygun bulundu. 

 

38 sanığa verilen müebbet hapis cezası kararı ise bozuldu. Yargıtay, aralarında askeri öğrencilerin de bulunduğu kişilerden astsubay Mehmet Rauf Çağmar’a ceza verilmemesi yönünde karar verdi. 37 sanığa ise Anayasa’yı ihlal suçuna yardımdan ceza verilmesi gerektiğine hükmetti.

Savcı mütalaasını açıkladı

Yargıtay’ın bozma kararı üzerine sanıkların Silivri Cezaevi girişindeki duruşma salonunda yeniden yargılanmaları başladı. 38 sanık ikinci kez yargılanırken Cumhuriyet savcısı mütalaasını bildirdi. Savcı, sanıklardan 30’u hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, 7 sanık için de “Anayasa’yı ihlal (darbe) suçuna yardımdan” 20 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi. Savcı, astsubay Mehmet Rauf Çağmar hakkında ise ceza verilmesine yer olmadığı yönünde hüküm kurulmasını talep etti.

Mütalaada, ayrıca astsubay Çağmar’ın üsteğmen Mustafa Torun’un kendisini çağırması üzerine darbe teşebbüsünden haberi olmadan içtimaya gittiği, verilen emir üzerine de TRT Ulus yerleşkesine gidip nizamiye kapısında beklediği, askerlere de kimseye ateş edilmemesi konusunda emir verdiği vurgulandı. Çağmar’ın bu yöndeki savunmalarının erlerin ifadeleriyle de doğrulandığı hatırlatıldı.

İsim isim ceza istenen sanıklar

Savcının mütalaasında darbe teşebbüsünden ağırlaştırılmış hapsi istenen 30 sanık şunlar:

Akın Senih Özatak, Ali Seyis, Ali Şenkaloğlu, Burak Yılmaz, Cahit Canoğlu, Cem Epçim, Enes Demirci, Erhan Aka, Eyüphan Gezerer, Fatih Altun, Fatih Fent, Furkan Deniz, Halit Çam, Harun Kara, Hüseyin Karadere, Mehmet Celebi, Muhammed Yerdelen, Muhammed Harun Ekiz, Muhammet Taha Neiyi, Muharrem Uğurdogan, Murat Can Güney, Mustafa Alptekin, Mustafa Alper İnce, Nuh Meral, Samet Coşkunçay, Serhat Köktaş, Seyit Ahmet Şahin, Şamil Kartal, Turan Çiçek ve Uğur Güneri

Darbe teşebbüsüne yardımdan 20 yıla kadar hapisleri istenen 7 sanık:

Ahmet Dinçer Sakağlu, Aykan Perktaş, Halil İbrahim Akkuş, Mehmet Fatih Çetin, Mustafa Aydoğan, Osman Uludağ ve Taha Yasin Türedi

KAYNAK: FETÖ GERÇEKLERİ

Benzer gönderiler