Scroll Top

TRT’nin işgali davasında karar açıklandı

trt-isgal-davasinda-karar

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) gerçekleştirdiği darbe girişimi sırasında Digiturk ve TRT‘nin işgali ile ilgili davada karar çıktı. 15 Temmuz 2016’da, darbeci hainler TRT’nin İstanbul Ulus’taki yerleşkesini ve Digiturk binasını işgal etmişti. Yargıtay, aralarında askeri öğrencilerin de bulunduğu 35 sanığa verilen müebbet hapis cezasını bozmuştu. Bunun üzerine davanın yeniden görülmesine İstanbul 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından başlanmıştı. Devam eden davada, Mahkeme Heyeti kararını duyurdu. Mahkeme, 25 sanık hakkında müebbet, 10 sanık hakkında ise 12 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine karar verdi. Sanık Ali Seyis hakkındaki yakalama kararının devamına, tutuksuz yargılanan sanık Mehmet Rauf Çağmar’a ise ceza verilmesine gerek olmadığı yönünde hükmedildi.

25 sanığa müebbet hapis cezası 

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki salonda yapılan duruşmada, bazı tutuklu sanıklar ve avukatları salonda hazır bulundu. Müdahiller, TRT Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına bir avukat katıldı. Bir önceki celsede açıklanan esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma yapan sanıklar beraat ve tahliyelerini istedi. Müdahil kurum avukatı ise sanıkların cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, sanıklardan 25’inin “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Heyet, Sanıklardan 12’sinin ise “anayasayı ihlale yardım” suçundan 12’şer yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırdı. Firari sanık Ali Seyis hakkındaki yakalama kararının devam edilmesine hükmedildi.

Karara isyan ettiler

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı gerekçesiyle müebbet hapis cezası alan FETÖ‘cü Taha Furkan Çetinkaya’nın annesi Melek Çetinkaya ile duruşmaya katıldığını duyurdu. Çetinkaya ile fotoğrafını paylaşan Tanrıkulu,

“Silivri Cezaevi Duruşma Salonu’nda herkesin masum olduklarını bildiği askeri öğrencilerin karar duruşmasındayız. 6 yıldır süren bu zulmün son bulması gerekiyor.” dedi.

trt-isgal-davasinda-karar

Kararın açıklanmasının ardından ise,

“Askeri öğrencilere, o yaşları ufak gençlere adil, bağımsız ve tarafsız olmayan bir süreçten sonra bugün yeniden müebbet hapis cezası verildi. Söyleyecek söz bulamıyorum…” şeklinde konuştu.

trt-isgal-davasinda-karar

Sık sık FETÖ‘nün meclisteki sözcülüğüne soyunan Ömer Faruk Gergerlioğlu da şu sözlerle darbeci hainlere destek verdi:

Yargıtay‘ın bozduğu Digitürk davasında yerel mahkeme yine müebbet yağdırmış! Afaki, hukuksuz kararlarla kimseyi vurmayan gencecik öğrencilerin yine hayatı karartıldı. Hukuki olmayan kararlar… Emre itaat eden öğrenci darbeci ilan edilir mi?”

trt-isgal-davasi-karar
TRT’nin işgali davası karar

TRT’nin işgali davasında neler olmuştu?

19 Ocak 2018’de, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından TRT‘nin işgali davasında yargılanan sanıklar hakkında verilen karar, istinaf mahkemesi tarafından onanmıştı. Kararın hukuka uygun bulunması sonrasında, dosya temyiz edilmek üzere Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gönderilmişti. Daire, eski albay Hamdi Acar, eski binbaşı Ali Akkaş ve eski yüzbaşı Fatih Aksoy’un da aralarında bulunduğu 20 sanığa “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezaları ile 35 sanık hakkında verilen beraat kararını hukuka uygun bulmuştu. Daire, ayrıca eski binbaşı Akkaş’a, “nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan verilen hapis cezası kararını da onamıştı. Yargıtay, olay tarihinde askeri öğrenci olan 37 sanığa, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan verilen mahkumiyet kararını bozmuştu. Daire, bu sanıkların eyleminin “anayasayı ihlal suçuna yardım” suçunu oluşturacağına karar vermişti. Daire, ayrıca müebbet hapis cezası alan eski astsubay Mehmet Rauf Çağmar’a verilen hapis cezasını da bozmuştu.

Yargıtay’ın bozma kararının ardından, sanıklar 24 Ocak’ta Silivri Cezaevi girişindeki duruşma salonunda yeniden yargılanmıştı. 38 sanığın ikinci kez yargılandığı davanın duruşmasında, Cumhuriyet savcısı mütalaasını bildirmişti. Savcı, sanıklardan 30’u hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, 7 sanık için ise “Anayasa’yı ihlal (darbe) suçuna yardımdan” 20 yıla kadar hapis cezası verilmesini istemişti. Savcı, astsubay Mehmet Rauf Çağmar hakkında ise ceza verilmesine yer olmadığı yönünde hüküm kurulmasını talep etmişti.

KAYNAK: FETÖ GERÇEKLERİ

Benzer gönderiler