Scroll Top

Avrupa’nın kirli uzlaşısı: Müslüman ırkçılığı

avrupa-musluman-düşmanlığı

Avrupa’da Müslüman ırkçılığı arttı

Avrupa ülkelerinde her alanda dile getirilen söylemlerin başında temek hak ve özgürlükler geliyor. Ancak “modern Avrupa”, son zamanlarda giderek artan  ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile başa çıkamıyor. Avrupa’da yabancı düşmanlığı denilince ise ilk akla gelen Müslüman ırkçılığı oluyor. Demokrasi ve insan haklarının beşiği olarak kabul edilen Batı dünyasında yaşanan İslam karşıtı olaylar, son dönemde Müslümanlara karşı var olan ön yargıların iyice pekiştiğini açıkça ortaya koyuyor. Hemen hemen her Avrupa ülkesinde Müslümanlara yönelik türlü saldırılar gerçekleştiriliyor. Birçok Müslüman ayrımcılığa ve şiddete maruz kalıyor. Camiler kundaklanıyor. Cami duvarlarına İslam karşıtı yazılar yazılıyor. Kapılarına domuz kafaları bırakılıyor, posta kutularına ise Müslümanlara yönelik hakaret içerikli mektuplar gönderiliyor. Müslüman sivil toplum kuruluşları üzerinde baskı kuruluyor.

avrupa-islam-düşmanlığı
Avrupa’nın kirli uzlaşısı: Müslüman ırkçılığı

Müslümanlara yönelik saldırılarda Almanya başı çekiyor

İslam karşıtlığı Avrupa‘da her geçen gün giderek artarken, Müslümanlara yönelik saldırılarda Almanya, Fransa ve Avusturya, Avrupa ülkeleri arasında ilk sıralarda yerini alıyor. Şüphelilerin yakalanamaması veya zanlıların hafif cezalarla kurtulması sorunları çözüme kavuşturmuyor. Saldırıların yaşandığı ülkelerin başında ise Almanya geliyor. “Hukuk devleti” olarak kabul edilen Almanya’da Müslümanlara yönelik tehdit mektupları, kundaklama eylemleri ve camilere yönelik saldırılar hala aydınlatılabilmiş değil. Ülke genelinde ibadethaneleri hedef alan binlerce saldırının failleri bulunamadı. Üstelik hükümet de söz konusu Müslümanlar olduğunda saldırılara sessiz kalıyor. İki yıl önce Hanau Katliamı’nda 4’ü Türk 9 kişinin hayatını kaybetti. Güvenlik birimlerinin ihmaline ilişkin sorular hâlâ cevaplanmadı. Öte yandan Almanya’da ordu içinde ve emniyet birimlerinde de aşırı sağcıların sayısı her geçen gün artıyor. Almanya hükümeti ise devlet içindeki aşırı sağcı ırkçılara yönelik henüz bir adım atmış değil.

Fransa’da İslam karşıtlığı yasal hale geldi

Fransa‘da ise İslam karşıtlığı yasal hale geldi. İslam karşıtı söylemleri ile gündemden düşmeyen Cumhurbaşkanı Emmauel Macron, Müslümanlara yönelik çıkardığı ayrılıkçı yasa tasarısıyla eleştiriliyor. Macron yönetiminin çıkarmış olduğu yeni yasalar, ülkedeki Müslümanları adeta ötekileştiriyor. Diğer yandan neredeyse her gün bir cami kapatılıyor. Ayrılıkçı yasa tasarısı yürürlüğe girdiğinden beri, ülkede 22 cami kapatıldı. Müslüman sivil toplum kuruluşları da denetim altına girdi. İslam karşıtı davranışlar suç unsuru olmaktan çıkarıldı.

Avusturya’da Müslüman kuruluşlar fişlendi

Avusturya da İslam düşmanlığının arttığı ülkeler arasında yerini alıyor. Nitekim son yıllarda ülkede görülen İslam karşıtı söylem ve eylemler yüzde 100 arttı. Ülkede camiler başta olmak üzere Müslümanlara ait 632 kurum, dijital haritada fişlendi. Yapılan bir ankete göre ise Avusturyalıların yüzde 35’i Müslümanlara yönelik olumsuz görüşlere sahip. Üstelik bu durumu ülkedeki siyasetçilerin söylemler tetikliyor. Avusturyalıların yüzde 40’ı kendileriyle Müslümanların eşit haklara sahip olmaması gerektiğini düşünüyor.

Müslümanlar endişeli

Müslümanlara yönelik sosyal medyada nefret söylemi ve fiziki saldırılar en çok Avrupa’da yaşanıyor. Öte yandan İslam karşıtı saldırıya maruz kalan Müslümanların, günlük hayatta korku ve endişelerinin artıyor. Uzmanlar, Avrupa genelinde artan İslam karşıtı saldırıların, Müslüman toplulukların camiye gitmekten korkması ve Müslüman kadınların dini kıyafet giymekten çekinmesi gibi sonuçlar getirebileceğini söylüyor.  Her fırsatta demokrasi, laiklik, insan haklarından dem vuranların Müslümanlara yönelik bu tutumu, Avrupa’nın ilkeleriyle örtüşmüyor.

Benzer gönderiler