Scroll Top

Cumhurbaşkanlığı seçimleri CHP’yi krize soktu

Cumhurbaskanligi-secimleri-CHPyi-darken

Cumhurbaşkanlığı seçimleri CHP’yi rahatsız etti

Gerçekleşmesine daha 2 yıl olmasına rağmen cumhurbaşkanlığı seçimleri CHP’yi içinden çıkılmaz bir krize soktu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı her açıklamada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın aday olmayacağını açıkladı. Bununla da yetinmeyerek Cumhurbaşkanlığı seçimi yapacaklarını pop star seçmeyeceklerini açıklayarak Ekrem İmamoğlu’nu da üstü kapalı eleştirdi. Ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun  tüm bu açıklamalarına rağmen parti seçmenleri ve yandaş medyası aday olarak Ekrem İmamoğlu’nun adını ön plana çıkartmaya devam etti. ABD medyasında bir yazı kaleme alan Amberin Zaman, Kemal Kılıçdaroğlu’na Cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesini ve Ekrem İmamoğlu’nu aday göstermesini istedi. Bunlarla yetinmeyen CHP destekçisi yazarlardan Mine Kırıkkanat bir açıklama yaparak, Kemal Kılıçdaroğlu aday olursa oyunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a vereceğini açıkladı.

Adaylıktan çekil baskısı Kılıçdaroğlu’nu vazgeçirmedi

Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik “adaylıktan çekil baskısı” sadece parti tabanından gelmedi.  CHP’nin ittifak ortağı İyi Parti yaptığı her açıklamada Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olma fikrinden hoşlanmadığını belli etti. İyi Parti Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın “Kazanamayacak bir adayı kabul etmiyoruz” sözleriyle Kılıçdaroğlu’na kapıları kapattı. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’se bir adım ileri giderek Ekrem İmamoğlu’nu Fatih Sultan Mehmet Han’a benzetti.

CHP’de krize neden olan cumhurbaşkanı adayının kim olacağı sorusuna hâlâ cevap verilmemesinin Kemal Kılıçdaroğlu’nun planı olduğunu düşünenler de var. Buna göre Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu’nu aday olarak seçti ancak son ana kadar onu saklama düşüncesiyle hareket ediyor. Böylece hem Ekrem İmamoğlu’nun yıpranmasının önüne geçiyor hem de onu parti tabanında mağdur olarak gösteriyor. Bu yoruma göre Ekrem İmamoğlu, seçimlere kısa bir süre kala Kemal Kılıçdaroğlu’na rağmen aday olacak. CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin  849 milyon Türk lirası tanıtım bütçesi ayırmış olması da bunu gösteriyor.

Bir diğer yoruma göre de bu kriz doğru. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı Adaylığı için kendisini ya da Abdullah Gül’ü düşünüyor. Muhalefet partilerinin yeni dönem için yaptıkları toplantıda alınan kararlarda bunu destekliyor. Buna göre seçimlerde hemen sonra başkanlık sisteminden geri dönüş yapılacak ve cumhurbaşkanlığı yetkisiz olacak. Ancak bu tezi boşa çıkartan olaysa Kemal Kılıçdaroğlu’nun vaatleri oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri CHP’yi bölebilir mi?

Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en güvendiği kriter ise CHP seçmeninin her durumda oy verecek kadar partilerine olan bağlılığı. CHP seçmeni daha önce Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığına karşı çıkmış hatta Kemal Kılıçdaroğlu’nun “tıpış tıpış oy vereceksiniz” açıklamasına rağmen oy kullanmaya gitmişti. Kılıçdaroğlu aday olursa bu sadakatin devam etmesini ümit ediyor.

Bu krizin diğer cephesi olan Ekrem İmamoğlu yaşananlardan rahatsız olduğunu gizlemese de Kemal Kılıçdaroğlu’na henüz cevap vermedi. Şu ana kadar yaşananlar 2023 seçimlerinin muhalefet cephesinde oldukça hareketli geçeceğini gösteriyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmak isteyen CHP seçimlere giderken bölünmeye gidebilir.

Benzer gönderiler