1999 yılında ABD’ye firar eden Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) elebaşı Fetullah Gülen’in paralel hedefleri, 15 Temmuz’un ardından tüm hatlarıyla deşifre oldu. Türkiye, örgütün 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirdiği hain darbe girişiminin ardından uluslararası kamuoyunu örgütün tehlikesine karşı defalarca kez bilgilendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2016’da ABD’de Birleşmiş Milletler 71. Genel Kurulu’nda dünya liderlerini şu sözlerle uyarmıştı: “Bu kürsüden tüm dostlarımıza FETÖ’ye karşı gerekli önlemleri almaları çağrısında bulunuyorum. Tecrübe ile sabittir ki FETÖ’yle mücadele etmezseniz yarın çok geç olabilir.” Peki dünya, FETÖ tehlikesine karşı yapılan bu uyarıyı dikkate aldı mı?
örgütün kirli yüzü Uluslararası kamuoyuna yansıdı
FETÖ, dünyanın birçok yerinde karanlık faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor. Gerekli finansal kaynağı ise yıllarca sızdığı ülkelerdeki açtığı okullardan elde ediyor. Örgüt, varlığını sürdürebilmek ve derin kadrolara sızabilmek için eğitim-öğretim faaliyetlerini kullanıyor. Buna karşın, yaklaşık 19 ülkenin FETÖ bağlantılı okulları Türkiye Maarif Vakfı’na devredildi. Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ise FETÖ ile iltisaklı yaklaşık 200 okul faaliyet gösteriyor. FETÖ, özellikle ABD’deki Charter Ağı ile finansal gücünü katlıyor. Okulların yanı sıra bürokraside de etkin olan örgüt, ABD’de yürüttüğü lobicilik faaliyetleriyle ve senatörlerle kurduğu yakın ilişkisiyle ön plana çıkıyor.
Tüm bunlara karşın, uluslararası medyanın FETÖ tehlikesine karşı gözlerini tamamen kapattığını söylemek doğru olmaz. FETÖ’nün karanlık yüzü, dış basına bugüne kadar sayısız kez yansıdı. Üstelik örgütün en güçlü olduğu ülkelerde bile FETÖ tehlikesini anlatan kitap, belgesel, makale ve haberler yayınlandı.
Almanya: “FETÖ, İlluminati’den daha tehlikeli”
Almanya, FETÖ’nün merkez üssü olarak anılan ülkelerden biri. Bunun sebebi ise örgütün kritik isimlerinin birçoğunun Almanya’ya sığınmış olması. Ülkedeki FETÖ ile ilişkili birçok kurumun da milyonlarca euro fonlandığı biliniyor. Bunlara rağmen Alman basınında yer alan bazı haberler, ülkede FETÖ tehlikesine karşı uyanış olduğunu ortaya koydu.
Ülkenin çok satan gazetelerinden Süddeutsche Zeitung, Ağustos 2020’de Almanya’nın FETÖ’ye yakın yaklaşık 300 kuruma proje desteği adı altında para akıttığını yazmıştı. Aynı gazete, 22 Ocak 2021’de de FETÖ konusunu gündeme taşımıştı.
Alman avukat Christian Rumpf, örgütün İlluminati tarikatından daha tehlikeli olduğunu söylemişti. Rumpf, FETÖ’nün gizli bir ittifak olduğunu belirterek,
“Gülen’in destekçileri, toplumun her alanında güçlü bir uyum ve sadık bağları olan bir topluluk yapısına ulaştı. Efsanevi İlluminati’den daha büyük bir güce sahip neredeyse gizli bir ittifak.” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Geçtiğimiz yıl Almanya’da Die Zeit gazetesinde, FETÖ’yü konu edinen bir makale yayınlandı.
15 Temmuz’un 5’inci yıl dönümünde yayınlanan “Almanya’daki Gülen hareketi…Gülen’in ‘Altın Nesli’ yeni bir imaj arıyor” başlıklı makalede, örgütün ülkedeki faaliyetleri eleştirildi. Alman gazeteci Volker Siefert tarafından kaleme alınan makalede, FETÖ elebaşı Fethullah Gülen ve yandaşlarının Almanya’daki yayılmacı tutum ve eylemleri eleştirilerek, örgütün ülkedeki “demokrasi ve insan hakları” ile ilgili faaliyetlerine şüphe ile yaklaşılması gerektiği ifade edildi.
Ağustos 2021’de ise, www.ndaktuell.de isimli site, örgüt mensubu iki iş adamının itiraflarına yer vermişti.
Haberde, Yasin isimli itirafçının şu ifadeleri yer aldı:
“FETÖ ileri sürüldüğü gibi bir cemaat değil. Almanya’yı yeni merkezi haline getirdi.”
Mühendis olduğunu ve 29 kişiye istihdam sağladığını belirten şahsın şu ifadeleri de haberde kaydedildi:
“Yurtlarında kaldım. Baskı, sürekli kontrol ve gücün kötüye kullanılması gibi birçok kötü anım var. Daha fazla Zaman gazetesi satmamız için sadece dört saat uyumamıza izin verilirdi. ‘Gülen ABD’den telefon edip öyle talimat verdi’ diyorlardı. Bazı şeyler gülünçtü. Mesela Gülen titrediğinde, ‘Peygamber Efendimizin içine girdiğinin delili’ diyorlardı.”
Danimarka FETÖ okullarından endişe duyuyor
Danimarka’nın ünlü gazetesi Berlingske, Kasım 2021’de FETÖ ve elebaşı Fetullah Gülen’in ülkede kontrol altında tuttuğu okulların haberini yazmıştı.
Haberde, ülkedeki 6 özel okulun FETÖ elebaşı tarafından gizemli bir şekilde yönetildiği belirtildi. Ayrıca, ABD‘deki FETÖ’ye bağlı bulunan Charter okullarının ihaleye fesat karıştırmaktan 2016 yılında para cezası aldığı da vurgulandı. Danimarka Eğitim Bakanı Pernille Rosenkrantz, gazeteye açıklama yaparak, söz konusu okullardan endişe duyduğunu belirtti ve okulları araştırdıklarını ifade etti. Rosenkrantz’ın selefi Ellen Trane Norbyde de endişelerini dile getirerek:
“Hangi ideolojiden olursa olsun başkalarının okullara sızmasını istemiyoruz. Danimarka okulları bağımsız olmalı.” şeklinde konuştu.
FETÖ, ABD’de belgesel ve kitaplara konu oldu
2015 yılında, ABD‘de Killing Ed (Öldürülen Eğitim) isimli bir belgesel yayınlandı. Mark Hall’ın yönetmenliğini yaptığı filmde, FETÖ’ye ait charter okullarındaki yolsuzluklar anlatıldı.
Yaklaşık 2 saat süren belgeselde, FETÖ okullarında çalışmış öğretmenlerin, çocukları bu okullarda okumuş bazı velilerin ve konuyla ilgili uzmanların görüşlerine de yer verildi. Filmin yönetmeni Hall, belgesel gösteriminin ardından şu açıklamaları yapmıştı:
“Gülen’i araştırmaya ilk olarak, yaşadığım yer olan Austin, Texas’ta, yaklaşık 10 yıl önce başladım. Bunların Amerikalı politikacıları sürekli Türkiye’ye ziyaret için gönderdiklerine şahit oldum. Geri geldiklerinde Gülen’e çok ilgili olduklarını gördüm. Charter okullarına sahip bu yapı ile politikacıların yolsuzluklarının olduğunu düşünerek, araştırmalarım neticesinde böyle bir belgesel filmi çekmeye karar verdim.”
ABD‘nin önde gelen Hukuk firmalarından biri olan Amsterdam & Partners’ın (LLP) sahibi olan ve 6 yıldır FETÖ örgütünü araştıran Robert Amsterdam ise FETÖ hakkında bir kitap yazdı.
“Aldatma İmparatorluğu: Gülen Sözleşmeli Okul Ağı Üzerine Bir Araştırma” isimli kitap, 2017’de piyasaya çıktı. Kitapta Amsterdam, FETÖ’nün dünyanın en tehlikeli örgütü olduğunu belirtti.
Amsterdam, ayrıca kitabının tanıtımı için Amerikan New York Times gazetesine ilan verdi. İlanın başlığında “Charter (sözleşmeli) okullarda sırlara yer yok” ifadesini kullanan Amsterdam’ın ilanında, FETÖ bağlantılı okullar aracılığıyla örgütün her yıl milyonlarca doları hortumladığını anlatıldı.
Amsterdam, Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda örgüt hakkında şu ifadeleri kullanmıştı:
“Bence Gülenciler dünyanın en tehlikeli tarikatlarından biri. Ama normal terör örgütleri gibi değiller. Daha sofistikeler. Kendilerini çok sempatik görünen, çok demokratik ve açık fikirli görünen bir örgüte dönüştürebiliyorlar. Birçok maske takma yeteneğine sahipler. ABD ve Afrika’da ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde oldukça başarılı oldular. Türkiye’de değil, tüm dünyada insanları (FETÖ’nün) demokrasiye yönelik tehlikeleri konusunda eğitmek gibi çok büyük bir görevimiz var.”
Washington Post’ta 20 Temmuz’da Valerie Straus imzasıyla yayımlanan haberde de FETÖ’nün sadece Teksas’taki 46 okulu için ABD hükümetinden senede 250 milyon dolar kaynak sağladığı ifade edildi.
ABD’nin etkin gazetelerinden Washington Times’da 21 Ocak 2016’da yayınlanan bir başka haberde, örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in Türkiye’ye giderek yaptıklarının bedelini ödemesi ve adalete hesap vermesi gerektiği vurgulandı. Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi Terörizm Araştırmaları Merkezinde görev yapan Prof. Abraham Wagner tarafından kaleme alınan makale, “Gülen hareketi ABD ve Türkiye için bir tehdit” başlığı ile yayınlandı.
Wagner, ABD medyasını FETÖ elebaşı Gülen’in yolsuzluk ve radikallik geçmişini unutması sebebiyle eleştirdi. Gülen’in Amerikan vergi mükelleflerinin ödediği yüz milyonlarca dolarla ABD’de işlettiği çok sayıda charter (sözleşmeli) okulu finanse ettiğini hatırlatan Wagner, Teksas, Louisiana, Illinois, Ohia ve diğer eyaletlerde ciddi yasa dışı mali faaliyetler ve üçkağıtçılıkla suçlanan bu okulların federal soruşturma konusu olamadığını belirtti.
Dünya FETÖ uyarılarından ders alacak mı?
Görüldüğü üzere yurt dışında alanında uzman birçok isim, yürüttükleri araştırmalar sonucu yayınladıkları makale, kitap, haber ve belgesellerle örgütün tehlikesi hakkında kamuoyunu bilgilendiriyor. Tüm bu bilgi akışına rağmen bazı ülkeler hala FETÖ’ye imkân tanıyarak örgütü desteklemeye devam ediyor. ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin senatörlerinin örgütle yakın teması biliniyor. Türkiye’de KHK ile görevinden uzaklaştırılan FETÖ’cüler, her geçen gün yasa dışı yollarla Yunanistan’a kaçarak “mağdur” edildikleri iddiasıyla iltica talebinde bulunuyor ve bu talepleri kabul ediliyor. Örgütün üst düzey birçok ismi Avrupa’da yaşıyor. Firari örgüt mensupları Almanya ve İngiltere’de rahat bir yaşam sürmelerinin yanı sıra yaptıkları yayınlarla Türkiye’yi karalama çabalarını devam ettiriyor. Ancak, FETÖ’nün en güçlü olduğu ülkelerde bile yaşanan umut verici gelişmeler, örgütün karanlık yapılanmasının fark edilmemesinin mümkün olmadığını gösteriyor.