Scroll Top

İsrail Doğu Akdeniz’de Türkiye’yle anlaşmak zorunda

İsrail

Türkiye’nin Libya ile yaptığı deniz mutabakatı İsrail’in Akdeniz’deki doğalğazı Güney İtalya’ya taşıma planına darbe vurdu. İsrail kaynakları, bu projenin gerçekleşmesi için Türkiye ile iyi geçinmek gerektiğine vurgu yaptı.

Türkiye, Libya Ulusal Mutabakat Hükumetiyle yaptığı deniz mutabakatıyla Mavi vatan sınırlarını hem sahada hem de masada tescilledi. Ancak bu anlaşma Akdeniz’de KKTC, Libya ve Türkiye’nin egemenlik haklarını ihlal etmeye çalışan İsrail, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Mısır ve İtalya’nın planlarını suya düşürdü.

Rus bağımlılığını azaltma hedefi

Geçtiğimiz yıl İsrail’in Doğu Akdeniz’den çıkardığı doğalgazın Avrupa’ya taşınması için Kıbrıs Rum yönetimi, Yunanistan, İsrail ve İtalya enerji bakanları arasında anlaşma sağlanmıştı. East-Med adı verilen boru hattıyla 2 bin 200 kilometre uzunluğundaki boru hattı İsrail’in çıkardığı doğalgazını Kıbrıs’ın güneyi ve Girit adaları, ardından Yunanistan ve İtalya’ya taşınması, bu sayede Avrupa’nın Rusya’ya olan enerji bağımlılığının azaltılması hedefleniyor.

Türkiye istemezse yapılamaz

East-Med adı verilen dünyanın en uzun boru hattı projesi Türkiye’nin Libya imzaladığı mutabakat sonrası belirlenen Münhasır Ekonomik Bölgeden geçmek zorunda. Eğer Türkiye ve Libya hükumeti bu projeye onay vermezse İsrail’in doğalgazı AB’ye taşıma, AB’nin de Rusya’ya olan bağımlılığını azaltma ihtimali ortadan kalmıyor.

Ortaklık teklif ettiler

Bu noktada İsrail hükumet kaynakları Globe Gazetesi üzerinden Türkiye’ye olumlu mesajlar gönderdi. İsrail hükumet yetkilileri Globe’ye şu demeçleri verdi. “İsrail’in Türkiye ile bir anlaşmazlığı yok. Boru Hattı Projesi Avrupa için stratejik öneme sahip bir proje, İsrail için de. Doğalgaz projesi bir tarafa Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır ile mükemmel ilişkilerimiz var. Türkiye’nin de bu projeye katılmasından mutluluk duyarız”

Gündemimizde değil

İsrail’den gelen mesajlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Malezya’da soruldu. Erdoğan, “İsrail konusu şu ana kadar hiç gündemimize gelmedi. Gündemimize gelmediği için, bu konuyu gündeme getirmemiz anlamsız olur” dedi.

Benzer gönderiler