Scroll Top

Wall Street uzmanları resesyonu konuşuyor

wall street uzmanları resesiyonu konuşmaktan vazgeçmiyor

Wall Street için resesyon çanları

Wall Street uzmanları, yılın başından bu yana ABD ekonomisine ilişkin resesyon öngörüleri paylaşıyor. Üst üste gelen kıyamet günü tahminlerinin sebebi son kırk yılın en yüksek seviyesine yaklaşan ABD enflasyonundan kaynaklanıyor. Bunun yanında Fed‘in agresif para politikası sıkılaşması piyasalarda resesyon endişelerini artırdı.

Uzmanlar resesyon uyarısında bulundu

Wall street uzmanlarından JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, ABD ekonomisinde büyük bir kasırganın yaklaştığı uyarısında bulundu. Milyarder yatırımcı Carl Icahn da yaklaşmakta olan bir resesyon konusunda uyarılarda bulunmuştu. ABD’nin büyük bankalarından Morgan Stanley’nin Üst Yöneticisi James Gorman, ABD ekonomisinin resesyona girme olasılığının yüzde 50 olduğunu söyledi.

ABD’de yaşanan gelişmeler enflasyonun düştüğü fakat ekonomik büyümenin devam ettiği “yumuşak iniş” olarak adlandırılan beklentileri zora sokuyor. Ekonomistler ve Wall Street uzmanları da bu hedefin gerçekleşme ihtimali konusunda ikiye bölünmüş durumda. Wells Fargo CEO’su Charlie Scharf geçtiğimiz hafta katıldığı bir programda, “Yumuşak iniş senaryosunu bugün içinde bulunduğumuz ortamda başarmak son derece zor” açıklamasında bulundu.

Eski Maliye Bakanı Lawrence Summers, koşulların Amerikan tarihinde resesyon öncesi dönemleri hatırlattığını söyledi. Summers’a göre son 75 yılda enflasyon yüzde 4’ün üzerine çıktığında ve işsizlik de yüzde 5’in altına düştüğünde Amerikan ekonomisi iki yıl içinde resesyona giriyor. Summers da günümüz verilerine dikkat çekerek Amerika’nın gelecek yıl resesyona girme olasılığının yüzde 80 olduğunu belirtti.

Resesyon sinyalleri nelerdi?

ABD’de tüketici güveni Mayıs ayında son on yılın en düşük seviyesine geriledi. Nisan ayında gerçekleştirilen CNBC’nin anketi ise Amerikalıların yüzde 80’inin bu yıl resesyon beklediğini gösteriyor.

ABD’deki “keskin” siyasi kutuplaşma, salgın sonrası oluşan “travma sonrası stres bozukluğu” ve ABD’de “emlak balonu” söylentileri tüketicilerin ekonomiye olan güvenine zarar verdi.

Buğday ve mısır gibi tahıl fiyatları hızla artıyor ama o da bir başka sorun: Bu artışların, gelişmekte olan ülkelerde tetikleyebilecekleri siyasi istikrarsızlıkların ekonomik sonuçlarının gelişmiş ülkelerin mali piyasalarına geri yansıma olasılığı, özellikle borç krizi bağlamında, ihmal edilemeyecek kadar güçlü. Burada da gelişmenin olası yönü resesyona işaret ediyor. Yani uzmanların öngörüleri çok da havada kalacak gibi değil. ABD için resesyon görünüyor.

Benzer gönderiler