Scroll Top

Kemal Kılıçdaroğlu’nun tekrar ettiği yalan: “Askerin kafasını kestiler”

741

Kemal Kılıçdaroğlu, dün çıktığı televizyon programında, 15 Temmuz ihanet gecesinde Boğaz Köprüsü’nde “boğazı kesilen asker” yalanını tekrar etti.

15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi’nden sonra pek çok haber sitesi ve sosyal medyada Boğaz Köprüsü’nde  silah bırakıp, teslim olmak zorunda kalan bir askerin boğazının kesilerek öldürüldüğü haberleri yayıldıVakit, Sözcü, T24, ODA TV, Sol Haber gibi yayın organlarından yayılan bu haberler sosyal medyada da kısa sürede gündeme oturdu.

Haberin yayılmasının ardından öldürülen askere ait olduğu iddia edilen çok sayıda fotoğraf yayınlandı. Haber sunucusu Fatih Portakal, resmi facebook hesabından bir fotoğraf paylaşarak “boğazı kesilerek” öldürülen askere ait olduğunu iddia etti.

Binlerce kişi tarafından paylaşılan bu fotoğraf askerden uzun zaman önce terhis olmuş Burak Salıvermez isimli kişiye aitti. Resim de 2013 yılında çekilmişti. 

Pek çok twitter hesabından paylaşılan başka bir fotoğraf ise iddiaya göre  “boğazı kesilerek” öldürülen askerin cenazesine aitti.

Ancak Babasının ağlayarak oğlunun cenazesine sarıldığını gösteren fotoğraf, Saraçhane’de darbeci askerler tarafından açılan ateş sonucu şehit düşmüş İbrahim Yılmaz’a aitti.

“Boğazı kesilerek öldürülen” asker olduğu iddia edilerek paylaşılan bir başka resim ise 2013 tarihli Suriye’de yaşanan bir olaya ait görseldi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Avukatı ve Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olan Eren Keskin ise “Boğazı kesilerek öldürülen” askerin kürt olduğunu iddia etti.

Bunun gibi çok sayıda ileti, fotoğraf paylaşıldı, algı operasyonu yürütüldü. Tek bir gerçek resmin ortaya çıkmaması ise meselenin nasıl bir manipülasyona dayandığını gözler önüne serdi. Adli Tıp’tan gelen açıklamada ise gerçek gün yüzüne çıktı. Yapılan açıklamada, İstanbul Adli Tıp kayıtlarında başı kesilerek öldürülen herhangi bir kimsenin bulunmadığı bilgisi verildi. 

Öte yandan Başsavcılıktan yapılan açıklamada  bir askerin köprüde başı kesilerek öldürüldüğü iddialarına ilişkin çıkan haberin yalan olduğu kaydedildi. Haberi bir muhabirin yaptığının tespit edilmesi üzerine, haberi yapan muhabirin gözaltına alındığı öğrenildi. Muhabirin ifadesi esnasında söz konusu fotoğrafı internetten aldığını söylediği belirtildi. İfadesinin ardından serbest bırakılan muhabir hakkında adli soruşturmanın devam edeceği ifade edildi.

Benzer gönderiler