Scroll Top

Şarbon hakkında halkı galeyana getirmek için söylenen 9 büyük yalan

Screenshot_6

Eylül ayının başından itibaren Türkiye’nin birkaç bölgesinde şarbon vakası görüldü. Şarbon hastalığına yakalananlara Sağlık Bakanlığı’na ait hastanelerde acil müdahalede bulundu. Bu gelişmelerin ardından sosyal medyada şarbon hastalığıyla ilgili çeşitli asılsız iddialar gündeme gelmeye başladı.

1- Brezilya’dan Türkiye’ye gelen hayvanlara ait olduğu ve nakil sırasında hayvanlara eziyet edildiği iddiasıyla paylaşılan fotoğraf Nisan 2018’de Avustralya’da çekildi.

2- İstanbul Ahırkapı açıklarında içinde şarbon hastalığı taşıyan hayvanların olduğu bir geminin bekletildiğine yönelik iddialar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yalanlandı.

3-  Paylaşılan cenaze fotoğrafının şarbon nedeniyle hayatını kaybeden birine ait olduğu iddiası doğru değil. Fotoğraf 2017 yılında Gaziantep’teki bir iplik fabrikasında çıkan yangında ölen iş adamı Tuncay Kara’ya ait.

4- Yozgat’ta şarbon vakası olduğuna dair fotoğraf paylaşan “@dr_mrymm” kullanıcı isimli Twitter hesabı sahtedir. Hesapta kullanılan fotoğraf ABD’li Ortodontist Ana Benedetti’ye ait. Aynı fotoğraf “@KacSaatOldu1” hesabı tarafından da Samsun’da çekildiği iddiasıyla servis edildi.

5- Samsun’un Tepecik Mahallesi’nde şarbon görüldüğü ve mahallenin karantinaya alındığı iddiaları doğru değil. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü şarbon iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

6-  Ankara Valiliği, Mamak İlçesinde şarbon hastalığı görüldüğüne dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Valilik bu tür asılsız ve maksatlı iddialara itibar edilmemesi gerektiğini belirtti.

7- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “Millet şarbon hastalığına yakalanıyorsa, demek ki et alabiliyorlar” ifadesini kullandığı iddiasıyla servis edilen görsel doğru değil. Pakdemirli’nin böyle bir açıklaması yok.

8- Gülriz Sururi, daha önce Samsun ve Yozgat’ta görülen şarbon vakalarına ait olduğu iddiasıyla paylaşılan yalan görseli Cerrahpaşa Hastanesi’nde çekildiği iftirasıyla servis etti.

9- Şarbondan ölen büyükbaş bir hayvanın Bostancı sahiline vurduğu iddiasıyla servis edilen fotoğraf 14 Ocak 2014 tarihinde İsveç kıyılarında çekildi.

Benzer gönderiler