Scroll Top

AB ülkeleri yaklaşık 40 bin göçmeni geri itti

avrupa birliği göçmen

AB ülkeleri salgın döneminde yaklaşık 40 bin göçmeni geri itti

The Guardian gazetesi, koronavirüs (Covid-19) salgını döneminde Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yaklaşık 40 bin göçmenin yasa dışı yollara geri ittiğini belgeledi. Yapılan haberde geri itilen göçmenlerden 2 bin kişinin de yaşamını yitirdiği açıklandı. İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian gazetesi, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin göçmenlere yaklaşımını inceleyerek bu konuyla ilgili bir haber yaptı. İngiliz gazetenin yayımladığı habere göre, AB ülkelerinin salgın döneminde en az 40 göçmeni sınırlardan geçirmeyerek yasa dışı yollar kullanıldığı belgelendi. Diğer yandan göçmenler gözaltına da alındı ve bu esnada da göçmenler tacizden işkenceye kadar pek çok insanlık dışı muameleye maruz kaldı. Dövülüp çıplak halde arandılar, deniz ortasında bırakıldılar; paralarına ve eşyalarına el konuldu. 2 binden fazla göçmen ise bu acımasızca uygulamalar nedeniyle hayatını kaybetti.

AB ülkeleri göçmen
AB ülkeleri salgın döneminde en az 40 bin göçmeni yasa dışı yöntemlerle geri itti.

Göçmenlere acımasızca davrandılar

Avrupa Birliği ülkeleri göçmenlere acımasızca uygulamalarda bulundu. Birliğin karadan en uzun dış sınırına sahip olan Hırvatistan, 2020’de 18 bin göçmeni geri itmesiyle gündem oldu. Göçmenlerin bazılarının başlarına kırmızı sprey boya ile haç çizildi, bazıları ise Hırvat polisinin orantısız gücüne maruz kaldı. Hırvat polisi göçmenleri kırbaçladı, taciz etti ve daha çeşitli işkenceler yaptı. Diğer bir Avrupa ülkesi olan Yunanistan da Ocak 2020’den bu yana kıyılarından 6 bin 230 göçmeni insanlık dışı uygulamalarla geri itti. Göçmenlere karşı orantısız ve aşırı güç kullanıldı.

Avrupa’da 100 bin mülteci çocuğun nerede olduğu bilinmiyor

Kendi ülkelerindeki kötü yaşam koşullarından kaçıp Avrupa’ya sığınmak isteyen mülteci çocuklar da Avrupa Birliği ülkelerine ayak bastığı an kayboluyor. 2015 yılından itibaren Avrupa ülkelerinin tamamında yaklaşık 100 bin çocuğun kaybolduğu biliniyor. Fakat bu sayı resmi rakamlarla gösterilmiyor. Resmi rakamlara göre maksimum 20 bin çocuğun kaybolduğu belirtiliyor. Ancak Avrupa Birliği ülkeleri kendilerine sığınan mülteci çocukları resmi evraklarla kayıt etmediği için açıklanan gerçek rakam 20 binin çok daha üstünde. Üstelik çocukların nerede ve hangi durumda oldukları da bilinmiyor. Kaybolan mülteci çocuklarla ilgili olan bu konu sık sık gündeme gelse de Avrupa ülkeleri herhangi bir açıklamada dahi bulunmuyor. Çocuklar korunmasız olduğu için her türlü yasa dışı işlere de alet edilebilecekleri düşünülüyor. Uzmanlar da Avrupa’da kaybolan mülteci ve göçmen çocukların 20 bin olarak açıklanan resmi rakamın çok üstünde olduğunu belirtiyor. Uzmanlar 2018 yılından bu yana kayıp çocuklarla ilgili “kaygı verici şekilde verilerin kesildiğini” belirtiyor. Kayıp mülteci çocukların uluslararası organize suç örgütlerinin eline düşmüş olabileceğine dikkat çekiliyor.

Benzer gönderiler