Scroll Top

ABD’de milyon dolarlık iflas dalgası büyüyor

ABD iflaslar

ABD hisse senedi piyasaları rekor seviyelere ulaşıyor olabilir, ancak ülkedeki kurumsal sıkıntı hiç bu kadar kötü olmamıştı.

ABD’deki büyük şirketlerin iflas başvuruları şu anda rekor bir hızla ilerliyor ve 2009’daki mali kriz sırasında ulaşılan seviyeleri aşmaya hazırlanıyor.

17 Ağustos itibarıyla her biri 1 milyar dolardan fazla varlığa sahip 45 şirket, iflas başvurusunda bulundu.

Finans krizinin en derinleştiği 2009 yılının aynı döneminde iflas başvurusu yapan işletme sayısı 38 iken, 2019’da bu sayı 18’i buldu.

Toplamda, 50 milyon dolardan fazla borcu olan 157 şirket, bu yıl iflas başvurusunda bulundu ve pek çok kişi daha fazlasının geleceğini düşünüyor.

New Generation Research’ün baş işletme sorumlusu Ben Schlafman, “Bu iflas döngüsünün ilk vuruşundayız. Krizin derinliklerine indikçe, bu durum endüstrilere yayılacaktır. İnişli çıkışlı bir yolculuk olacak” açıklamasında bulundu.

Koronavirüs salgınının işletmeler üzerindeki etkisini hafifletmek için hükümet trilyonlarca dolar destek sağlamasına rağmen, iflaslardaki artış, Covid-19’un ABD ekonomisi üzerindeki ağır ve kalıcı etkisinin altını çiziyor.

Bill Clinton yönetiminde ABD çalışma sekreteri olan Robert Reich, “Haftalık 600 dolarlık federal işsizlik yardımlarının sona erdirilmesi, milyonlarca Amerikalıyı yoksulluğa itecek. Mal ve hizmet satın alacak paraları olmayacak. Sonuç olarak, tüm ekonomi zarar görecek. Küçük işletmeler zaten güvencesiz oldukları için en çok zararı da onlar görmeye devam edecek.” dedi.

Bugüne kadar enerji alanında faaliyet gösteren Chesapeake, Whiting Petroleum ve Diamond Offshore Drilling de dahil 33 işletme iflas başvurusu yaptı. Bu sayı geçen yılın aynı döneminde 14 olarak kayıtlara geçmişti.

50 milyon dolardan fazla varlığa sahip perakende işletmeleri de ciddi şekilde etkilendi ve 24’ü iflas başvurusunda bulundu. Yani 2019 rakamlarına göre üç kat arttı.

Lüks mağazalar zinciri Neiman Marcus, 6,7 milyar dolarlık borçla Mayıs ayında iflas başvurusunda bulunmak zorunda kaldı. Milyarlarca dolar borca ​​batmış bir başka isim olan JCPenney de Mayıs ayında iflas başvurusunda bulundu. Bir zamanlar Abraham Lincoln ve John F Kennedy’yi müşterileri arasında sayan saygıdeğer takım elbise perakendecisi Brooks Brothers, Temmuz ayında da aynısını yaptı.

Ekonomik Analiz Bürosu’nun ön tahminine göre, artan iflaslarla ilgili en son veriler, ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış rakamla yüzde 32,9 ile 1940’lardan bu yana en keskin düşüşünü gerçekleştirdi.

Bazı işletmeler Mayıs ve Haziran aylarında yeniden açılmaya çalıştı, ancak birkaç ABD eyaletinde koronavirüs vakalarında ve ölümlerde son zamanlarda yaşanan alevlenme, iyileşmeyi durdurduğu için bu işletme sahiplerini tekrar kapanmaya zorladı.

New Generation Research’ten Bay Schlafman, “Bunu söylemek bana acı veriyor, ancak Amerika’da iflas büyüyen bir sektör” dedi.

Benzer gönderiler