Scroll Top

Almanya koronavirüs destek paralarını geri istiyor

almanya-pandemi-destek-paralarını-geri-istiyor

Almanya koronavirüs destek paralarını geri istiyor

Almanya‘da yaşayan bir Türk iş insanı, hükümetin şirketine yaptığı 9 bin avroluk korona desteğini geri istediğini söyledi. Koronavirüs salgını nedeniyle dünya genelindeki hükümetler, ekonomik sıkıntıya giren işletmeler için yeni yardım paketleri devreye soktu. Yardımlar, salgının zirve yaptığı dönemlerde tam kapanmaya giden iş yerlerini ayakta tutmayı hedefliyordu. Bu yardımların tutarı, gerek ülkemizde gerekse Avrupa ülkelerinde zaman zaman eleştirilere sebep olmuştu. Dahası, bugünlerde  Almanya, kapanma dönemlerini geride bırakmıştı. Bu tartışmalara da ek olarak yeni bir gelişme daha oldu. Almanya pandemi yardımı için verilen destek paketiyle işletmelere verilen ödenekler geri istendi. Nordrhein-Westfalen eyaletinde yaşayan gurbetçi, sosyal medyada konu hakkında bir paylaşım yaparak duruma isyan etti.

almanya-pandemi-destek-odemelerini-geri-istiyor
Almanya koronavirüs destek ödeneklerini geri istedi

Almanya koronavirüs destek ödeneğini geri isteyecek kadar aciz mi?

Devlet kurumlarından kendilerine iletilen bildirinin ekran görüntüsünü paylaşan Türk iş insanı, “Avrupa’da her şey şahane! Ancak, Korona destek paketi için 6 milyon cirosu olan şirketimize ödenen 9 bin avro geri isteniyor. Herkese bu geri ödeme soruşturulması başlatıldı.” ifadelerini kullandı.

Almanya koronavirüs destek yardımlarını geri istemeye başladı.

Pandemi destek ödemesini artıran Almanya, büyük şirketlere de yardım etmeye çalıştığını söylemişti. Almanya, korona krizinden etkilenen işletmelere ve serbest çalışanlara yapılan mali desteği uzatma kararı almıştı. Maliye Bakanı Olaf Scholz, “Alman ekonomisi salgında iyi dayanıklılık gösterdi.” açıklamasını yaptı. Bu desteğin hedefe kısa bir süre kala durdurulmaması gerektiğini söyleyen Scholz, birçok işletmenin salgının etkilerini yaşamaya devam ettiğini belirtti. Almanya’da çalışanlar kısa çalışma ödeneği ile net maaşlarının yüzde 60’ını alıyordu. Ancak çalışanların çalışma süresi yarıya indirildiğinde net maaşlarının yüzde 70’ini, sonraki süreçte ise  yüzde 80’ini alıyorlardı. Çalışma Bakanı Hubertus Heil, kısa çalışma ödeneğinin devlet için pahalı olduğunu söyledi. Ancak işsizliğin daha pahalı olduğunu ifade etti. Nisan 2020’de 6 milyon çalışan bu ödeneği aldı. Mart 2021’de ise 2 milyon 610 bin çalışanın kısa çalışma ödeneğinden faydalandığını da açıklamalarına ekledi. Vatandaşa “destek” olmak amacıyla verilen bu yardım paketini geri isteyen Almanya ise büyük tepki topluyor.

Benzer gönderiler