
Avusturya’da Müslümanlara yönelik ırkçı saldırılar arttı
İslam düşmanlığının her geçen gün sistematik olarak arttığı Avusturya‘da, Müslümanlara yönelik ırkçı saldırıların arttı. Geçtiğimiz yıl ülkede Müslümanlara yönelik 1402 ırkçı saldırı gerçekleştirildi. Bu rakamın 2019’a göre yüzde 33’ün üzerinde arttığı açıklandı. Avusturya Müslümanlar için Dokümantasyon ve Danışmalık Merkezi (Dokustelle) “2020 Müslüman Karşıtı Irkçılık Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı. Dokustelle’nin hazırlamış olduğu rapor, video konferans yoluyla düzenlenen basın toplantısında yayımlandı. 2020 Müslüman Karşıtı Irkçılık Raporuna göre, Avusturya‘da İslam karşıtı saldırıların geçen yıl büyük ölçüde arttığı duyuruldu. 2019 yılında Müslümanlara yönelik 1051 saldırı gerçekelştiği kaydedildi. 2020 yılında ise bu sayı 1402’ye çıktı ve 2019’a göre yüzde 33’ün üzerinde arttı. Raporda, İslam karşıtı ırkçılığa maruz kalanların yüzde 74’ünü Müslüman kadınların, yüzde 26’nı ise erkeklerin oluşturduğu belirtildi. Buna karşılık olarak ise ırkçı saldırıların yüzde 73’nü erkeklerin, yüzde 27’sini ise kadınların yaptığı söylendi.
Saldırılar en çok dijital platformlarda yaşandı
Avusturya Müslümanlar için Dokümantasyon ve Danışmalık Merkezi’nin yayımladığı raporda, Müslümanlara yönelik saldırıların yüzde 84’ünün en fazla dijital platformlarda yaşandığına dikkat çekildi. Kamuya açık yerlerde bu oranın yüzde 9 oranında olduğu söylendi. Raporda, Müslümanların ne tür saldırılara uğradığına da yer verildi. Müslümanlara yönelik nefret söylemi ve kışkırtmalar yüzde 80’le ilk sırada yer aldı. Saldırıların yüzde 10’unu İslam ve Müslümanlara yönelik hakaretler oluşturduğu, yaklaşık yüzde 4’ünü ise Müslümanlara ait mülklere verilen fiziki zararlar olduğu belirtildi. Kayıt altına alınan vakalarda Müslümanların yaklaşık yüzde 4’ünün sosyal yaşamın çeşitli alanlarında eşit muamele görmediği açıklandı. Tehdit, fiziki taciz gibi diğer saldırıların yüzde 2 seviyesinde olduğu paylaşıldı. Avusturya Müslümanlar için Dokümantasyon ve Danışmalık Merkezi Sözcüsü Rumeysa Dür-Kwieder de konuyla ilgili açıklama yaptı. Dür-Kwieder, ülkede artış gösteren ırkçılığa yönelik başta hükümet olmak üzere, siyasiler, devlet kurumları, polis ve medyanın üzerine önemli görevler düştüğüne dikkat çekti.
Siyasal İslam tartışılıyor
Dür-Kwieder, geçen yıl yaşanan terör saldırısında terörle mücadele adı altında 30 Müslüman aktivist ve akademisyenlerin evlerine polis baskınları yapıldığını söyledi. Siyasal İslam tartışmalarının Müslümanlara yönelik olumsuz yaklaşımların artmasına yol açtığını bildirdi. Dür-Kwieder, siyasal İslam ifadesine yönelik herkes tarafından kabul edilen bilimsel bir açıklamanın olmadığını belirtti. “Bu söylem, düşman algısı ve korkunun yaygınlaştırılmasına hizmet ediyor.”