
Paris’teki tarihi Louvre Müzesi yakınlarında yaşayan Nasip Dağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gece talihsiz ve trajik bir olaya tanıklık ettiğini söyledi.
Dağlı, sırtı kendisine dönük, üstü başı perişan, sokakta kalan bir kişinin evinin karşısındaki kilisenin merdivenlerinde oturduğunu gördüğünü ifade etti. Yardıma ihtiyacı olup olmadığını sorduğu bu kişinin kendisine sadece “ambulans” diyebildiğini anlattı.
Bunun üzerine hemen acil yardım hattını aradığını dile getiren Dağlı, telefonu açan kişiyle arasında geçen diyaloğu şöyle anlattı:
“Telefonu açan şahsa evin karşısında bulunan bir kişinin çok şiddetli şekilde öksürdüğünü ve bundan dolayı endişe ettiğimi ifade ettim. Kendisi ise umursamaz diyebileceğim bir tavırla benim söylediklerimi tekrar etti. ‘Evin karşısında biri şiddetli şekilde öksürüyor’ dedi. Ben de ‘evet’ diyerek yanıt verdim. Öksürüğün koronavirüs belirtilerinden olduğunu dile getirerek hem şahıs açısından endişelendiğimi hem de kamu sağlığı bağlamında sorun teşkil ettiğini, hepsinin ötesinde acil yardıma ihtiyacı olduğunu söyledim.
Bana şu an benim nerede olduğumu sorunca balkonda olduğumu ve olan biteni buradan seyrettiğimi söyledim. Kendisi balkonda olduğumu duyunca neredeyse rahatlamış bir ses tonuyla ‘balkondaysanız endişelenecek bir şey yok, hatta balkondan içeri girmeniz gerekiyor, rahat ve huzurlu bir gece diliyorum’ dedi ve telefonu kapattı. Benim de elimden gelen başka bir şey olmadığı için odama döndüm. Bir süre sonra öksürük sesleri kesilmişti.”
Sabah erken saatlerde balkondan dışarıya baktığını ve bir ambulansın beklediğini gördüğünü dile getiren Dağlı, maskeli, tulumlu ve eldivenli iki sağlık çalışanının kilisenin merdivenlerinden gece dışarıda öksüren kişiye ait olabileceğini düşündüğü cesedi taşıdığını belirterek, “(Bu kişi) Folyoya sarılı şekilde ambulansa götürüldü.” dedi.
Dağlı, “Burada aldığım eğitimden bağımsız şekilde insani bir görev olarak telefonu tuşlamış olmam vicdanımı bir nebze rahatlatmış olsa da yaşamını yitiren kişinin nezdinde benzer mağduriyetleri yaşayan, yaşamış ve yaşayacak olan insanların sesi olabilmeyi kendime bir vazife olarak gördüm ve sosyal medyada sesimi duyurmak istedim.” diye konuştu.
Nasip Dağlı, komşularının da söz konusu kişinin cesedini gördüğünü kaydetti.
Fransız basınında yer alan haberlerde, polisin sokaklarda kaderlerine terk edilen kişilere serbest dolaşımın zorunlu haller dışında sınırlandırılmasını ihlal ettikleri gerekçesiyle ceza kestiği belirtilmişti.
Ülkedeki 800 derneğin çatı kuruluşu Dayanışma Aktörleri Federasyonundan yapılan açıklamada, bu uygulamaya derhal son verilmesi gerektiği vurgulanmıştı.
Fransa yönetimi evsizler için aldığı önlemlerin yetersiz kalmasıyla sık sık eleştiriliyor. Paris’te 3 bin 600’den fazla kişi, hayatını sokaklarda sürdürüyor.