Scroll Top

İsviçre’de Facebook’ta yapılan yorumu beğenmek hakaret suçu kabul edildi

4000

İsviçre mahkemesi bir vatandaşı sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta “onur kırıcı” paylaşımları beğendiği için mahkum etti. Karar, türünün ilk örneği olarak tarihe geçti.

Zürih bölge mahkemesinden yapılan açıklamaya göre 45 yaşındaki sanık, hayvan hakları savunucusu Erwin Kessler’i ırkçılık ve Yahudi karşıtlığı ile suçladıktan sonra başka Facebook kullanıcılarının Kessler’i eleştirdiği “onur kırıcı” yorumları beğendi.

Davanın çıkış nedeni vegan şenliği

İsviçre gazetesi Tages Anzeiger’ın bildirdiğine göre tartışmanın çıkış nedeni vegan şenliği organizasyonuydu. 2015 yılında düzenlenecek olan vegan şenliğine hayvan hakları kuruluşlarından hangilerinin katılması gerektiğine dair Facebook grublarında dönen hararetli tartışmalar yaşanmıştı. Bunun üzerine Erwin Kessler o tartışmalarda yer alan bir düzineden fazla kişiyi dava etmişti. Davada daha önce yorum yapanlardan bir çoğu hakkında mahkeme tarafından mahkumiyet kararı verildi. Ancak ilk defa bir sanık hakkında diğerleri tarafından yapılmış yorumları beğendiği için mahkumiyet kararı verilmiş oldu.

Mahkeme kararında yorumların ismi açıklanmayan sanık tarafından yapılmamış olmasına rağmen, sanığın beğen tuşuna basarak bilerek ve isteyerek hakareti benimsediğini gösterdiği ileri sürüldü.

Davacı Kessler ise Yahudi kurban kesim geleneğini Nazi uygulamaları ile karşılaştırdığı için 20 sene kadar önce İsviçre’deki ırkçılık karşıtı kanunlar uyarınca mahkum edilmiş, kısa bir dönem de hapis yatmıştı. Kararı veren Zürih mahkemesi hakimi sanığın Facebook’ta beğendiği yorumların doğruluğunu ispatlayamadığına hükmetti. Kararda ayrıca sanığın yorumları beğenerek onları kendi arkadaş listesindeki herkesin görmesini sağladığını bu yolla da yanlış bilgi ve onur kırıcı hakaretler içeren yorumların yayılmasına yol açtığı ileri sürüldü.

Mahkem bu eylemin davacı Kesser’in onuruna zarar verdiğini de açıkladı. Netice olarak mahkeme sanığı 4000 İsviçre frangı (14.564,00 TL) ceza ödemeye mahkum etti.

Sanığın kararı temyize götürme hakkı olmasına rağmen avukatı Amr Abdelaziz müvekkilinin temyiz için harcayacak parası ve vakti olup olmadığına henüz karar vermediğini söyledi. Kararın ifade özgürlüğüne aleni bir saldırı olduğunu savunan Abdelaziz, bunun uluslararası yansımaları olacağını da sözlerine ekledi.

Benzer gönderiler