Scroll Top

Namibya soykırımcı Almanya’dan özürden fazlasını bekliyor

NAMİBYA

1904 yılında ülkelerindeki işgalci Alman birlikleri tarafından dünyanın ilk soykırımına maruz bırakılan Namibya’daki Herero halkı Almanya’dan özürden fazlasını istiyor.

Namibya, 1884 yılında Almanya tarafından ilhak edildi. Ülkenin ekilebilir alanlarında yaşayan Herero halkı, Almanya’ya karşı 1904 yılında ayaklandı. Almanya, ayaklanma nedeniyle binlerce kişiyi infaz ederken, bu topraklara da el koydu. İdam edilmeyenler, binlerce kişinin hayatını kaybettiği çöle sürüldü. Herero halkının yüzde 80’inin bu dönemde yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

Reuters haber ajansına konuşan 74 yaşındaki Herero Alex Kaubtauuapela, “Topraklarımızı geri istiyoruz. Hererolar Alman halkı yüzünden fakirleşti” diyor.

Namibya’da bugün ekilebilir alanların yaklaşık yarısı 2,3 milyonluk ülke nüfusunun yalnızca yüzde altısını oluşturan Alman ve Hollandalı beyaz göçmenlerin elinde bulunuyor.

Almanya’nın Namibya’da yaşananlarla yüzleşme süreci,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sert eleştirilerinin ardından ivme kazandı.

Erdoğan, Alman parlamentosunun 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendiren tasarıyı kabul etmesinin ardından ülkenin Namibya’daki kendi karanlık geçmişiyle yüzleşmeyerek ikiyüzlü davrandığını söylemişti.

Almanya ile yapılan görüşmelere katılmasına izin verilmeyen Namibya Adalet Eski Bakanı Vekuii Rukoro, görüşmelerdeki en önemli konunun topraklarının geri iadesi olduğunu vurgulayarak ” bir 100 sene daha beklemeyeceğiz” dedi.

Bölgede Almanlar tarafından soykırıma uğrayan başka bir halk olan Tanzanyalılar da Namibya ile Almanya arasındaki görüşmelerin seyri ve sonucuna göre tazminat talebinde bulunmaya hazırlanıyor.

Geçtiğimiz yüzyılın başında Tanzanya’da çıkan Maji-Maji İsyanı’nda 70.000 civarında kişi Almanlar tarafından katledilmişti.

Benzer gönderiler