Scroll Top

Özel Haber: Birleşik Arap Emirlikleri Afrika’nın altınını çalıyor

BAE

Birleşik Arap Emirlikleri, Afrika altınlarının illegal yollardan Avrupa ve Amerika’ya taşınmasında bir kapı işlevi görüyor. Gümrük verileri BAE’nin Afrika’dan 2016 yılında 15 milyar dolar tutarında altın ithal ettiğini gösteriyor. Bu rakam BAE’yi aynı zamanda Afrika altının en büyük ithalatçısı konumuna da getiriyor. Fakat bu ithalatın büyük çoğunluğu Afrika ülkelerinin ihracat listesinde görünmüyor. Reuters’a konuşan 5 ekonomist, bu durumun BAE’nin altınların büyük kısmını ithal ettiği ülkelere herhangi bir vergi çıkarmadan ülke dışına çıkardığını gösteriyor.

Daha önceki raporlar, BAE’nin dâhil olduğu altın karaborsasının çocuk isçilerin de kullanıldığı küçük işletmeleri içerdiği, böylece yetkililerin radarından kaçıldığını ortaya koyuyordu. Afrika’daki endüstriyel maden şirketleri BAE’ye ihracat yapmadıklarını açıkladı. Bu durum da BAE’nin Afrika’daki altın ithalatının daha farklı, gayriresmî kaynaklardan geldiğinin başka bir göstergesi.

Bu tur gayri resmî altın madenciliği yöntemi “artisanal” olarak adlandırılıyor. Bu şekildeki küçük ve gayriresmî işletmeler vasıtasıyla çıkarılan altın bazı ailelere gelir kapısı sağlıyor. Fakat bu tur yöntemlerin vergi kaçakçılığı yanında Afrika ülkelerine verdiği diğer zarar, bu tur işletmelerin genelde madencilikte yasak olan kimyasalları kullanarak doğaya zarar vermesi ve çocuk isçi kullanımı dâhil isçi sömürüsü. Gana, Tanzanya ve Zambiya gibi ülkelerin hükûmetleri, söz konusu altın kaçakçılığının inanılmaz boyutlara ulaştığını belirterek bu duruma dikkat çekti. Ayrıca genelde suç örgütlerinin madencilik ve ülke dışına çıkarma aşamaları dâhil olmak üzere kaçakçılık faaliyetlerinin başında olduklarına ve kölelik ve çevreye zarar verme gibi pek çok suca karıştıklarının altını çizdi.

Birleşmiş Milletler verilerine göre BAE kaçırılan altının ana destinasyonu konumunda. Yalnız 2016 yılı için, Çin söz konusu altin ticaretinde BAE’yi geçmiş görünse de 2016 yılında BAE’nin ithalat rakamları Çin’i ikiye katlıyor. Dünya’nın en büyük altın stok merkezi İsviçre ise üçüncü.

Altının büyük bir kısmı Dubai Altın Borsasında işlem görüyor. BAE, kendi resmi rakamlarına göre 46 Afrika ülkesinden altın ithal ediyor. Bu ülkelerden 25’i, BAE’ye olan altın ihracatının detayını Birleşmiş Milletler ’in ilgili kurulusu Comtrade ile paylaşmadı.

İstikamet Dubai

Afrika Birliği’ne endüstriyel kalkınma alanında danışmanlık hizmeti veren Frank Mugvenyi, “Afrika’dan kayıtdışı şekilde çıkarılan çok büyük miktarda altın var” diyor ve ekliyor: “BAE Afrika’nın kontrolsüz ortamından faydalanarak para basıyor.” BAE için Afrika ülkelerinden altın ithalatının payı 2006’da %18 iken, bu oran 2016’da %50’ye geldi. Altın ticareti ise BAE’nin gayrisafi milli hasılasının beşte birine tekabül ediyor. Fakat Afrika’da faaliyet gösteren AngloGold Ashanti, Sibanye-Stillwater ve Gold Fields gibi büyük maden şirketlerinden hiçbiri BAE’ye altın ihraç etmiyor. Reuters bunun dışında 23 diğer altın madeni şirketi ile irtibata geçti. 21’i BAE’ye altın ihracatı yapmadıklarını belirtirken, 2’si cevap vermeyi reddetti.

Benzer gönderiler