Scroll Top

Trump Çin’den istediğini şimdilik aldı

2235173_720x360

ABD ile Çin arasında “ticaret savaşı” olarak ifade edilen ve dünya piyasasını ve küresel ekonomiyi olumsuz etkileyen gerginliğin yumuşatılması amacıyla bir anlaşma imzalandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da Çin Devlet Başkan Yardımcısı Liu He ile bir araya geldi. Düzenlenen törende açıklamalarda bulunan Donald Trump, anlaşmanın dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Trump, “Bugün Çin ile daha önce atılmamış çok önemli bir adımı atarak birinci faz ticaret anlaşmasını imzalıyoruz. Bu daha önceki herhangi bir anlaşmadan çok daha büyük.” diyerek yakın gelecekte Çin’i ziyaret edeceğini kaydetti.

ABD ve Çin arasında karşılıklı sert siyasi söylemler, sanayi casusluğu ithamları ve çelik, alüminyum gibi sektörlerdeki tarife artışlarıyla başlayan ticaret savaşları, iki ülke arasında imzalanan birinci faz ticaret anlaşmasıyla seyir değiştirdi.

İmza töreninin ardından Çin Başkan Yardımcısı Liu He ise Çin’in önümüzdeki iki yıl içerisinde yaklaşık 40 milyar dolar değerindeki tarım ürününü ABD’den alacağını söyleyerek anlaşmanın tüm dünya için iyi olacağını ifade etti.

Anlaşmaya göre;

  • 30 gün içinde yürürlüğe girecek.
  • Çin, ABD’den aldığı ürün ve hizmetleri önümüzdeki 2 yıl içerisinde 200 milyar dolara yükseltecek.
  • Çin, ABD’den birinci yıl 18,5 milyar dolar, ikinci yıl 33,9 milyar dolarlık enerji ürünü alacak.
  • Çin, ilk yıl ABD’li üreticilerden 32,8 milyar dolar, ikinci yıl 44,8 milyar dolarlık ürün satın alacak.
  • Çin, ABD’den 2020 yılında en az 19,5 milyar dolarlık tarım ithalatı yapacak.

Trump ile Liu arasındaki tokalaşma, Trump’ın tarifelerinden zarar gören çiftçiler ve üreticilere yardım sağlayacak ve dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişkiyi stabilize edecek olsa da, eleştirmenler 86 sayfalık “Birinci Faz” anlaşmayı ne yazık ki yetersiz buluyor.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer “Anlaşma tüm sorunları çözecek mi?” sorusuna son derece açık bir şekilde “Hayır” cevabını vermişti.

Birinci Faz anlaşması, bazılarınca Trump’ın anlaşma yapma cesaretinin kanıtı olarak ve seçimler için puan toplamak olarak görülüyorken, bazılarınca da anlaşmanın ana yararının, Trump’ın kendisinin verdiği zararı hafifletmek olduğu düşünülüyor.

George Mason Üniversitesi’nden Daniel Griswold, Trump yönetiminden önceki durumdan daha iyi olmadıklarını vurgulayarak, “Yönetim ticaret savaşını tırmandırmaktan geri çekildi ve sanırım bu olumlu bir şey. Ama bunların tümünü ilk etapta başlatan da yine kendileriydi.” ifadesini kullandı.

Related Posts