Scroll Top

Kadınlar haklarını geri alıyor

kadınlar günü 8 mart

Her yıl 8 Mart’ta kadınlar daha da güçleniyor. Kadınlara her alanda fırsat eşitliği sağlamak için adımlar atıldı. TBMM’de “Kadın Erkek Fırsat Eşitliği” Komisyonu kuruldu. “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı” hazırlandı. Şiddete sıfır taviz misyonuyla hareket edildi. Şiddet mağduru veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin engellenmesi maksadıyla tedbir kararları vermesi üzere Aile Mahkemeleri kuruldu. 105 adliyede Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü oluşturuldu. Sosyal Hizmet Merkezlerinde 377 Şiddetle Mücadele İrtibat Noktası kuruldu. Bu sayının yıl sonuna kadar 400’e çıkarılacağı açıklandı. 81 ilde, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) kuruldu. 2021’de 256 bin kadın, 23 bin erkek ve 17 bin çocuk ŞÖNİM’lerden hizmet aldı. Kadınların acil durumlarda yardım isteyebilecekleri KADES uygulaması hayata geçirildi. Uygulama 3 milyon 307 bin defa indirildi ve uygulama sayesinde 325 bin 842 ihbar alındı.

Şiddete taviz yok

İş yerinde taciz ve mobbing suç kapsamına alındı.  Aynı şekilde evlilik içi zor kullanarak cinsel ilişki de suç kapsamına alındı. 6284 sayılı kanun yani “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” yürürlüğe girdi. Kadın cinayetinde cezai yaptırımlar artırılırken töre cinayetlerinde faile indirim kaldırıldı. “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı” hazırlandı. Kadına yönelik şiddete karşı yeni reform paketi oluşturuldu. Yakın zamanda meclise sunulacak teklifle artık adına yönelik saldırılarda faillerin somut pişmanlık ifadesi içermeyen hiçbir davranışı indirim nedeni olarak kabul edilmeyecek. Kasten öldürme, yaralama gibi suçlar kadına karşı işlenmişse cezalar daha da artırılacak. Nikahlı veya boşanmış eşe karşı tehdit suçlarının cezasında alt sınır 6 aydan 9 aya çıkartılacak. Israrlı takip eylemleri, 6 aydan 2 yıla kadar hapisle sonuçlanacak. Eşe veya boşanılan eşe karşı kasten yaralama suçlarında tutuklama kararı kolaylaştırılacak. Şiddet mağduru kadınlara talep etmeleri halinde baro tarafından ücretsiz avukat gönderilecek.

Kadınlar hayatın her alanında

Kadın kooperatiflerine destek yasası yürürlüğe girdi. “Nerede Kalmıştık?” projesiyle, 17 bin 461 kadın, açık öğretim lisesine yeniden kaydoldu. Kadınlar iş gücüne katılımı yüzde 27 seviyelerinden yüzde 34 seviyelerine ulaştı. Kadın istihdamı 6 milyon iken, bu sayı 10 milyona çıktı. Kadınların yönetimdeki gücü arttı, kadınlara ait parlamentodaki temsil oranı yüzde 4’ten yüzde 17’ye yükseldi. Eğitim öğretimde de kadınların varlıkları arttı. Üniversitelerdeki öğretim görevlilerinin arasında kadınların oranı yüzde 51’e ulaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kadınların haklarını savunmak, onları küçümseyerek, metalaştırarak, meseleyi sadece birkaç başlığa indirgeyerek değil onların insan sıfatıyla zaten sahip oldukları haklarını teslim etme anlayışıyla yapılır.” ifadelerini kaydetti.

 

Benzer gönderiler