Scroll Top

Enerji Bakanı Albayrak: “İthal kömürle ilgili yatırımlarda çevrecilerden ses çıkmıyor”

berat albayrak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak İstanbul’da 7.Uluslararası Doğalgaz Kongresi’nde konuştu.

Konuşmasında yerli kömürü eleştirenlerin “istemezükçü zihniyet” olduğunu söyleyen Albayrak, “İthal kömürle ilgili bir yatırım, bir santral falan yapılacağında ses yok” dedi.

Albayrak şu ifadeleri kullandı;

“Kömürde yeni süreci başlatıyoruz”

“Ne zaman yerli kömür yatırımından bahsetsek, kıyamet kopuyor. İşte bu çevrecilik maskesi altında istemezukcu bir zihniyet var ya, bağırıyor” diyen Bakan Berat Albayrak, ” İşin komik tarafı ne biliyor musunuz ? İthal kömürle ilgili bir yatırım, bir santral falan yapılacağında ses yok. İthal kömürden ben bir eylem görmedim yani. Kömür kapasitesindeki yerli oranını arttıracağız. Ama bağıranlara bakıyoruz. Sonra ‘Elhamdülillah’ diyoruz, doğru yoldayız diyoruz, devam ediyoruz. Özellikle son günlerde bu Zonguldak muhabbetini yaptılar. Sadece Zonguldak değil, tüm kömür üretim alanlarında istihdamı, üretimi ve katma değeri arttıracak bir modelin sürecini başlatıyoruz.”

Albayrak’ın konuşmasından satır başları;

“Daha ucuz gaz kullanacak

“Artık, satıcılardan ziyade alıcıların piyasayı domine ettiği bir yöne doğru gidiyoruz ve Türkiye, bu piyasada daha aktif oluyor. Gaz inşallah daha da ucuzlayacak, şehirlerde hane halkı da sanayi de daha ucuz gaz kullanacak.

Enerji kaynaklarını itilaf ve çatışmaların kaynağı değil, barış ve istikrarın kaynağı olarak görüyoruz.

Silivri ve Tuz Gölü depolama tesislerimizin kapasitesini 2 buçuk milyar küpten 4 milyara, 2021 sürecinde de 10 milyar küpün üzerine çıkarmak zorundayız. En kötü güne hazır olacağız. Sisteme hızlı entegre olabilmeleri yönü ile, son teknoloji Türkiye’ye son derecede esneklik kazandırıyor.

“Dünya rekoru kırdık”

İşte bu adımların sonucu 2016 yılı başı itibarıyla yıllık 34 milyon metreküp olan gazlaştırma projesini 2017 yılı sonu itibarıyla bu rakam 117 milyon metreküpe çıkıyor. Dünya rekoru kırdık.

“Kaynak çeşitliğini arttırmak için çalışıyoruz”

Kaynak çeşitliliğini arttırmak için büyük adımlar atıyoruz. TANAP ve Türk Akımı bunun önemli örnekleri.

Dengeli enerji portföyü için her kaynağın birbirini sübvanse ettiği bir sistem inşa ediyoruz. Elektrik üretiminde kaynak çeşitliliği için bu adımlar önemli.

Türkiye olarak sadece kendi ihtiyacımızı karşılamayacağız, ihracatçı da olacağız.Hedef güçlü ve büyük Türkiye ise enerjide de en tepeye odaklanmak zorundayız. BOTAŞ’ın tarihindeki en yoğun 2 yıllık planlaması ile doğalgaz konforunun temiz ilçe ve bölge çerçevesi içerisinde, büyük bir hamle başlattık. Tüm ilçelere ulaşması için çalışmalara devam ediyoruz.

2019’un sonuna kadar doğalgazın ulaşmadığı hiçbir nokta kalmayacak. Sadece şehir merkezlere değil, ilçelere de yoğun bir yatırım hamlesi içerisindeyiz. Toplam 50 milyon vatandaşımızı doğalgaz konforuna ulaştırarak, tarihin en kısa sürede yatırım hamlesini gerçekleştirmiş olacağız.”

Benzer gönderiler