Scroll Top

Toprak Mahsulleri Ofisi, üreticilere desteğini kuru kayısı ile devam ettiriyor

tmo-1280x720

Toprak Mahsulleri Ofisi fındık, kuru üzüm incir ve kayısı üreticilerini yaptığı müdahale alımlarıyla yalnız bırakmadı.

Ana görev alanında bulunan hububat ve bakliyat gibi tarım ürünlerinin dışında 2006’dan itibaren fındık, kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı gibi tarım ürünlerinde de devreye giren Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), piyasa düzenleyici rolünde yaptığı müdahale alımlarıyla üreticinin yüzünü güldürüyor.

TMO’nun kısa tarihi

1938 yılında Resmi Gazetede yayınlanan kanunla buğday fiyatlarının üreticiler bakımından normalin altına düşmesinin ve tüketici aleyhine yükselmesinin engellenmesi, buğday piyasasının korunması ve düzenlenmesi amacıyla kurulan TMO’ya, takip eden yıllarda arpa, yulaf, çavdar, mısır, pirinç, muhtelif yağlar, et, balık, yonca tohumu ve bakliyat alım görevleri de verildi.

Türkiye’nin dört bir yanındaki limanlarda ve tarımsal üretimin yoğun olduğu bölgelerde depolar yapan ofis, 4 milyon ton depolama kapasitesine ulaştı.

Ana görev alanında bulunan hububat ve bakliyat gibi tarım ürünlerinin dışında ilk olarak 2006 yılında fındıkta üretici ve tüketiciyi koruyup piyasayı düzenleme adına müdahale alımına başlayan ofis, fındıktan olumlu sonuç alınca benzer piyasa sorunlarının yaşandığı kuru üzüm için 2017 yılında, kuru incir için 2019’da, kuru kayısıda ise bu yıl müdahale alımlarına başladı.

Konuyla ilgili Anadolu Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan TMO Genel Müdürü Ahmet, yaptıkları müdahale alımlarıyla ihracata da katkı yaptıklarını açıkladı:

“Alım yaptığımız ürün gruplarının artmasından dolayı hiçbir endişemiz yok. Çünkü fındık, üzüm, incir ve kayısı gibi ürünlerimiz bizim en çok ihracat yaptığımız, dünyada lider olduğumuz ürünlerin başında geliyor. Bu ürünlerin değerlerinin korunmasıyla beraber ülkemizin tarımsal ihracatının da değeri artmış oluyor. Fındıkla başlayıp kuru üzümle devam eden müdahale alımlarıyla Türkiye’nin bu ürünlerde yaptığı ihracata ciddi katkı sunduk.”

Güldal, fındıkta ülkeye 300 milyon dolarlık ilave bir katkı sağladıklarına dikkati çekerek kuru üzümde de bunu görmeye başladıklarını dile getirdi.

Benzer gönderiler