Rusya arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Wed, 31 Aug 2022 12:50:46 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Rusya arşivleri | Yekvucut 32 32 ABD’nin Türkiye İki Yüzlülüğü https://yekvucut.com/gundem/abdnin-turkiye-iki-yuzlulugu/ Wed, 31 Aug 2022 12:50:46 +0000 https://yekvucut.com/?p=56865 ABD’den yeni yaptırım tehdidi Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından başta ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılmadı....

ABD’nin Türkiye İki Yüzlülüğü yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
ABD’den yeni yaptırım tehdidi

Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından başta ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılmadı. Ticaretine devam edeceğini de açıklamıştı. ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Türk şirketlerine Batı yaptırımlarına maruz kalan Rus iş insanları ve şirketler ile iş yapmamaları konusunda uyarıda bulunmak için bir mektup gönderdi. Adeyamo’nun mektubunda, Türk şirketlerinin yaptırımlara maruz kalan Ruslarla iş yapmasının ABD’nin kendilerine yaptırım uygulanmasıyla sonuçlanacağı da vurgulandı.

ABD’nin iki yüzlü tutumu

Ancak, ABD’nin Türkiye’ye karşı yaptırım tehdidi iki yüzlü tutumunu bir kez daha ortaya koydu. Çünkü Avrupa devletlerinin ilan ettikleri ambargolara uymadığı ortaya çıktı. İngiltere ve diğer Batılı ülkeler Rus petrollerinin gizli ortakları. Çoğu ABD ve İngiliz 400 finans kuruluşu Rus petrol şirketlerini 130 milyar dolarla fonladı. Sadece petrol de değil. Yaptırım listesinde yer alan birçok mal da dahil olmak üzere milyarlarca dolarlık ürün; Rus limanlarından ABD’ye hareket etmeyi sürdürüyor. Ahşap, metal ve kauçuk mallardan oluşan 3 bin 600 sevkiyat gerçekleştirildi. Moskova’nın ABD ile sürdürdüğü ticari ilişkilerinden her ay 1 milyar dolardan fazla gelir elde ettiği Associated Press’in haberinde açıklandı.

Yunanistan’ın desteğine ABD sessiz

Rusya’nın Baltık ve Karadeniz limanlarından Avrupa sularına giden petrol kargolarındaki artış, ihracatı yükseltiyor. Bu iki limandan deniz yoluyla taşınan petrol miktarı yılın ilk çeyreğinde günlük ortalama 1,8 milyon varil olurken, nisan ve mayıs ayrılarında günlük ortalama 2,3 milyon varile çıktı.

Sadece Yunanistan limanlarına ulaşan petrol ise günlük 900 bin varile ulaştı. Yunanistan limanları Rus petrolünün gemiden gemiye aktarım yoluyla diğer ülkelere ihraç edildiği önemli bir merkez haline geldi. Yunanistan’a ait tankerler de halihazırda Rus petrolünün ana taşıyıcısı konumunda bulunuyor. Uluslararası Finans Enstitüsü Baş Ekonomisti Robin Brooks’un paylaştığı verilere göre, Yunanistan’a ait tankerler Rus petrolünün yüzde 63’ünün taşınmasını sağlıyor. Rusya, Yunanistan’ın tanker filosu sayesinde dünyaya her zamankinden daha fazla petrol sevk etti. Yunan gemileri 2020-21’de %34 kapasitedeyken 2022’de %55 kapasiteye yükseldi.

Yaptırımlar kime zarar verir?

Ancak ABD’den ne Yunanistan’a, ne ambargo açıklayıp uymayan Avrupa ülkelerine ne de kendi bünyesindeki şirketlere bir yaptırım açıkladığına şahit olmadık. Türkiye’ye ambargo uygulamak için fırsat kollasa da Rusya-Ukrayna krizinde Türkiye’nin arabuluculuğu tüm dünyadan takdir topladı. Yani ABD’nin oluşturmaya çalıştığı algının aksine Türkiye savaşa destek olmak yerine bu savaşın bir an önce bitmesi için var gücüyle çalışıyor. Ayrıca Rus pazarının terk edilmesiyle büyük kayıplara uğrayan ABD’li şirketler açıklarını kapatmak için Türk şirketlerine komisyon karşılığında birlikte iş yapmayı teklif ediyor. Bu da demek oluyor ki olası bir yaptırım Türkiye’den çok ABD’ye zarar verir.

ABD’nin Türkiye İki Yüzlülüğü yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Almanya bir dönemin sonuna geldi https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/almanya-bir-donemin-sonuna-geldi/ Fri, 29 Jul 2022 19:00:35 +0000 https://yekvucut.com/?p=56506 Almanya en iyisini bilir dönemi bitti Rusya, Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattı üzerinden Avrupa’ya aktardığı gaz akışını azaltmaya karar verdi. Gazın...

Almanya bir dönemin sonuna geldi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Almanya en iyisini bilir dönemi bitti

Rusya, Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattı üzerinden Avrupa’ya aktardığı gaz akışını azaltmaya karar verdi. Gazın yüzde 55’ini Rusya’dan ithal eden Almanya, daha kış mevsimi gelmeden çok sayıda kamu binası için tasarruf kararı aldı. Almanya’nın kuzeyindeki Hannover kenti, enerji tasarrufu amacıyla kamu binalarında veya yüzme havuzlarında, spor salonlarında ve spor salonlarındaki duşlarda el yıkamak için sıcak suyun artık mevcut olmayacağına karar verdi. ABD merkezli Bloomberg, Avrupa’da yaşanan durumu, “Almanya en iyisini bilir günleri sona erdi” başlığıyla duyurdu.

Almanya: Enerji krizi dengeleri değiştirdi

Bloomberg analiz yazısında, enerji krizinin, Güney Avrupa’ya politika yapımında daha fazla söz hakkı verdiğine dikkat çekildi. “Berlin, 10 yıl boyunca, Avrupa Birliği’nde ahlaki ve mali otoriteyi yönetti, politikaya rehberlik etti. Enerji krizi ise bu dengeyi altüst etti. Almanya’nın Rusya’ya olan güveni, ülkenin ekonomik modelinin (ucuz gazla çalışan yüksek yoğunluklu endüstrinin) kusurlarını ve siyasi sınıfının Kremlin’e bağımlılığı konusundaki körlüğünü ortaya çıkardı.” ifadeleri kullanıldı.

Berlin’in hâlâ yaşadığı “şokun üstesinden gelmeye çalıştığı” bir dönemde, Avrupa’nın güney bölgesinin iddialı bir şekilde büyüdüğü belirtilerek, İspanya örneğine değinildi. Madrid yönetiminin, artan enerji fiyatları karşısında AB’nin ortak hareket etmesi gerektiğini söylediği anımsatılarak, “Enerji, ancak Almanya için riskler aşılmaz görünmeye başladığında bir Avrupa sorunu haline geldi.” notu paylaşıldı.

“Yıllarca süren Alman liderliğindeki kemer sıkmanın intikamı değil, nihayetinde daha sağlıklı bir AB ile sonuçlanabilecek güçlerin yeniden ayarlanmasıdır.” tespiti yapıldı. “Güneyden gelen teklifler daha ciddiye alınmalı” vurgusu yapılan yazıda; “Bu, Avrupa’nın politika yapma sorununun yansıması ve çözüme giden yolu işaret ediyor. Güneyden gelen tekliflerin daha ciddiye alınmasının vakti geldi. Yeniden dengeleme, Brüksel’de memnuniyetle karşılanmalı.” denildi.

Rusya merkezli TASS haber ajansı, söz konusu yazıyı, “Almanya, Avrupa’da uzun yıllardır elinde tuttuğu lider konumunu kaybediyor.” şeklinde aktardı.

Almanya bir dönemin sonuna geldi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Savaşa rağmen günlük 1 milyar dolar https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/savasa-ragmen-gunluk-1-milyar-dolar/ Tue, 14 Jun 2022 13:52:40 +0000 https://yekvucut.com/?p=55818 savaşa rağmen kazanıyor Rusya, savaşa rağmen ilk 100 gününde fosil yakıt satışından büyük gelir elde etti. Batı ülkeleri 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna...

Savaşa rağmen günlük 1 milyar dolar yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
savaşa rağmen kazanıyor

Rusyasavaşa rağmen ilk 100 gününde fosil yakıt satışından büyük gelir elde etti. Batı ülkeleri 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna işgalinin ardından Rusya’ya peşi sıra çok sert yaptırımlar açıklasa da süreçten kârlı çıkan şimdilik yine Rusya oldu. Yaptırımların etkisiyle fosil yakıt satışı hacimsel olarak hafif gerilese de Moskova, bu kaybı artan fiyatlarla fazlasıyla telafi etti.

Rusya savaşa rağmen günde 1 milyar dolar kazandı

Finlandiya merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) raporuna göre, savaşın ilk 100 gününde Rusya’nın kasasına fosil yakıt satışından 98 milyar dolar ekledi. Savaşın ilk 100 gününde Rusya’nın fosil yakıt ihracatının yüzde 61’i AB üyelerine gitti. Birlik, Rusya’dan ithalatı azaltmış olsa da geçen yıla kıyasla ortalama yüzde 60 artan fiyatlar nedeniyle Rusya’nın kasasına 60 milyar dolar koydu. Ülke bazında Rusya’nın en büyük müşterisi 13.2 milyar dolar ile Çin oldu. Onu AB üyeleri Almanya (12.7 milyar dolar) ve İtalya (8.2 milyar dolar) izledi. Türkiye, 7 milyar dolar ile listenin beşinci basamağında yer aldı. Moskova toplam gelirin yarıya yakınını ham petrol satışından elde ederken, kalanı doğalgaz ve kömür satışından geldi.

Rusya’nın kazancı 285 milyar doları bulabilir

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Sırp televizyonuna yaptığı açıklamada, “Batı’nın politikaları sonucunda oluşan fiyat seviyesi nedeni ile şimdiye kadar herhangi bir kayıp yaşamadık. Aksine, bu yıl enerji ihracatından elde ettiğimiz kârı önemli ölçüde artıracağız” ifadelerini kullandı.

Moskova, tüm yaptırımlara rağmen yükselen enerji fiyatları nedeniyle bu yıl Petrol ve gaz gelirlerinden günde 800 milyon Dolar kazanmaya devam edecek. Bloomberg’in tahminine göre Rusya’nın petrol ve gaz satışlarından elde edeceği gelir bu yıl toplam 285 milyar doları bulabilir. Bu rakam ülkenin 2021’de petrol ve gaz ihracatından kazandığı 235,6 milyar dolardan yüzde 20 daha yüksek.

Savaşa rağmen günlük 1 milyar dolar yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Petrol kasırgasına karşı uzmanlar uyarıyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/petrol-kasirgasina-karsi-uzmanlar-uyariyor/ Tue, 14 Jun 2022 13:45:08 +0000 https://yekvucut.com/?p=55813 Yaklaşan petrol kasırgasına önlem alınmalı Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş, petrol kasırgasına yol açabilir. Avrupa Birliği ve ABD’nin, dünyanın en...

Petrol kasırgasına karşı uzmanlar uyarıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Yaklaşan petrol kasırgasına önlem alınmalı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş, petrol kasırgasına yol açabilir. Avrupa Birliği ve ABD’nin, dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticilerinden Rusya’ya uyguladığı ambargolar sonrası, brent petrolün varil fiyatının daha da yükselmesi bekleniyor. Finans devleri açıklamalar yaparak yaklaşan kriz için önlem alınmasına dair uyarılarda bulunuyor.

Petrol kasırgasına karşı Finans devleri uyarıyor

Finans devleri petrol kasırgasına karşı tedbir alınmalı dedi. ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan’ın CEO’su Jamie Dimon, petrol fiyatlarının bu yıl içinde varil başına 175 dolara yükselebileceğini öne sürdü. İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’a konuşan Dimon, “Dünyanın, petrol fiyatlarında tarihteki en büyük artışa hazırlıklı olması gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

ABD’li banka Goldman Sachs da petrol piyasasının dengeye gelmesi için Brent ham petrolünün 12 ay içinde varil başına ortalama 140 dolar olacağını düşünüyor.

Emtia ticaret şirketi Trafigura’nın başkanı Jeremy Weir, petrolün “parabolik” gidebileceğini söylüyor.

Hedge fonlarından devlete ait enerji şirketlerine uzanan bir müşteri danışmanlığı şirketi olan Energy Aspects, “belki de şimdiye kadarki en çok yükselen petrol piyasasıyla” karşı karşıya olunduğunu söylüyor.

Petrol krizini zorlayan nedenler ne?

Rusya‘nın yaptırımlardan etkilenen petrol üretimi giderek daha zor bir pazar rotasıyla karşı karşıya kalırken, arzın çok daha fazla düşebileceğine dair meşru korkular var. AB, Rus petrolünün deniz yoluyla taşınmasını yasakladı ve Rusya’yı ham petrolünü Ukrayna’daki hareketlerine göz yummak isteyen alıcılara her zamankinden daha uzak mesafelere göndermeye zorladı. Hindistan ve Çin, Avrupa’daki birçok alıcının kendi kendine onay vermesinin ardından ağır indirimli kargoları yakaladı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra emtia kompleksine yayılmadan önce Avrupa’ya doğal gaz arzını sıkmasıyla başlayan enerji krizi henüz bitmiş değil. Halihazırda enflasyonla delik deşik olmuş bir dünya ekonomisi için ciddi sonuçlarla birlikte iyileşmeden önce daha da kötüleşmesi muhtemel görünüyor.

Petrol kasırgasına karşı uzmanlar uyarıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Gıda krizinin sorumlusu kim? https://yekvucut.com/gundem/gida-krizinin-sorumlusu-kim/ Thu, 09 Jun 2022 06:57:46 +0000 https://yekvucut.com/?p=55651 Gıda krizi yeni değil Rusya-Ukrayna krizi ile birlikte gıda krizi de gündemden düşmüyor. En gelişmiş ülkeler dahil tüm dünya yaşanan...

Gıda krizinin sorumlusu kim? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Gıda krizi yeni değil

Rusya-Ukrayna krizi ile birlikte gıda krizi de gündemden düşmüyor. En gelişmiş ülkeler dahil tüm dünya yaşanan bu krizin etkisini derinden hissediyor. Covid-19 salgını ile derinleşen bu süreç iki ülkenin savaşıyla da giderek şiddetlendi. Ancak gıda krizi gelişmemiş ülkelerde çok daha öncesine dayanıyor. Gıda krizinin yaşandığı 55 ülkede, 2019 yılında 75 milyon çocukta bodurluk ve 17 milyon çocukta aşırı zayıflık görüldü. Güney Sudan’da 5 yıl önce kıtlık ilan edildi. Yemen, Somali gibi gelişmemiş ülkeler için yardım çağrılarında bulunuldu. Batılı devletler tüm bu çağrılara kulaklarını tıkarken bugün gıda kıtlığı ile kendileri yüz yüze geldi. Gündemden düşmeyen kriz maalesef açlıkla mücadele eden ülkelerdeki duruma gölge düşürdü.

Savaş, gıda krizini nasıl etkiledi?

Son ayların en önemli gündem maddelerinden biri, gıda sektöründe yaşanan krizler oldu. Savaş, kuraklık, artan maliyetler ve ülkelerin korumacı politikası bir süre daha gıda krizi konusunu gündemimizde tutmaya devam edecek. Rusya ve Ukrayna küresel buğday ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu karşılıyor. Üç aydan fazla devam eden savaş, buğday fiyatlarını yüzde 41, mısır fiyatlarını ise yüzde 28 oranında artırdı.

Krizin en son örneği Almanya’dan geldi. Gıda ürünlerini etkileyen krizin ardından Alman süpermarket devi Rewe, müşterilerin kişi başına sadece bir paket makarna ve un alabileceği şekilde sınırlama getirdi. Söz konusu ürünlerin altına yerleştirilen uyarı notlarında müşterilere bir paketten fazla ürün alınmaması için uyarı yapıldı.

Salgının ardından “gıda krizi” yaşanacağı belirtilmişti. Ancak ilgi çekici olan ABD’deki çok sayıda büyük gıda işleme ve dağıtım tesisinde yaşanan patlama veya yangınlardı. Oregon eyaletinin Dufur kentindeki “Azure Standard” isimli bir gıda distribütörüne ait gıda işleme tesisinde, bilinmeyen bir patlama meydana geldi. Gıda malzemelerinin yandığı tesis, tamamen kullanılamaz hale geldi. Başka bir örnek de farklı bir eyaletten. Indiana eyaletinin Plainfield şehrindeki bir Walmart dağıtım merkezini devasa bir yangın sardı ve burada 1000’den fazla çalışan tüm bölgeye gıda ve diğer malzemeleri sevk etti. Yangın, 1 milyon metrekarelik devasa dağıtım merkezini yok etti. FBI, tarım kooperatiflerine ve gıda tesislerine yönelik uyarılarda bulundu.

Çözüm Türkiye’den geçiyor

Türkiye de bu yaşanan krizden tabii ki payına düşeni aldı. Ancak çözüm yine Türkiye’den geçiyor. Karadeniz üzerinden oluşturulması hedeflenen güvenli koridor sayesinde sevk edilmeyi bekleyen milyonlarca ton tahılın, Türkiye üzerinden dünya piyasalarına aktarılmasının planları yapılıyor. Rusya, dünyanın en büyük buğday ihracatçısı konumundayken, Çin ve Hindistan’dan sonra en büyük üreticisi. Ukrayna ise dünya çapında ilk beş buğday ihracatçısından biri. Mısır, buğdayının yaklaşık yüzde 70’ini Rusya ve Ukrayna’dan alıyor. Bu da Kahire’yi dünyanın en büyük buğday ithalatçısı yapıyor. Ayrıca Tunus’un tahılının yaklaşık yüzde 80’i de bu iki ülkeden geliyor. Lübnan, buğdayının yüzde 60’ını Ukrayna’dan ithal ediyor.

Bu krizin sorumlusu kim?

Gıda krizi bugün var olan bir sorun değil. Aslında yıllardır çocukların ölümüne bile sebep olan büyük bir felaket. Ancak gelişmiş ekonomilere sahip ülkeler kendilerini etkilemediği sürece bu soruna karşı 3 maymunu oynamayı tercih ettiler. Yoksulluk seviyesi yüksek ülkelerdeki bu krizin sebebi: Savaşlar! Peki bu savaşların kazananı, finansörleri kim? Yani bu gıda krizinin asıl sorumlusu bugün bu krizden en çok şikayet eden ülkeler. Ne Covid-19 ile başladı ne de Rusya-Ukrayna savaşı ile… Sorumlu arayanlar, geçmişe gidip bu kıtlığı yıllardır yaşatanlara, gıda fabrikalarını, toptancılarını kundaklayanlara bakabilirler.

Gıda krizinin sorumlusu kim? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Gıda fiyatlarındaki artış enerji krizi ile daha da yükselebilir https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/gida-fiyatlari-enerji-krizi-ile-daha-da-yukselebilir/ Tue, 07 Jun 2022 10:46:46 +0000 https://yekvucut.com/?p=55610 Enerji fiyatları ile birlkte gıda fiyatları da yükselişe geçebilir Ukrayna ve Rusya arasındaki kriz dünya gıda fiyatlarındaki artışı da oldukça...

Gıda fiyatlarındaki artış enerji krizi ile daha da yükselebilir yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Enerji fiyatları ile birlkte gıda fiyatları da yükselişe geçebilir

Ukrayna ve Rusya arasındaki kriz dünya gıda fiyatlarındaki artışı da oldukça etkiledi. Savaşın gıda piyasaları üzerinde hem doğrudan hem dolaylı etkileri var. Enerji fiyatlarındaki artış, gıdada daha yüksek fiyat baskısı oluşturuyor. Buğday, mısır ve ayçiçek yağı arzının azalması doğrudan etkiler olarak öne çıkarken, doğalgaz, ham petrol, gübre ve nakliye maliyetlerini artırması ise savaşın dolaylı etkileri oldu.

Yüksek gıda fiyatları tüketici üzerinde yük

Bir süredir tüm dünyanın gündemindeki en önemli konuların başında küresel gıda fiyatları geliyor. Tüm ülkelerin enflasyonunu yukarı iten ve tarihi yüksek oranlara getiren en önemli etken enerji fiyatları ile beraber gıda fiyatları.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Başekonomisti Maximo Torero gıda fiyatlarındaki artışı Dünya gazetesine değerlendirdi. Torero, yüksek gıda fiyatlarının tüketici üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu ve bunun ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Torero yapılan bazı çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Gıda ve Tarım Örgütü, fiyat artışlarından en çok etkilenen ülkelerin maliyetlerle başa çıkmasına yardımcı olmak için bir Gıda İthalatı Finansman İmkanı oluşturulmasını önerdi. Bu finansman ile ithalatçı ülkelerin gıda erişimini kolaylaştırmak hedefleniyor.

Gıda Fiyatlarındaki artışın sebepleri neler?

Küresel gıda fiyatlarındaki artışta etkili olan faktörleri Ukrayna’daki savaş ve uygulanan yaptırımlar, yüksek gübre ve enerji fiyatları, olumsuz hava koşulları ve Covid-19 kaynaklı tedarik zinciri aksaklıklarının güçlü küresel talebe yetişememesi olarak sıralayabiliriz. FAO Gıda Fiyat Endeksi ile izlenen uluslararası gıda fiyatları 2020 yılının ortalarından bu yana artış eğiliminde. Endeks Mart 2022’de büyük ölçüde Ukrayna’daki savaşın etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Tüm temel gıda maddelerinin fiyatları arttı. Bitkisel yağlar ve tahıllar fiyat artışlarından en çok etkilenen iki gıda grubu olurken, nisan verilerine göre fiyat artışları bir yıl öncesine göre sırasıyla %47 ve %34 seviyesinde gerçekleşti. Rusya ve Ukrayna bazı temel gıda ürünlerinin başlıca üreticileri ve ihracatçıları konumunda, örneğin dünya buğday ihracatının yaklaşık %30’unu gerçekleştiriyorlar. Savaşın gıda piyasaları üzerinde hem doğrudan hem dolaylı etkileri oldu. Buğday, mısır ve ayçiçek yağı arzının azalması doğruda etkiler olarak karşımıza çıkarken, doğal gaz, ham petrol, gübre fiyatlarını ve nakliye maliyetlerini artırması ise savaşın dolaylı etkileri oldu.

Bazı ülkeler, iç tüketime yetmeyeceği endişesiyle çeşitli ürünlerde ihracat kısıtlamalarına başvurdu. Bu durum düşük gelirli ve net gıda ithalatçısı ülkeleri zor durumda bıraktı.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya Gıda Programı (WFP), açlığın düzinelerce ülkede istikrarı tehdit etmesi sebebiyle, geniş çaptaki gıda krizine karşı da uyarıda bulundu.

Gıda fiyatlarındaki artış enerji krizi ile daha da yükselebilir yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Rusya-Ukrayna savaşına Türkiye’yi sürüklemek isteyenler kim? https://yekvucut.com/gundem/rusya-ukrayna-savasinda-fetonun-turkiyeyi-savasa-surukleme-cabasi/ Sat, 09 Apr 2022 19:12:29 +0000 https://yekvucut.com/?p=54627 Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahale başlatmasının üzerinden 1 aydan fazla zaman geçti. Küresel bloklaşmalar hareketlenirken hem Ukrayna hem Rusya ile ilişkilerini...

Rusya-Ukrayna savaşına Türkiye’yi sürüklemek isteyenler kim? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahale başlatmasının üzerinden 1 aydan fazla zaman geçti. Küresel bloklaşmalar hareketlenirken hem Ukrayna hem Rusya ile ilişkilerini yakın tutan Türkiye, iki devlet arasındaki gerilime karşı başarılı tutumuyla diplomasi tarihine geçti. 10 Mart’ta Rusya-Ukrayna tarafları, savaşın başlamasının ardından ilk kez Antalya’da masaya oturdu. 29 Mart’ta İstanbul Dolmabahçe’de gerçekleştirilen tarihi zirvenin ardından ise dünya, Türkiye’nin diplomatik başarısını kabul etmek zorunda kaldı. Türkiye’nin diplomasi zaferi uluslararası medyada geniş yankı uyandırırken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye’ye teşekkür etti. Tüm bunlara rağmen Fetullahçı Terör Örgütü mensupları, medya kanallarından yaptıkları propaganda ile Türkiye’yi savaşın içinde gösterme gayesinde.

Levent Kenez’in Bayraktar algısı

FETÖ firarisi Levent Kenez, 14 Mart’ta Norveç’te faaliyet gösteren Nordic Monitor’de bir yazı yayınladı. FETÖ tetikçisi Kenez, yazısında Bayraktar TB2 insansız hava araçlarının Rus güçlerini bombaladığı görüntülerin olduğu bir video paylaştı. Kenez’in iddiasına göre, aracı baz istasyonundan yönlendiren operatörler Türk ve Türkçe konuşuyorlar. Kenez, bu videodan yola çıkarak Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşına doğrudan dahil olduğunu ileri sürdü. Kenez’e göre, Türkiye savaşın bizzat içinde yer alıyor ve Ukrayna’dan taraf. Kenez’in kara propagandasına Amerikalı analist Michael Doran’dan yanıt geldi. Doran, Kenez’in yazısını “Bu net Gülenci propagandadır” cümlesiyle eleştirdi. Hudson Ensititüsü’nde kıdemli araştırmacı olarak görev yapan Doran, Nordic Monitor’ün güvenilir olmadığının artık şüpheye yer bırakmayacak şekilde de ortada olduğunu ifade etti.

rusya-ukrayna-son-dakika

Nordic Monitor, genel itibariyle algı operasyonlarıyla meşhur. Mahkemede yargılanan FETÖ’cülerin ifadelerini gerçekmiş gibi yayan Nordic Monitor’de, 2020 yılında firari Abdullah Bozkurt, darbeci Semih Terzi’yi aklamaya çalışmak için yazı kaleme almıştı. Bozkurt’un yazısının dayanağı ise 15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Karargâhını basan, Yurtta Sulh Konseyi üyelerinden Fırat Alakuş’tu. Bozkurt ve Kenez’in, 2019 yılında Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde PKK destekçisi Eric Sottas önderliğinde Türkiye’yi karalayarak FETÖ propagandası yaptığını hatırlatmakta da fayda var.

Rusya-Ukrayna savaşında FETÖ’cülerin algı operasyonları

Levent Kenez, Türkiye’yi Ukrayna’dan taraf göstermeye çalışırken, FETÖ tetikçisi Emre Uslu da Kenez’e destek çıktı.

rusya-ukrayna-son-dakika

Ancak Uslu, savaşın başından beri yaptığı yayınlarda Türkiye’yi Rusya’ya yakın durmakla suçluyor, Erdoğan’ın Putin’e karşı ses çıkaramadığını iddia ediyordu. Hatta Uslu, kıyamet senaryolarında o kadar ileri gitmişti ki, Ukrayna-Rusya arasındaki gerilimin Türkiye’de darbe olmasına neden olacağını söylemişti. 23 Mart’ta, “Erdoğan Putin’in kuşatması altında” başlıklı bir video yayınlayan Uslu, Erdoğan’ın Putin’i desteklediğini, dahası Erdoğan’ın Putin’e bağımlı olduğunu ileri sürmüştü.

Uslu, tüm bunları söyleyen kendisi değilmiş gibi, utanmadan Türkiye’nin Ukrayna’nın tarafında olduğuna dair algı yaptı.

rusya-ukrayna-son-dakika

Uslu’nun çelişkili ifadeleri ve “kafa karışıklığının” sebebi S-400 konusundaki hazımsızlığının hala geçmemesinden kaynaklı olabilir.

rusya-ukrayna-son-dakika

Adem Yavuz Arslan ve Cevheri Güven de Türkiye’yi “Rusçu” olmakla suçluyor. Türkiye’nin Rusya’ya yakın olduğunu savunan FETÖ’cülerin en temel dayanak noktası ise Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın almış olması ve Rusya-Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler.

Türkiye’yi savaş konusunda taraf olmaya zorlayan FETÖ’cülerin her birinin ağzından farklı bir şey çıkması, hatta bazen kendileriyle bile çelişkiye düşmeleri, örgütte her birinin farklı görevlerinin olmasından kaynaklanıyor. Sonuçta, üst düzey FETÖ imamı Hüseyin Kara, bu isimlerin hiçbirinin aslında “gazeteci” olmadığını, örgütün maşası olduklarını kendi ağzıyla itiraf etmişti.

 

 

Rusya-Ukrayna savaşına Türkiye’yi sürüklemek isteyenler kim? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Doğalgazı Avrupa’ya ulaştıracak en uygun rota Türkiye https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/avrupaya-dogalgaz-tasimada-en-uygun-rota-turkiye/ Tue, 29 Mar 2022 11:38:11 +0000 https://yekvucut.com/?p=54415 Avrupa’ya doğalgaz akışı sağlayan Rusya, Ukrayna savaşı sebebiyle uygulanan yaptırımların ardından Avrupa ülkeleriyle karşı karşıya geldi. İsrail gazının Avrupa’ya taşınmasında...

Doğalgazı Avrupa’ya ulaştıracak en uygun rota Türkiye yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa’ya doğalgaz akışı sağlayan Rusya, Ukrayna savaşı sebebiyle uygulanan yaptırımların ardından Avrupa ülkeleriyle karşı karşıya geldi. İsrail gazının Avrupa’ya taşınmasında en uygun rotanın Türkiye olduğuna dair görüşler, son günlerde ön plana çıkıyor. İngiliz Reuters’ta yer alan bir haberde, Avrupa’nın Rus enerji kaynaklarına alternatifler aradığı şu günlerde Türkiye-İsrail doğalgaz boru hattı projesinin masaya yatırıldığı belirtildi. Haberde, yıllar önce ortaya atılan Türkiye’den İsrail’in en büyük açık deniz doğalgaz sahası olan Leviathan’a denizaltı boru hattı inşasının gündeme geldiği ifade edildi. Avrupa’nın Rus enerji kaynaklarına alternatifler aradığı bir dönemde Türkiye-İsrail doğalgaz boru hattı projesinin masaya yatırıldığı konuşuluyor. İlk olarak ortaya atılan fikrin, Türkiye’den İsrail’in en büyük açık deniz doğalgaz sahası olan Leviathan’a denizaltı boru hattı inşa etmek olduğu belirtildi.

Türkiye’ye ilgi büyük

Avrupa’ya doğalgaz akışı önce Türkiye‘ye, oradan da “Rusya‘dan uzaklaşmak isteyen Avrupa’ya” olacak şekilde planlanıyor. Avrupa Birliği, geçen yıl tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan 155 milyar metreküp gazı Rusya’dan ithal etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçen hafta yaptığı açıklamada, İsrail ile doğalgaz alanındaki iş birliğinin bu ülkeyle ilişkiler konusunda atılabilecek en önemli adımlardan biri olduğuna dikkat çekmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, yıllardır devam eden söz konusu boru hattı fikrini canlandırmak için ilgili bakanları İsrail’e gönderebileceğini dile getirdi. Üst düzey bir Türk yetkili, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un bu ayın başlarında Ankara’yı ziyaret etmesinden bu yana görüşmelerin sürdüğünü, boru hattı için önerilen rota ve katılımcı taraflar konusunda önümüzdeki aylarda “somut kararların” alınabileceğini  ifade etti.

“İsrail olumlu bakıyor”

Türkiye ve İsrail‘in diplomatik ilişkileri geliştirme yönünde adımlar attığı bir dönemde enerji ortaklığının kilit role sahip olabileceğinin altı çizildi. Bir diğer Türk yetkili, “İsrail ile yakın zamanda bir yakınlaşma oldu ve Avrupa’ya aktarılacak doğalgazın Türkiye’den geçmesini istiyoruz. İsrail buna olumlu bakıyor. Bazı görüşmeler yapıldı. Bunu gerçekleştirecek bir irade var.”ifadesini kullandı. İsrail gaz sektöründen üst düzey bir yetkili de “Türkiye, hem iç tüketimi hem de Avrupa’nın güneyindeki ülkelere açılan bir kanal olması nedeniyle büyük ilgi görüyor.” şeklinde açıklama yaptı.

Doğalgazı Avrupa’ya ulaştıracak en uygun rota Türkiye yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Batılı devletlerin insan kriteri nedir? https://yekvucut.com/gundem/batili-devletlerin-insan-kriteri-nedir/ Mon, 07 Mar 2022 12:00:54 +0000 https://yekvucut.com/?p=54062 Rusya’nın Ukrayna’ya karşı 24 Şubat’ta başlattığı askeri operasyon, bir haftayı geride bıraktı. Ukrayna’nın çeşitli bölgelerinde çatışmalar hâlâ devam ederken bu...

Batılı devletlerin insan kriteri nedir? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı 24 Şubat’ta başlattığı askeri operasyon, bir haftayı geride bıraktı. Ukrayna’nın çeşitli bölgelerinde çatışmalar hâlâ devam ederken bu durumdan elbette en fazla masum insanlar etkilendi. Saldırı başladığından bu yana ülkede 364 sivil hayatını kaybetti. 759 sivil yaralandı. Yaklaşık 1 milyon kişi ise ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Cepheden gelen haberler ve diplomatik açıklamalarla birlikle yerlerinden edilen insanların acıları daha da yoğunlaştı. Gerilim giderek tırmanırken Amerika ve Avrupa ülkeleri, İngiltere’nin önderliğinde Rusya’ya karşı büyük ambargolar devreye sürdü. Rus ekonomisine yönelik finanstan, enerji ve teknolojiye kadar çeşitli yaptırımlar uygulanmaya başlandı. Rus bankaları, uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarıldı. Rusya’nın 640 milyar doları bulan Merkez Bankası rezervlerinin yarısı donduruldu. Avrupa ve ABD’nin hava sahaları, Rus uçaklarına kapatıldı. Askeri harekât başlayana kadar Rusya’ya adeta alan açan Batı dünyası harekât başladığı andan itibaren yaptırım kararlarını ardı ardına açıkladı. Bununla da yetinmeyen Batı dünyası, dünyaya pazarladığı temel hak ve özgürlüklerini çöpe atmaktan çekinmedi. Adeta bir histeri kriziyle Rus halkının tamamını cezalandırma yoluna gitti.

Kedilerin ne suçu var?

Rus toplumuna yönelik tarih, edebiyat, spor ve medya gibi alanlara kısıtlamalar uluslararası toplumla şaşkınlıkla karşılandı. Münih Filarmoni Orkestrası şefi Valery Gergiev görevinden alındı. Gergiev, Edinburgh Uluslararası Festivali’ndeki onursal başkanlığı görevinden de istifa etmek zorunda bırakıldı. 25 Eylül’de yapılması planlanan Rusya Grand Prix’si, Formula 1 ekibi tarafından iptal edildi. Avrupa Yayın Birliği, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması’na Rusya’nın katılamayacağını duyurdu. Rus RT televizyonu ve Sputnik haber ajansı AB’de yasaklandı. Avrupa Birliği, yaptırım listelerine viyolonsel ustası Aleksandr Roldugin, yazar Zahar Prilepin, film yönetmeni Tigran Keosayan ve bir dizi gazeteciyi eklediğini duyurdu. Netflix, Tolstoy tarafından yazılan roman Anna Karenina’ın çekimlerini iptal etti. İtalya’daki Milano-Bicocca Üniversitesi, Yazar Paolo Nori’nin Dostoyevski üzerine vereceği dersi iptal etti. Rus futbol kulüpleri ile Rusya Milli Takımı bütün turnuvalardan men edildi. Tüm bu yaptırımların ardından bir hamle de Uluslararası Kedi Federasyonu’ndan (FIFE) geldi. FIFE, Rusya’da yetiştirilen kedilerin, Rusya dışındaki hiçbir soy kütüğüne kaydedilemeyeceğini açıkladı.

ABD ve İngiltere hiç bedel ödemedi

Rus halkına yönelik bu baskının gerekçesi, ABD Başkanı Joe Biden’ın Senato’da yaptığı yıllık olağan toplantıda ortaya atıldı. Biden, “Egemen bir ulusu işgal ederseniz bunun bedelini ödersiniz” dedi. Biden’ın bu konuşmasını Amerikalı ve İngiliz siyasetçiler destekledi ve buna paralel açıklamalarda bulundular. Örneğin; Irak ve Afganistan işgallerinin mimarı Condoleezza Rice, “Egemen bir ulusu işgal etmek, uluslararası hukukun her ilkesine aykırıdır” açıklamasını yaptı. Rusya’ya karşı yaptırımların bayraktarı olan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Avrupa’dan Ukrayna’ya gönüllü savaşçıların gitmesini destekliyoruz” dedi. Bütün bu açıklamalar, Rusya’nın yayılmacı politikalarına karşı bir cevap olarak değerlendirilebilir. Tabii, Batılı ülkelerin geçmişleri temiz olsaydı. Nitekim 11 Eylül saldırılarından sonra sahte deliller üretip Irak’ı işgal eden ABD ve İngiltere hiçbir bedel ödemedi. Irak’ta bir buçuk milyon insanın katledildiği, Ebu Gureyb Cezaevi’nde tarihin gördüğü en vahşi işkencelerin yapıldığı bir dönem yaşandı. Üstelik bu barbarlık dünyanın başına DAEŞ gibi bir bela açtı. Buna rağmen Batılı ülkelerin, ABD ve İngiltere için hiçbir yaptırım talebi olmadı. Çünkü bu katliamların onlar için hiçbir önemi yoktu. Ne de olsa ölen insanlar kendi milletlerinden değildi. Öyle ki; Batı için uluslararası hukuk ve insan haklarının hatırlandığı tek yer, savaşın Avrupa topraklarında olması ve pek tabii savaşın Müslümanlara karşı olmaması. Nitekim Bosna’da Müslümanlar acımasızca öldürülürken Birleşmiş Milletler ve NATO’nun bu katliamlara verdiği destek gizlenemez bir gerçek.

Avrupa’nın sığınmacı politikasındaki çifte standart

Batılı devletlerin insan kriterine dâhil olmak için Hristiyan Avrupalı, Amerikalı ya da İsrailli olmak gerekiyor. Avrupalı siyasetçilerin açıklamaları ve sığınmacı politikaları da bu durumu destekler nitelikte. Örneğin; İspanya Vox Partisi lideri Abascal “Avrupa’ya akın eden Müslümanlar ve Ukraynalılar arasında fark var. Müslümanlar Avrupa’yı iktidarsızlaştırıyor.” söyleminde bulundu. Fransız siyasetçi Marine Le Pen ise Avrupa’da sığınmacılara yapılan ayrımcılığı savundu. Le Pen “Avrupa ülkelerinin sadece Avrupalı mültecileri kabul etmesi doğaldır” dedi. Danimarka Suriyelilere uyguladığı “Mücevher Yasası”nı Ukraynalılar için kaldırdı. Avrupa Birliği, Ukraynalı mültecilere üç yıl boyunca sığınma başvurusu yapmadan yaşayabileceklerini duyurdu. Ukrayna’dan Polonya’ya giden bir trene binen Afrikalı grup, zorla trenden atıldı. Polonya polisi, Ukraynalıların ülkeye girmesine izin verirken, günlerdir soğukta bekleyen Afrikalıları silahla korkutmaya çalıştı.

Batı medyasının ırkçı açıklamaları

Bunlar yetmezmiş gibi Batı medyası da bu ırkçılığa ortak oldu. NBC muhabiri Kelly Cobiella: “Bunlar Suriye‘den gelen mülteciler değiller. Bunlar Ukrayna‘dan geliyorlar. Hıristiyanlar, beyazlar…”  Telegraph yazarı Daniel Hannan: “Bize çok benziyorlar. Olanları bu kadar şoke edici kılan da bu. Savaş artık sadece fakirleşmiş ve uzaktaki halkların başına gelen bir şey değil.” ITV News muhabiri Lucy Watson: “Ukraynalıların başına tahmin edilemez bir şey geldi. Burası gelişmekte olan bir üçüncü dünya ülkesi değil. Burası Avrupa.” BFM TV yorumcusu Ulysse Gosset: “21. yüzyıldayız. Bir Avrupa şehrindeyiz. Ama sanki Irak ya da Afganistan’daymışız gibi seyir füzesi ateşi sürüyor.”

“Medeni” Batı’nın ikiyüzlülüğü

Yemen’de açlıktan ölen, Suriye’de bombalarla parçalanan, Afganistan’da, Filistin’de, Irak’ta katledilen masumları, insan yerine koymayan, savaş mağdurları arasında bile ayrımcılık yapan “medeni” Batı’nın ikiyüzlülüğü, gerçekten insanı dehşete düşürüyor. Sarı saçlı, mavi gözlü, beyaz ve Hristiyan olmayanlara karşı her türlü zulmü reva görenler hâlâ uluslararası hukuk ve meşruiyet iddialarında bulunuyor. Bu da uluslararası toplumun yaşadığı krizin en büyük sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Batılı devletlerin insan kriteri nedir? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
İsrailli Bakan: Ülkemize daha fazla Ukraynalı alamayız https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/israilli-bakan-ulkemize-daha-fazla-ukraynali-alamayiz/ Mon, 07 Mar 2022 07:44:41 +0000 https://yekvucut.com/?p=54054 Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi devam ediyor.  Ukrayna‘da çatışmalar giderek tırmanırken yaklaşık bir buçuk milyon Ukraynalı, yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda...

İsrailli Bakan: Ülkemize daha fazla Ukraynalı alamayız yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi devam ediyor.  Ukrayna‘da çatışmalar giderek tırmanırken yaklaşık bir buçuk milyon Ukraynalı, yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldı ve mülteci konumuna düştü. Birçok Ukraynalı bölge ülkelere göç etti. İsrail, yaklaşık 30 bin Ukraynalıyı ülkelerine kabul edeceğini açıklamıştı. Ancak konuyla ilgili İsrail İçişleri Bakanı Ayelet Shaked, şaşırtıcı bir açıklama yaptı. İsrail’in Walla haber gazetesinin yapmış olduğu habere göre, Shaked, dün İsrail Meclisinde konuştu. Shaked, İsrail’e gelen Ukraynalıların yüzde 90’ından fazlasının Yahudi olmadığını ve bu mülteci akınının “devam edemeyeceğini” ifade etti. Shaked, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaştan bu yana İsrail’e 2 bin 34 Ukraynalının giriş yaptığına işaret etti. Bunların yüzde 10’undan daha azının diaspora Yahudilerine vatandaşlık hakkı tanıyan “Geri Dönüş” yasasından yararlanmaya uygun olduğunu ifade etti.

“böyle devam edemez”

Shaked, durum böyle devam ederse bir ay içinde 15 bin Ukraynalı mültecinin daha İsrail’e geleceğini söyledi. “Ülkeye giriş yapanların sayısı böyle devam edemez. Bir politika belirlememiz gerekiyor. Kapasitesine göre İsrail, Ukrayna’ya sınırı olan ülkeler hariç diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla (Ukraynalıyı) ülkeye aldı.” ifadelerini kullandı. Ülkede şu an İsrail vatandaşlığına sahip olmayan 26 bin Ukraynalı bulunduğunu kaydetti. Aşırı sağcı İsrailli Bakan, İsrail yönetiminin Geri Dönüş yasası kapsamında 100 bin Ukraynalı ve Rus Yahudi’yi ülkeye getirmeye hazırlandığını söyledi.

israil-yahudi-ukraynali
İsrailli Bakan: Daha fazla Yahudi olmayan Ukraynalı alamayız

Mültecilerin en az bir Yahudi ebeveyni olması gerekli

İsrail, Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı savaştan sonra diaspora Yahudilerinin İsrail’e göçünü (Aliya) teşvik etti ve Ukrayna Yahudilerinin tahliye çalışmalarını hızlandırdı. İsrail’in sözde “Geri Dönüş” yasası uyarınca İsrail’e göç etmek için başvuran kişilerin, en az bir Yahudi büyükanne ve büyükbabası olduğunu kanıtlayabilmeleri gerekiyor. Aliya, pek çok belge ve süreç gerektiren bir uygulama olarak biliniyor. Ancak Ukrayna’da yaşanan olağanüstü durum nedeniyle, İsrail hükümeti ve Yahudi Ajansı, Yahudilerin Ukrayna’yı daha hızlı terk etmeleri için bu uygulamalara hız kazandırdı. Yahudilerinin İsrail’e göçü anlamına gelen “Aliya”yı teşvik ve organize eden önde gelen kuruluş İsrail Yahudi Ajansı, tahliyeler için Ukrayna’ya komşu Polonya, Moldova, Romanya ve Macaristan sınırı boyunca 6 işlem istasyonu açtı. Geri Dönüş Yasası kapsamında İsrail’e göç etme hakkına sahip yaklaşık 120 bin ila 150 bin Ukrayna Yahudisi bulunduğu tahmin ediliyor.

İsrailli Bakan: Ülkemize daha fazla Ukraynalı alamayız yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>