Scroll Top

FETÖ’nün Büyükelçi Karlov suikastı davasında son dakika

buyukelci-karlov-suikastı-oldurulen-buyukelci

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) tarafından Andrey Karlov’un öldürülmesine ilişkin dava istinaftan geçti. Terör örgütü, polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş’a Rusya Ankara Büyükelçisi Karlov’u öldürme talimatı vermişti. 15 Temmuz darbe girişiminden 6 ay sonra, 19 Aralık 2016’da polis memuru Mevlüt Altıntaş, Karlov’u öldürmüştü. FETÖ‘nün Büyükelçi Karlov suikastına ilişkin 13 sanığın mahkum edildiği davanın istinaftan geçtiği öğrenildi. Davanın dosyası, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 9 Mart 2021 tarihinde karara bağlanmıştı. Dosyanın kanun yolu incelemesi ise, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 19. Ceza Dairesi tarafından gerçekleştirildi. Kararda, yerel mahkemenin verdiği mahkumiyet hükmünde usul ve esas yönünden hukuka aykırılığın olmadığı, yargılama aşamasında eksiklik bulunmadığı, ispat bakımından değerlendirmenin ise yerinde olduğu vurgulandı.

andrey-karlov-suikastı
Mevlüt Mert Altıntaş

Karar, istinaftan geçti

Kararda, delillerin hukuken geçerli ve elverişli olduğu, sanıklara yönelik ceza artırımı ve indirimin yasal gerekçeye dayandığı kaydedildi. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen hükmün yerinde olduğu belirtildi. Ceza dairesi, ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun buldu ve istinaf başvurusunu esastan reddetti. Daire, “silahlı terör örgütüne üyelik” suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezası alan Ramazan Yücel’in tahliyesine hükmetti. Diğer sanıkların ise tutukluluk halinin devam etmesine karar verildi. Dosya, temyiz incelemesi için Yargıtay 3. Ceza Dairesine iletildi.

FETÖ’nün Büyükelçi Karlov suikastı davasının geçmişi

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, 19 Aralık 2016’da katıldığı bir sergide, polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş‘ın silahlı saldırısı sonucu vefat etti. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere yönelik provokasyon amaçlı gerçekleştirilen cinayete ilişkin soruşturmada, failin FETÖ olduğu tespit edilmişit. FETÖ’nün Büyükelçi Karlov suikastına ilişkin dava, 8 Ocak 2019’da Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından başlatıldı. Rus Büyükelçi Karlov’un öldürülmesine ilişkin soruşturmada FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile Emre Uslu’nun da aralarında bulunduğu 8 örgüt yöneticisi hakkında yakalama emri verildi.

9 Mart 2021’de mahkeme dosyayı karara bağladı. Karara göre, suikastı gerçekleştiren ve olay yerinde çıkan çatışmada etkisiz hale getirilen Altıntaş’a suikast talimatını ilettiği belirlenen sanık Salih Yılmaz ve Ahmet Kılınçarslan, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ile Karlov’u “terör amaçlı kasten öldürme” suçundan 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Örgütün mahrem istihbarat yapılanmasında görevli olduğu belirlenen sanık Hüseyin Kötüce ile eski istihbaratçı Vehbi Kürşad Akalın, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “terör amaçlı kasten öldürmeye yardım” suçundan da 15’er yıl hapis cezası aldı.

Sanıklar Hasan Tunç, Sercan Başer, Ufuk Gül, “silahlı terör örgütüne üyelik” suçundan 7 yıl 6’şar ay, Ayşe Söğüt ve Kaan Bülbül, aynı suçtan 9’ar yıl, Hayreddin Aydınbaş ve Ramazan Yücel ise 10 yıl 6’şar ay hapis cezasına mahkum edildi.

Karlov’un öldürüldüğü serginin organizatörü sanık Mustafa Timur Özkan, “silahlı terör örgütüne yardım” suçundan 3 yıl 9 ay hapis ile cezalandırıldı.

Sanıklar Doğukan Söylemez, Kadir Şamlı, Oğuzhan Öztürk, Abdulsamet Kekeç, Sefa Kurnaz ve Bilal Dereli hakkında ise beraat kararı çıkartıldı.

Terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen ile Emre Uslu’nun da arasında bulunduğu sanıklar Hamza Sevinç, Cemal Karaata, Cengiz Özkan, Burak Yusmak, Murat Tokay, Şerif Ali Tekalan ve Temel Alsancak’ın dosyaları ise firari olmaları sebebiyle ayrıldı.

KAYNAK: FETÖ GERÇEKLERİ

Benzer gönderiler