Scroll Top

İsveç’te Sol Parti terör örgütü YPG/PKK’yı destekledi, oy kaybetti!

İsveç’te yapılan 11 Eylül genel seçimler sonrasında, bir önceki seçime göre 1,3 puan daha az oy alan Sol Partinin, terör örgütü YPG/PKK’ya verdiği desteğin oy kaybetmesinde önemli rol oynadığı ortaya çıktı. Buna ek olarak Ukrayna’ya yapılması planlanan mühimmat yardımlarının gönderilmesine karşı çıkması da oy kaybına neden oldu.

Sol Parti Sekreter Yardımcısı Hanna Gedin, İsveç resmi haber ajansı TT’ye yaptığı değerlendirmede, 2018 seçimlerinde yüzde 8 oy aldıklarını ve 2022’de bu oranın yüzde 6,7’ye düştüğünü söyledi. Bunu iki nedene bağladıklarını vurgulayan Gedin; hükümetin Ukrayna’ya silah göndermesine karşı çıkmalarının ve siyasetçilerinin Visby kentinde YPG/PKK paçavrasını sallamalarının, seçim sonuçlarını olumsuz etkilediğini belirtti.

Visby’de 7 Temmuz’da terör örgütü YPG/PKK’yı simgeleyen bez parçalarıyla fotoğraf çektiren Sol Parti Milletvekilleri Daniel Riazat, Momodou Malcom Jallow ve Lorena Delgado Varas, bu çirkinliği  sosyal medyada paylaşarak teröre açıkça destek verdiklerini gizlememiş oldu.

Tam olarak da olması gerektiği gibi, dönemin Başbakanı Magdalena Andersson, Sol Parti milletvekillerinin, terör örgütünü simgeleyen bez parçalarıyla poz vermesini kınamıştı. Dönemin Başbakanı Andersson, İsveç’in resmi haber ajansı TT’ye verdiği demeçte; PKK’nın sadece İsveç değil, Avrupa Birliği ülkelerinin de terör örgütü listesinde olduğuna işaret etmiş ve bu bez parçalarıyla poz vermenin, “aşırı derece uygunsuz” olduğunu söylemişti.

İsveç’in sağcı yeni hükümeti, NATO’ya katılım ve Türkiye’nin taleplerinin karşılanması konusunda son dönemde sıcak mesajlar verdi. İsveç’in attığı adımlardan ve açıklamalardan memnuniyetini saklamayan Türk Hükümeti, 1 Ocak’ta İsveç’te yürürlüğe girecek  olan “terörle mücadele yasasının” nasıl uygulanacağını görmek istiyor. Çünkü İsveç’in NATO üyeliğine erişebilmesinin yolu Türkiye’nin terör örgütlerine karşı hassasiyetini gidermesinden geçiyor. İsveç’in Sol Partisinin YPG/PKK’ya açık destek vermesi ve bu destekten sonra oy kaybetmesi, İsveçlilerin de Türkiye’nin taleplerine hassasiyet gösterdiğinin bir belirtisi olabilir.

Benzer gönderiler