Scroll Top

Elon Musk, “TWİTTER’IN GİZLİ KARA LİSTELERİ”ni ifşa etti!

‘Twitter ifşalarında ikinci bölüm’ diyerek duyuruldu. Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk, ABD Başkanı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın oğlunun skandallarına ilişkin haberlerin nasıl sansürlendiğini tek tek ifşa etmişti. İkinci ifşa perdesinde ise oluşturulan kara listeler ve trend olan konuların bile nasıl silindiği ortaya döküldü.

Bu dosyalarda, sanatçılardan siyasetçilere kadar Twitter yöneticilerin görüşlerine uymayan isimlerin nasıl kara listeye alındığı ve yok sayıldığı anlatılıyor.

Twitter’ın sözde misyonu: “Herkese fikirlerini hiçbir engel olmaksızın oluşturma ve paylaşma gücü vermek” Halbuki, Twitter ekipleri kara listeler oluşturmuş, beğenilmeyen tweet’lerin trend olmasını engellemiş; bundan hiçbir kullanıcının haberi olmamış!Resim

Twitter, kullanıcıları sansürlediğini 2018 yılında yalanlamıştı.

Vijaya Gadde (o zamanki Hukuk Politikası ve Güven Başkanı) ve Kayvon Beykpour (Ürün Başkanı) şunları söyledi: “Kesinlikle siyasi görüşlere veya ideolojiye dayalı sansürleme yapmıyoruz.”

Gazeteci Bari Weiss, üst düzey Twitter yetkilileri, şirketin “siyasi görüş veya ideolojiye dayalı gölge yasaklama yapmadığına dair güvence” vermesine rağmen, gizli filtreleme yaptığını iddia etti. Perşembe gecesi uzun bir başlık halinde ‘ Twitter Dosyaları’nın ikinci bölümünü yayımladı.

Resim

Kıdemli bir Twitter çalışanı Weiss’in mesajlarına, “Bu çok güçlü bir araç” derken, bir başkası “normal insanlar bizim ne kadar çok şey yaptığımızı bilmiyor” yanıtını verdi. İddiaya göre Twitter moderatörleri, belirli bir tweet’in kapsamını veya tüm hesabın keşfedilebilirliğini sınırlamak için kullanıcıyı “Trendler Kara Listesi”, “Kara Listede Ara” ve “Yükseltmeyin” gibi kategorilere ekleme yetkisine sahip.

Üstelik tüm bunlar kullanıcıların bilgisi veya herhangi bir uyarı olmadan gerçekleşiyor. Belgelerin yayımlanması, Ekim ayında Twitter’ı devraldıktan sonra Gadde ve Roth da dahil olmak üzere birkaç üst düzey yöneticiyi kovan ve Twitter’ın önceki kararlarından bazılarını iptal eden, şirketin yeni CEO’su Elon Musk tarafından onaylandı.

Weiss sözlerini, “Haberciliğimize yeni başlıyoruz,” diyerek bitirdi.

Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk, tek tek ifşa etmişti. 2020 başkanlık seçimleri öncesinde ABD Başkanı Joe Biden’ın ekibinin talebi üzerine Biden’ın oğlu Hunter Biden’la ilgili çıkan haberleri sansürlediğine yönelik belgeler açığa çıkmıştı.

Twitter, kullanıcıların aramalarını engelledi; belirli tweet’lerin keşfedilebilirliğinin kapsamını sınırladı Bazı kullanıcıların gönderilerinin “trend” sayfasında görünmesini engelledi ve buna “hashtag-#” aramalarını da dahil etti. Bunlar kullanıcıların bilgisi dışında yapıldı.

Resim

Twitter’da kısa adı “SIP-PES” olan bir grup ifşa edildi: “Site Bütünlüğü Politikası, Politika Yükseltme Desteği” Bu gizli grupta, Hukuk, Politika ve Güven Başkanı (Vijaya Gadde), Küresel Güven Başkanı (Yoel Roth), eski CEO’lar Jack Dorsey ve Parag Agrawal bulunuyordu.

Twitter, 2018 yılında “kesinlikle siyasi görüşlere veya ideolojiye dayalı sansürleme yapmıyoruz” demişti. Fakat “SIP-PES” isimli grubun, siyasi açıdan en büyük ve en hassas kararların alındığı yer olduğu ortaya çıktı.

Elon Musk “TWİTTER’IN KARA LİSTELERİ”ni ifşa etti.

Eski CEO Jack Dorsey, “neden her şeyi filtresiz yayımlayıp insanların karar vermesine izin vermiyorsun?” demişti. Ve her şeyin eski CEO’nun gözetiminde olduğu ve bu konuda hiçbir şey yapmadığı gerçeği ortaya çıktı.

Eski CEO Jack Dorsey’in “SIP-PES” isimli, siyasi açıdan en büyük ve en hassas kararların alındığı grupta yer aldığı ortaya çıktı. Elon Musk’a “her şeyi filtresiz yayımlayın” diyen Dorsey için o zamanlar güven ve şeffaflık neredeydi? İfşalardan sonra Dorsey sessizliğini korudu.

Benzer gönderiler