Scroll Top

Parlamenter sisteme geçiş mi dediniz?

Parlamenter sisteme

Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin yapılmasına 1 yıl 2 ay kaldı. Türkiye’de siyaset, uzun zamandır hiç olmadığı kadar hareketli günler yaşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi ile Devlet Bahçeli liderliğindeki Milliyetçi Hareket Partisi’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın adayı dışında henüz partiler bir Cumhurbaşkanı adayı belirlemedi. Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi, Gelecek Partisi, İyi Parti ve Saadet Partisi’nden oluşan ittifakın adayı Kemal Kılıçdaroğlu mu yoksa bir başkası mı olacak? Şu an muhalefet kanadının en büyük sorunu bu. 23 Haziran 2018 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olarak partideki en büyük rakibi Muharrem İnce’yi “Gel bakalım Muharrem”  çağrısı yaparak ilan eden Kılıçdaroğlu, bu seçimde aday olmak istediğini defalarca ortaya koydu. Kılıçdaroğlu’nun ve ittifakının en büyük vaadi ise “parlamenter sisteme geçiş” yapılacağı.

Parlamenter sisteme geçiş vaadini Muharrem İnce’den dinleyelim 

Muhalefet partileri 2 yıldır Türk halkının karşısına “parlamenter sisteme geçiş” dışında bir vaat ile gelmedi. Nitekim, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu yazının kaleme alındığı 23 Nisan 2022’de aynı vaadi tekrarladı. Kılıçdaroğlu TBMM özel oturumunda şu açıklamayı yaptı ” Tek adam rejimini dünyaya örnek olacak şekilde demokrasinin sınırları içinde ve sandık yoluyla ortadan kaldıracağız. 100 yıl öncesinden aldığımız ilhamla güçlendirilen ve tüm vesayetleri reddeden bir parlamenter sistemin çalışmalarına başlamış olacağız.” Kılıçdaroğlu neredeyse her ay “parlamenter sisteme geçiş” vaadi veriyor. Peki, Kılıçdaroğlu çok eleştirdiği ve tüm kötülüklerin anası olarak tanımladığı “tek adam rejimi”nden gerçekten rahatsız mı?  Bu sorunun cevabını bulmak için Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2018 yılında Cumhurbaşkanlığına aday gösterdiği ve CHP’den 3 milyon 987 bin 962 daha fazla oy alan Muharrem İnce’nin durumuna bakmak yeterli olacaktır. İnce 24 Haziran 2018 seçimlerinde ikinci olmasına rağmen, Kemal Kılıçdaroğlu ekibi tarafından sistematik bir şekilde partiden uzaklaştırıldı. Partide olağanüstü kongre yapmasının önüne geçildi.

Cumhurbaşkanı adaylığından hainliğe 

Muharrem İnce’nin topladığı 600’den fazla delege oyunu geçersiz sayan Cumhuriyet Halk Partisi, İnce ve ekibinin partiden ayrılmasının önünü açtı. Bununla yetinmeyerek başta Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan aracılığı ile Muharrem İnce’nin “24 Haziran seçim gecesi sarhoş olduğu için halkın karşısına çıkmadığı” iddiasını yaydı. 2018 yılında CHP seçmenin gözünde Türkiye’ye çağ atlatacak lider olarak pazarlanan Muharrem İnce bugün parti seçmeninin gözünde neredeyse bir hain konumuna düşürüldü.

Kılıçdaroğlu parlamenter sisteme geçer mi?

Muharrem İnce örnekliği Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek vukuatı da değil üstelik. Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal‘ın bir kaset kumpası ile devrilmesi sonrasında başta Baykal ekibini ardından da parti içinde kendisine rakip olabilecek tüm klikleri partiden uzaklaştırdı. 2020 yılındaki parti kongresine tek aday olarak giden ve geçerli oyların tamamını alan Kılıçdaroğlu partisinin 2022 kongresini ise gerçekleştirmeyerek erteledi.  Bugün kendi seçmenine bile “paşa paşa gidip oy vereceksiniz” sözleriyle “posta” koyan bir parti lideri olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun parlamenter sisteme geçiş vaadi gerçeklikten uzak görünmektedir.

Orhan Aydın

Benzer gönderiler