Scroll Top

ABD ordusu, dünyadaki 15 milyar otomobili izleyecek mi?

ABD ordusu dünyadaki milyarlarca otomobilin anlık konum bilgisine sahip olabilir

ABD merkezli the Ulysses Group isimli firma, dünyadaki 15 milyar otomobilin anlık konum bilgisini ABD ordusuna satmaya çalışıyor. Araçların hangi yollar kullanılarak izlendiğine dair bir bilgi yok. Ancak, konuya ilişkin bilgiler araştırıldığında tehdidin büyük olduğu görülüyor. Firmanın geliştirdiği sistem Amerikan ordusuna satılırsa, ABD istediği hedefe hatta istediği an SİHA’larımız ve İHA’larımıza müdahale edebilir. Amerikalı the Ulysses Group, eş zamanlı olarak ve geçmişe yönelik lokasyon bazlı bilgileri telematik yöntemi ile ülkelere satabileceğini söylüyor. Firmanın açık olarak yer ve hedef belirten verileri içeren sistemi, Amerikan ordusuna telematik bazlı istihbarat hizmeti verebilir; bunun için Amerika’nın bu sistemi satın alması yeterli.

Telematik araçların panelinde bulunan disiplinlerarası bir alandır. Telekomünikasyon, araç teknolojileri, örneğin karayolu taşımacılığı, yol güvenliği, elektrik mühendisliği (sensörler, enstrümantasyon, kablosuz iletişim vb.) ve bilgisayar bilimini (multimedya, İnternet, vb.) kapsar. Telematik aşağıdakilerden herhangi birini içerebilir:

  • Uzak nesneleri kontrol etmek için telekomünikasyon cihazlarını kullanarak bilgi gönderme, alma ve depolama teknolojisi.
  • Araçlarda uygulama ve hareket halindeki araçları kontrol etmek için telekomünikasyon ve bilişimin entegre kullanımı.
  • Otomotiv navigasyon sistemlerinde bilgisayarlar ve mobil iletişim teknolojisi ile entegre küresel navigasyon uydu sistemi teknolojisi.

Son yıllarda telematiklere dokunmatik ekranlar, tablet bilgisayarlar, ayrıca Windows Embedded Automotive, CarPlay, Android Auto gibi sistemler uygulanmıştır.

ABD merkezli the Ulysses Group, modern olarak dizayn edilmiş telamatik yöntemli multimedya sistemleri kullanan her yıl 100 milyon aracın üretildiğini ve eğer kendi yaptıkları sistemi bir ülke satın alacak olursa anlık olarak bu sistemle araçların nerede olduğunu anlık olarak görebileceğini söylüyor. Ayrıca ek olarak dünya üzerindeki 15 milyar aracı dünyanın her yerinden görüntüleyebildiğini iddia ediyor.

Firma tarafından hazırlanan raporda ise en dikkat çekici detay kanıt olarak gösterilen veri haritası. Bu veri haritasında özellikle ülkemizin ele alınmış olması, raporun içeriğindeki diğer bilgiler ile birleştirilince rahatsız edici olmaya başlıyor. Nitekim Türkiye’nin son yıllarda teknoloji bakımından uluslararası arenada hayranlık oluşturacak derecede gelişmiş olması, İHA ve SİHA’larımızın hem ekonomik hem de güvenlik bağlamında ülkemize ve vatandaşlarına büyük gurur yaşatması, Amerikalı firmanın Türk teknolojik cihazlarında yer alan telematik panelleri kullanarak yer belirleme yapma özelliğine sahip veri satma, istihbarat oluşturma sistemi olayları başka boyuta taşıyor.

Haritada Türkiye ve bölge özellikle vurgulanmış.

Benzer gönderiler