Scroll Top

ABD’de hakkını arayan başörtülü öğrenci tehdit mesajları alıyor

1116hijab01 (1)

Virginia’da bir öğretmenin öğrencisinin başörtüsünü çıkarma girişiminde bulunmasının ardından öğrenciye sosyal medya üzerinden tehditler geliyor. Geçen hafta gerçekleşen olayda Lesmon Saunders isimli öğretmen, Müslüman öğrencinin başörtüsünü çekip çıkartmaya çalışmıştı. Olayın açığa çıkmasının ardından öğrenci Yasmin Yahye’ye internette tehdit ve hakaret mesajları gelmeye başladı.Öğrencinin başvurusu üzerine okul yönetimine, öğrenciye düzenlenen siber saldırıya karşı önlem alması için uyarıda bulunan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), öğrenciye Facebook ve Twitter’da gelen mesajların açık biçimde İslamofobi ve nefret suçu olduğunu belirtti. #freesaunders hashtagiyle sosyal medyada paylaşım yapanlar, Müslüman öğrenciye hakaretler yağdırırken görevden uzaklaştırılan öğretmene destek mesajları verdi.

Skandal sonrası öğretmen Lesmon Saunders süresiz olarak açığa alınmıştı. Ancak sosyal medyada Saunders’a destek için kampanyalar düzenlenmiş, yaptığında suç unsuru taşıyan bir şey olmadığı iddia edilmişti. “5 dakikalık bir ün” için Sanders’in kariyerinin mahvedildiğini söyleyen bir kısım öğrenci, küfür içerikli mesajlarla başörtüsünün çekip çıkarılması olayını duyurduğu için Yahye’ye tepki gösterdi.

Yahye’nin olayını inceleyen CAIR yetkilileri ise öğrencilerin öğretmenlerin uygunsuz davranışları karşısında sessiz kalmaması gerektiğinin altını çiziyor. CAIR yakın zaman önce sunduğu “haklarını bil” mobil uygulamasıyla ABD’de nefret suçu ve yabancı düşmanlığı vakalarının daha hızlı şekilde rapor edilebilmesini sağlıyor.

Yahye’nin başına gelen ABD’deki ilk olay değil

Nisan ayında CAIR tarafından yayımlanan bir raporda ABD eğitim kurumlarında öğrenim gören Müslümanların karşılaştığı ayrımcılık, sataşma ve fiziksel şiddet gibi vakalar üzerine çarpıcı veriler bulunuyor. Buna göre, California’da Müslüman öğrencilerin yüzde 55’i dini inançları sebebiyle fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalıyor. Tesettürlü öğrencilerin yüzde 29’u, başka öğrencilerin kendilerini saldırgan biçimde taciz ettiklerini belirtirken, yüzde 27’si de öğretmenlerinden ayrımcılık gördüklerini öne sürüyor. İslam ve Müslümanlık konularını sınıfta rahatça konuşabildiğini söyleyen öğrencilerin oranı 2012’de 80 iken, 2014’te bu rakam 76’ya düşüyor.

Raporda, eğitim kurumlarındaki İslamofobik vakalara örnekler de veriliyor: Las Vegas’taki bir okulda bir öğretmenin kaza geçirmiş ve bu yüzden ayağı sargılı bir Müslüman öğrencisine “Burası Amerika, sınıfımda bağlılık andı için ayağa kalkmayacaksan Irak’a dön.” dediği aktarılıyor. Yine başka bir örnekte Grand Rapids’te bir okulda bir öğretmenin Müslüman öğrencileri terörist ve aptal olarak tanımladığı, bunun üzerine ağlayan öğrencinin gözyaşlarının sahte olduğunu söylediği iddia ediliyor. Bu gibi örneklerden hareketle raporda, eğitim kurumlarında İslam karşıtlığının tahmin edilenden daha yüksek düzeyde olduğu vurgulanıyor

Benzer gönderiler