Scroll Top

Avrupa Birliği Ordusu bu kez kurulacak mı?

Avrupa Birliği Ordusu

Avrupa Birliği Ordusu Macron’un hayali

Avrupa Birliği Ordusu, Afganistan’da Batı dünyasının yaşadığı hezimet sonrası tekrar gündeme geldi. Yugoslavya’da 1991 yılında başlayan iç savaş sonrası gündeme gelen ancak bir türlü faaliyete geçmeyen Avrupa Birliği Ordusu bugüne kadar defalarca ısıtıldı. Birleşik Krallığın Avrupa Birliği’nden ayrılması sonrası kurulma ihtimali iyice azalan AB Ordusu fikrinin en ateşli savunucusu Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron. Libya’da Savaş Baronu Hafter’i destekleyen Macron, Türkiye’nin Libya meşru hükümetine verdiği destek sonrası tepkisini göstermişti. Terör örgütü PKK’nın Suriye kanadı PYD/YPG’ye karşı başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı ve Barış Pınarı Harekâtlarını durdurmak için de büyük gayret sarf eden Macron, “NATO’nun beyin ölümünün gerçekleştiğini” iddia etmişti. Bu açıklamasına dönemin ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan büyük tepki göstermişti.

Avrupa Birliği Ordusu FransAlmanya’yı çatırdatıyor

Fransa, kurulması için büyük çaba harcadığı Avrupa Birliği Ordusunun yönetiminin kendisinde olması için bastırıyor. Donald Trump’ın ABD Başkanlığı döneminde AB’nin ABD prangasından kurtulması için birleşik ordu kurulmasını savunan Macron, Biden’ın başa geçmesi sonrası AB’nin ABD ile etkili olması için projeye destek oluyor. Bu da Avrupa Birliğinin en büyük ekonomisi Almanya ile aralarındaki en büyük anlaşmazlıklardan birine sebep oluyor. II. Dünya Savaşı sonrası düzenli ordusu dağıtılan ve sınırlı sayıda asker barındırma hakkı olan Almanya, mevcut ordusundaki Nazi kalıntılarıyla da mücadele etmek zorunda. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Almanya Savunma Bakanı görevini üstlendiği sırada çıkan suikastçı teğmen skandalı, ülkenin zaten kısıtlı olan ordusunda ciddi miktarda Nazi yapılanması olduğunu göstermişti.

AB’nin yapısı orduya engel

AB Ordusu önündeki en büyük engellerden biri de AB’nin mevcut yapısı. AB kurallarına göre üye ülkelerin eşit söz hakkı var ve bir ülke veto silahını kullanarak kararın çıkmasına engel olabiliyor. Rusya tehlikesine karşı NATO şemsiyesine güvenen Kuzey Ülkeleri, NATO’yu zayıflatacak her türlü projeye karşı çıkıyor. Rusya ile müttefik olan Viktor Orban Başbakanlığındaki Macaristan’ın Putin yönetiminin istemediği Avrupa Birliği Ordusu projesini veto etmesi sürpriz olmayacak.

Avrupa Birliği’nin en büyük ülkelerinden biri olan İtalya’nın da birlikten ayrılma yanlıları güçlenirken birleşik ordu fikrine sıcak bakmayacağı tahmin ediliyor. İtalya özellikle Libya ve mülteci politikalarında Fransa ile kriz yaşamıştı.

Benzer gönderiler