Scroll Top

Avrupa’da Müslümanlar parlamentoda iyi şekilde temsil edilmiyor

Avrupa-Müslümanlar-temsil

Avrupa’da Müslümanlar yeterince iyi temsil edilmiyor

Avrupa’da Müslümanlar yaşadıkları ülkelerin nüfuslarına oranla yeterince iyi temsil edilmiyor. Avrupa’da yaşayan Müslümanlar, uzun yıllardır ülkelerin toplam nüfusun önemli bir bölümünü teşkil ediyor.  Fakat buna rağmen Müslümanların siyasi alanlarda yeterince hakları savunulmuyor. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Aktürk ve doktora adayı Yury Katliarou, 2007-2018 yılları arasında yapmış oldukları araştırma sonucunda, Avrupa ülkelerinin ulusal parlamentolarının alt meclislerinde Müslümanların temsil oranını ele aldığı “Etnokültürel Çeşitliliğin Kurumsallaşması ve Avrupalı Müslümanların Temsili” başlıklı bir makale yayımladı. Müslümanların ele alındığı makale, Amerikan Siyaset Bilimi Derneğinin resmi akademik dergisi olan “Perspectives on Politics”te yayımlandı. Araştırma tam olarak 11 yıl sürdü. Makalede, Müslüman azınlıkların siyasi temsil seviyelerinin 26 Avrupa ülkesi arasında dikkate değer farklılıklar gösterdiğine değinildi. Müslümanların, Belçika, Bulgaristan, Hollanda, Romanya ve Sırbistan’da en yüksek temsil seviyelerine sahip olduğu ve bu ülkeleri Hırvatistan, Finlandiya, Karadağ ile Norveç takip ettiği ifade edildi. Diğer yandan Fransa, İsviçre, İspanya, İtalya, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde, Müslümanların nüfuslarına oranla en az temsil edildiği belirtildi.

Avrupa'da Müslümanlar temsil
Avrupa’da Müslümanlar parlamentoda yeterince iyi temsil edilmiyor

Avrupa’da Müslümanlar parlamentoya da alınmıyor

Avrupa’da Müslümanlar çoğunlukla parlamentoya da alınmıyor. Belçika’da etnokültürel çeşitlilikte en yüksek oranda kurumsallaşmış durumda. Bu nedenle ülkede Müslümanların temsil oranı daha yüksek olarak gözüküyor. Belçika’da Müslüman milletvekillerinin, tek bir partide toplanmadığı söyleniyor. Bu vekillerin 5 ana partiye dağıldığı ve sadece sosyalist veya merkez sol partilerde değil, merkez sağ partilerde de bulundukları biliniyor. Müslüman adaylar, İslami kimliğini açıkça sergileyebiliyor. Belçika’da hem federal hem de bölgesel düzeyde parlamentoda yarışıp seçim kazanabiliyorlar. Ancak Fransa Belçika’nın tam tersi. Fransa’da hükümet, Müslümanları parlamento da istemiyor.

Avrupa’da Müslümanlar kendilerini savunamıyor

Fransa, Batı Avrupa’da Müslümanların en fazla bulunduğu ülke olarak biliniyor. Buna rağmen Fransa’da yaşayan Müslümanlar her türlü ayrımcılığa maruz kalıyor. Üstelik Fransa hükümeti Müslümanların haklarını korumadığı gibi çıkarılan ırkçı yasalarla onların hayatını  daha da zorlaştırıyor. Bu nedenle Fransa’nın siyasi alanda Müslümanların en az temsil edildiği ülke olduğu görülüyor. Fransa Ulusal Meclisinde, 2017 yılında 8, 2012 yılında da 4 Müslüman milletvekili bulunuyordu. 2007 yılına bakıldığında ise tek bir Müslüman milletvekilinin olmadığı dikkat çekiyor. Ülkede yalnızca Müslümanlar değil, diğer azınlıklar ve kadınlar da önemli ölçüde yetersiz temsil ediliyor. Avusturya’da Müslümanlar, parlamentonun alt meclisinin yüzde 2’sinden daha azını oluşturuyor. Müslüman azınlığın orantılı şekilde temsil edildiği Hollanda’da ise Müslümanlar, parlamentonun sadece yüzde 8’ini oluşturuyor.  İngiltere’de de Müslümanlar nüfuslarına oranla ortalama 18 milletvekili eksik temsil ediliyor. Kısacası, Avrupa‘da Müslümanlar kendi haklarını bile savunamıyor. Parlamentoya dahi alınmayan Müslümanlar ikinci sınıf muameleye maruz kalıyor.

Benzer gönderiler