
Fransız hükümeti, CCIF’yi kapatma gerekçesini Danıştay’a sunmadı
Fransız hükümeti Kasım 2020’de İslamofobi ile Mücadele Kolektifini (CCIF) hiçbir gerekçe göstermeden kapatmıştı. Danıştay, hükümetin CCIF’yi kapatma gerekçesini açıklaması için belirli bir süre verdi ve bu süre doldu. Fransız hükümeti ise CCIF’nin neden kapatıldığını açıklama gereğinde bile bulunmadı. CCIF’nin avukatı Sefen Guez Guez, konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Guez Guez, CCIF’nin kapatma kararına itiraz için 31 Ocak’ta Danıştay’a başvurduğunu bildirdi. Ayrıca Danıştay’ın başvuruyu değerlendirerek 2 Şubat’ta İçişleri Bakanlığından kapatmanın gerekçeleriyle ilgili 2 ay içinde savunma istediğini de belirtti. “Bugün, 9 Nisan ve verilen süre doldu. Genelde kısır tartışmalar çıkarmak, haklarını savunanları cezalandırmak ve de sosyal ağlarda aşırı sağcı tezler yayarak mesnetsiz suçlamalarda bulunmak için acele eden İçişleri Bakanlığı, halen Danıştay’a savunmasını sunmadı.” ifadesinde bulundu.
“Bu karar siyasi ve fırsatçı bir karardı”
Avukat Guez Guez, CCIF’i öğretmen Samuel Paty’nin öldürülmesinde rolü olduğu gerekçesiyle kapatan ve bunu kanıtlayacağını bildiren İçişleri Bakanlığının savunma bile sunamadığını söyledi. Üstelik bunun CCIF’i kapatma kararının ne kadar siyasi, fırsatçı bir karar olduğunu ve gerekçelerinin zayıf olduğunu gösterdiğini belirtti. Danıştay, CCIF’nin başvurusunu İçişleri Bakanlığının savunması olmadan değerlendirmeye alacak. İçişleri Bakanı Gerard Darmanin, 2 Kasım’da Twitter hesabından, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un talimatıyla ve Bakanlar Kurulunun kararıyla CCIF’nin kapatıldığını duyurmuştu. CCIF, daha önce ülkedeki faaliyetlerini durdurmuş ve çalışmalarını yurt dışında taşımıştı.
Fransa’da Müslümanların hayatı zorlaşıyor
Fransa’da Müslümanları hedef alan tasarı onların hayatını zorlaştırıyor. İslam karşıtı yasa tasarısı, kamuya açık alanlarda başörtüsü takmayı kısıtlıyor. Müslümanlara ait dernek ve sivil toplum kuruluşlarının finansmanı denetim altına alıyor. 3 yaşından büyük çocukların evde eğitim almasının önüne geçiyor. Dini veya başka sebeplerle hastaların doktorlarını cinsiyete göre tercih etmesi yasaklanıyor. Müslümanlar söz konusu olduğunda Fransa’da insan hakları, demokrasi ve özgürlükten bahsetmek tarih oluyor. Ülkede Müslümanlara uygulanan kısıtlamalar dünyanın dört bir yanından tepki çekse de Macron yönetimi İslam karşıtlığından vazgeçmiyor. Fransız siyasetçilerin Müslümanlara yönelik nefret söylemleri ise ülkedeki kargaşayı daha da artırıyor.

