Scroll Top

Fransa’da ibadet özgürlüğü kalmadı: Camiler kapatılıyor

fransa-camileri-kapatmaya-devam-ediyor

Fransa camileri kapatmaya devam ediyor

Fransa’da camiler bir bir kapatılıyor. Beauvais kentinde bulunan Bilal Camii’nin “radikal içerikli vaazlar verildiği” gerekçesiyle 6 aylığına kapatılması için yasal işlem başlatılmıştı.  Bilal Camii hakkında son karar alıındı. Fransız basınında yer alan haberlere göre, Oise Valiliği 14 Aralık’ta, radikal vaazlar verildiği gerekçesiyle kapatılması için yasal süreç başlattığı Beauvais kentindeki Bilal Camisi’nin 6 ay süresince kapatılmasına hükmetti. Vaazlarda, cihat, nefret ve şiddetin teşvik edildiği öne sürüldü. Cami hakkındaki karar 2 gün içinde uygulamaya konulacak. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 14 Aralık’ta konuyla ilgili açıklama yaptı. Dermanin, Beauvais’deki Bilal Camisi’nde “radikal içerikli vaazlar” verildiği, “Hristiyanlara, eşcinsellere ve Yahudilere” karşı mücadele edildiği gerekçesiyle kapatılması için yasal süreç başlatıldığını bildirmişti. Darmanin, kararın “aşırıcılık yasası” olarak bilinen “Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler” yasası kapsamında alındığını dile getirdi. Böylece ülkede kapatılan cami sayısı 22’ye yükseldi.

fransa-cami-macron
Fransa camileri kapatıyorF

Fransa camileri hedef alıyor

Caminin avukatı Samim Bolaky, Valiliğin verdiği karara tepki gösterdi. Bolaky, imamın, kendisine sorulan soruya cevaben mensup olduğu dinin hükümlerini paylaştığını ifade etti. Vaazlarının içeriğinin aşırıcılık olarak nitelendirilmeyeceğini söyledi. Bolaky, caminin kapatılması girişimiyle Beauvais’deki Müslüman toplumunun cezalandırılmak istendiğini belirtmişti. Bilal Camisi, 23 Aralık’ta valilik tam karara varmadığı için geçici olarak kapılarını ibadete açmıştı. Fransa’da 99 camide yapılan denetimler sonucunda 21’i kapatıldı. 6’sı hakkında da kapatılması için yasal süreç başlatıldı. Fransa camileri hedef alıyor. Öte yandan ülkedeki Müslümanlar da ötekileştiriliyor. Bu nedenle Fransa, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası toplum ile sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütleri tarafından sık sık eleştiriliyor.

Fransa’da İslam düşmanlığı artıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İslam karşıtı açıklamalarından sonra hükümet, ağustosta Müslümanlara karşı ayrılıkçı yasa çıkardı. Macron yönetimin kabul ettiği “ayrılıkçı” yasa, Müslümanların hayatına müdahale ediyor. Ülkede yaşayan Müslüman toplum baskılara maruz kalıyor. Başörtülü anneler, çocuklarının veli toplantılarına veya çocukları ile birlikte okul gezilerine katılamıyor. Tesettür mayo giymek isteyen kadınlara izin verilmiyor. Fransa’da camiler radikalleştiği iddiasıyla kapatılıyor. Müslüman sivil toplum kuruluşlarına baskınlar düzenleniyor. Çocuklarına evde eğitim vermek isteyen aileler, çocuklarını Fransız okullarına göndermek zorunda kalıyor. Macron yönetiminin ayrılıkçı yasası bu nedenle çok sık eleştiriliyor. Başta Fransa Cumhurbaşkanı Macron olmak üzere, ülkedeki Müslüman ırkçısı siyasetçilerin İslam karşıtı söylemleri, Müslümanlara yapılan saldırıları da körüklüyor.

Benzer gönderiler