Scroll Top

Frontex sığınmacılara karşı sınır dışı operasyon düzenledi

frontex-sinir-disi-operasyonlari-belgelendi

Frontex’in göçmenlere yönelik sınır dışı operasyonları belgelendi

Göçmenlere yönelik insan hakları ihlallerinde bulunan Frontex’in sınır operasyolarını kanıtlayan bazı belgeler ortaya çıktı. İnsan hakları kurumu Statewatch, Frontex’in bu yıl göçmenleri sınır dışı ettiği operasyonlarla ilgili bir rapor yayımladı. Buna göre Frontex, bu yılın ilk yarısında 8 binden fazla göçmeni sınır dışı etti. Sınır dışı edilen göçmen sayısının 2019’un aynı dönemine kıyasla yüzde 9 daha fazla olduğu ortaya çıktı. Sığınmacılara yönelik işlediği insanlık suçları ile sık sık gündeme gelen Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Ajansı Frontex’in sınır dışı operasyonlarına ilişkin bir rapor inkar edilemez gerçekleri gün yüzüne çıkarmış oldu.

frontexin-gocmenlere-yonelik-insanlik-suclari-belgelendi
Frontex’in sınır dışı operasyon kanıtları ortaya çıktı

Sınır dışı operasyonlara yönelik raporu “Statewatch” yayımladı

Kar amacı gütmeyen “Statewatch” isimli insan hakları kuruluşu raporu yayımladı. Kuruluş, AB ülkelerinin göçmen krizini önlemekte ajanstan giderek daha çok yardım aldığını vurguladı. Frontex’in ülkelerindeki güvensizlikten kaçan binlerce kişiyi sınır dışı ettiğini ortaya çıkardı. Ancak bu kişilerin güvenli dönüşleri için gerekli tedbirleri almadığını da belirtti. Frontex’in görevi göçmenlerin geri dönüşlerini sağlamaktı. Ancak bunu yasadışı yollardan ziyade güvenlik ihlalleri olmayacak şekilde yapması gerekiyordu. Frontex ise sınır dışı operasyon kararının AB ülkelerindeki yetkili makamların verdiğini, ajansın görevinin göçmenlerin geri dönüşlerini sağlamak olduğunu açıkladı. Ancak göçmenlere yapılan eziyetlere bakıldığında hayatları hiçe sayılarak canlarına bile kast edildiği görülmekte. Göçmenlerin ülkelerine dönüşlerinde, koronavirüs önlemleri sebebiyle bazı güvenlik önlemlerinin alınmamış olabileceğini öne sürdü.

Frontex sınır dışı operasyonlar düzenleyerek uluslararası hukuka aykırı davranıyor

Frontex, Avrupa Parlamentosu’nun temmuz ayındaki raporunda da insan hakları ihlallerini görmezden gelmekle suçlanmıştı. Üstelik 2004’te kurulan Frontex, son dönemde Ege Denizi’nde göçmenlere yönelik uluslararası hukuka aykırı olaylarla anılıyor. Yunanistan’ın gerçekleştirdiği geri itmelerde rol oynamakla da eleştirilerin hedefi oldu. Operasyonlara katılan üye devletlerin sayısı 18’den 22’ye yükseldi. Frontex ayrıca Schengen İlişkili Devletleri’nden çıkarmaları destekledi: İsviçre, İzlanda, ve Norveç. Zorunlu dönüş vakaları için  uçuşlar düzenlenmeye devam etti. Frontex, sınır dışı operasyon düzenleyerek benzeri görülmemiş sayıda göçmeni geri dönüşe zorladı.

Benzer gönderiler