Scroll Top

Der Spiegel: “Frontex, geri itmelere yardım etti”

Frontex-gocmen

Frontex’in uluslararası hukuk ihlali Alman basınının gündeminde.  Alman Der Spiegel dergisi, Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Ajansı Frontex‘i, Yunanistan’ın göçmenleri geri itmesinde suç ortaklığı yapmakla suçladı. Alman Der Spiegel dergisi, AB Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF), birliğin Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex) hakkında yürüttüğü soruşturmanın sonuç raporundan bulgulara yer verdi. Sonuç raporunda, Frontex Başkanı Fabrice Leggeri ve diğer üst düzey yetkililerin, Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki geri itmelerini yalnızca bildikleri değil, aynı zamanda örtbas ettikleri iddia edildi. Nihai raporun 200 sayfadan uzun olduğu vurgulanan haberde, müfettişlerin, üç Frontex yöneticisini AB düzenlemelerini ihlal etmekle suçladığı belirtildi. Disiplin cezası verilmesini tavsiye ettiği bilgisi paylaşıldı. Frontex’in kendi hava varlıkları tarafından çekilen ve Yunan kuvvetlerinin geri itmelerini açıkça ortaya koyan fotoğraflar da yayınlanarak Frontex’in Yunan makamlarının geri itmelerini bildiği halde işlem yapmaması eleştirildi.

Der Spiegel Frontex
Frontex göçmenleri denizde boğulmaya terk etti

Frontex, geri itmeleri bildiği halde işlem yapmadı

Frontex Başkanı Leggeri’nin ancak yönetim kurulu kararıyla görevinden alınabileceği, yaşanan tüm olumsuz gelişmelerin ve OLAF raporunun ardından bunun gerçekleşip gerçekleşemeyeceğinin merak konusu olduğu vurgulandı. Almanya dahil AB’nin bazı diğer büyük ülkelerinin, Leggeri’nin ve Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki eylemlerini desteklediği ifade edildi. AB Yolsuzlukla Mücadele Ofisi, Frontex hakkında Yunanistan’ın Ege denizindeki göçmenleri yasa dışı olarak Türkiye’ye doğru geri itmesine sessiz kaldığı gerekçesiyle 2021’in başında soruşturma başlatmıştı.

Göçmenleri denizde ölüme terk etti

Frontex, mültecileri denize açılmaya elverişli olmayan gemilerde tehlikeli göç yolları kullanmaya zorladı. Onları yolda durdurmak için komşu ülkeleri görevlendirdi. Onları şiddetle karşılayarak ya da kurtarmayı reddederek denizde boğulmaya terk etti.” ifadeleri yer aldı. Frontex, Avrupa Parlamentosu’nun temmuz ayındaki raporunda da insan hakları ihlallerini görmezden gelmekle suçlanmıştı. 2004’te kurulan Frontex, son dönemde Ege Denizi’nde göçmenlere yönelik uluslararası hukuka aykırı olaylarla anılıyor. Yunanistan’ın gerçekleştirdiği geri itmelerde rol oynamakla da eleştirilerin hedefi oldu. Operasyonlara katılan üye devletlerin sayısı 18’den 22’ye yükseldi. Frontex ayrıca Schengen İlişkili Devletleri’nden çıkarmaları destekledi: İsviçre, İzlanda, ve Norveç. Zorunlu dönüş vakaları için uçuşlar da düzenlenmeye devam edildi. Frontex, sınır dışı operasyon düzenleyerek benzeri görülmemiş sayıda göçmeni geri dönüşe zorladı. Tek isteği güvenli bir yer bulmak olan göçmenleri güvensiz sularda bıraktı.

Benzer gönderiler