Scroll Top

Polonya-Belarus sınırındaki göçmenler hayatını kaybediyor

Polonya-belarus-sinirinda-olağanustu-hal-uzatılacak

Polonya-Belarus sınırındaki göçmenler mağdur

Avrupa Birliği yürütme organı, Polonya-Belarus sınırında mahsur kalan göçmenlerin durumuyla ilgili endişelerini dile getirdi. Varşova’yı, insan hayatını korumaya ve bloğun ortak sınır kuvveti Frontex’in bölgede yardım sağlamasına davet etti. Bu hafta başlarında Polonya sınırı tarafında üç göçmen ve Belarus içinde bir göçmen daha Polonya’ya geçmeye çalışırken öldü. Ölüm nedenleri açıklanmadı. Polonya’da Iraklı bir adamın muhtemelen kalp krizinden hayatını kaybetmesi bildirildi. Polonya ve AB, Belarus’u; Irak, Afganistan ve Afrika ülkelerinden gelen göçmenleri sınırı geçmeye teşvik etmekle suçladı. Avrupa Komisyonu sözcüsü düzenlediği basın toplantısında, “Polonya makamlarının zor bir durumla karşı karşıya olduklarının farkındayız. Bu durum, insanları siyasi amaçlar için araçsallaştırma girişimi tarafından yaratıldı. Ancak Polonya’nın sınır yönetimi, görevlerinin insan hayatını tehlikeye atmadan veya insanlara gerekli özeni göstermeden yerine getirmesi gerektiğini belirterek durumun endişe verici olduğunu söyledi. Belarus Dışişleri Bakanlığı: “Batı, Minsk’i karalamak için sınırda göçmen krizini çıkarttı.” açıklamasında bulundu.

Polonya-belarus-sinirinda-olağanustu-hal-devam-ediyor
Polonya, göçmenleri yasadışı yollarla Belarus’a geri itiyor

Sınırda göçmen karşıtlığı: olağanüstü hal

AB’deki en büyük sınır güçlerinden birine sahip olan Polonya, aynı zamanda Belarus ile ülke sınırını paylaşıyor. Polonya, yakınındaki Litvanya ve Letonya’ya yardım etmesine rağmen Frontex‘ten yardım talep etmedi. Belarus sınırında olağanüstü hal ilan edildi. Polonya-Belarus sınırına hiçbir gazeteci, politikacı veya aktivistin girmesine izin verilmedi. Belarus’tan Polonya’ya geçtikten sonra göçmenlerden üç kişi öldü ve dördüncü bir kişi, diplomatik bir tartışmaya neden olan yasadışı göçün artmasının ardından sınırın Belarus tarafından ölü bulundu. Polonya’daki üç ölümü açıklayan Polonyalı yetkililer bir ölüm nedeni vermedi. Belarus sınır servisi, bulunan bir kişiyi “Slav olmayan bir kadın” olarak tanımladı, ancak nasıl öldüğünü söylemedi. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Eylül ayında yaklaşık 4.000 ve son iki ayda yaklaşık 7.000 Polonya-Belarus sınırını yasadışı yollardan geçmek için girişimde bulunulduğunu söyledi ve göçün artmasından Minsk’i sorumlu tuttu. “(Belarus), yasadışı göç için büyük potansiyele sahip birçok ülkeye vizesiz bir rejim getirdi, on binlerce insan Belarus’a getiriliyor” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği ayrıca Belarus’u, çoğu Irak ve Afganistan gibi ülkelerden gelen insanları Polonya topraklarına geçmeye teşvik etmekle ve Minsk’e uyguladığı yaptırımlar konusunda bloğa baskı yapmakla suçladı. Polonya, göçmen akışını engellemek için dikenli tel örgü inşa etmeye başladı. Sınır boyunca üç kilometrelik (iki mil) derinlikteki bir arazi şeridinde 30 günlük olağanüstü hal ilan etti.

“Vatandaşlarımızın güvenliği için onları kabul etmemiz mümkün değil”

İktidardaki Hukuk ve Adalet (PiS) partisi, Avrupa’ya girmeye çalışan çoğu Müslüman göçmenleri ulusal güvenliğe ve Polonya’nın Hıristiyan kültürü ve kimliğine bir tehdit olarak görerek AB’nin baskısına direndi. Komisyon ve insan hakları grupları, Polonya’nın sınırdaki göçmenleri Belarus’a geri göndermesinden, sığınma haklarını ihlal etmesinden ve onları daha fazla riske sokmasından korkuyor. 1994’ten beri Belarus’u yöneten Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, Ağustos 2020’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafer kazandığını iddia etmesinden bu yana protestoculara sert bir şekilde baskı yapıyor ve eleştirmenlerinin hileli olduğunu söylüyor. Suçlamaları reddediyor. Belarus sınır servisi, sınırın Belarus tarafında bulunan cesedin yakınında Polonya-Belarus sınırından bir cesedin sürüklendiğine dair açık işaretler kaydedildiğini söyledi.İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, sınır muhafızlarının sınırı korumasına yardımcı olmak için 500 askerin daha görevlendirileceğini söyledi. Olağanüstü halin uzatılmasını istedi. Polonya’nın kuzeydoğusunda sınıra yakın bölgede 1 haftadır 30 kaçak göçmenin Polonya’ya girmek için beklediği öğrenildi. Çoğunluğunu Irak ve Afganistanlıların oluşturduğu göçmenlerin arasında kadın ve çocuklar da var. Göçmenlerin çadır, battaniye gibi kendilerini soğuk hava ve yağmurdan koruyacak hiçbir malzemesinin bulunmadığı kaydedildi. Wasik, göçmenlerin Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko tarafından kullanıldığını ileri sürdü.

 

Benzer gönderiler