Scroll Top

İhracat başarısı ile birlikte dış ticaret dengesi Türkiye lehine

Son yıllarda ABD-Türkiye arasındaki ithalat-ihracat dengesi en yüksek seviyelere kadar çıktı

İhracat başarısı sayesinde cari denge sağlanıyor

Son yıllarda ABD-Türkiye arasındaki ithalat-ihracat dengesi en yüksek seviyelere kadar çıkmıştı. İhracat başarısı ile Türkiye’nin sürekli cari açık verdiği dengede durumlar değişmeye başladı. Salgının da etkisiyle birlikte ABD’nin Çin’e karşı aldığı bazı yaptırım ve vergilendirme kararları Türk üreticisinin Çin-ABD gerilimini fırsat olarak görmesi cari dengeyi Türkiye lehine çevirmiş durumda. ABD yönetiminin Çin’e karşı ticari yaptırım kararları alması ve Çin’in dünyadan gelen taleplere yetişememesi Türkiye adına fırsat oldu. Gelen ek yükümlülüklerle Çin bir çok üründe ABD’ye ihracat avantajını kaybetmiş durumda. Dünyadaki yüksek talebin ürün ve hizmet fiyatlarını da artırmasıyla birlikte maliyet açısından Çin’le yarışamayan Türkiye bir çok üründe rekabet edebilir konuma geldi.

Dış ticaret dengesi Türkiye lehine gelişti

Geçen yıl 10,2 milyar dolar ithalat ile Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında İtalya’yı geride bırakarak 3. sıraya yükselen ABD, ihracat başarısı ile bu yılın ilk 6 ayında ise 6,7 milyar dolar ihracat ile İngiltere’yi geçerek ikinci sıraya yükseldi. Bu yılın ilk 7 ayında ilk defa ABD’ye yapılan ihracat, ithalat tutarından fazla oldu. ABD’den yapılan ithalat yüzde 2,13 düşerek 6,9 milyar dolar oldu. ABD’ye yapılan ihracat da bu 7 aylık dönemde yüzde 40,7 artarak 7,8 milyar dolara yükseldi. Bu rakamlarla birlikte Türkiye ilk defa ABD’ye karşı cari fazla vermiş oldu. TİM Başkanı İsmail Gülle yaptığı açıklamada “ Amerikayı yeniden keşfediyoruz, her zaman söylediğim gibi dış ticaret fazlası veren Türkiye ulaşma yolunda tüm sektörlerimizin önemi var” dedi.

Türkiye’nin ABD’yle olan ticari dengesinin değiştiği bu 7 aylık dönemde taşıyıcı sektör halı sektörü oldu. Halı sektörünün bu dönemdeki genel rakam 1,83 milyar dolar olurken bunun 700 milyon dolarlık kısmı ABD pazarına gerçekleşti. ABD bu dönemde Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke oldu. Türkiye ile ABD arasındaki dış ticaret açığı da kapanmaya başladı ve son 5 yılda 4 milyar dolardan 1,3 milyar dolara geriledi.

İhracatın arttığı bir diğer ülke İspanya

İhracatın arttığı ülkelerden birisi de İspanya. İspanya’ya ihracat Ağustos’ta rekor seviyeye ulaşarak, en fazla dış satım yapılan 4’üncü ülke oldu. 2020 Ağustos’a göre yüzde 45,7 artarak 807,1 milyon dolara yükseldi. Temmuzda da değer bazında ihracatın en çok artırıldığı ülke olmuştu

Benzer gönderiler