
ABD polisi Virginia eyaletindeki bir alışveriş merkezinde yanlışlıkla bir siyahiyi gözaltına aldı
ABD’nin Virginia eyaletinde polis, Lynnhaven alışveriş merkezinde çalıntı kredi kartı ihbarı aldı. ABD polisi ihbarı alır almaz Lynnhaven Alışveriş Merkezi’ne gitti. Alışveriş merkezinde Jamar Mackey adlı bir siyahi, o sırada ailesiyle yemek yiyordu. Polis Jamar Mackey’i apar topar gözaltına aldı. Fakat Jamar Mackey’in hiçbir suçu yoktu. ABD polisi siyahi Jamar Mackey’i yanlışlıkla gözaltına aldı. Jamar Mackey gözaltına alındığına inanamadı ve polislere “ciddi misiniz” diye sordu. Polisler Jamar Mackey’in aranan kişi olmadığını fark edince siyahi adamı serbest bıraktı ve Mackey’den özür dilediler. Polis yaptığı açıklamada “çalıntı kredi kartı kullanan birinin tarifini aldık, siyahi bir erkekti ve siyah giyiyordu.” diye konuştu. Olay anında kaydedilen görüntülerde Mackey’in polislere, “Siyah Hayatlar Önemli, neden mücadele ettiğimizi görün.” dediği duyuldu. Sosyal medyaya görüntülerin düşmesiyle de yüzlerce kişi polislere tepki gösterdi.

ABD polisi, Chicago kentinde yanlış adrese gitmiş ve siyahi bir kadını kelepçelemişti. Üstelik polis, siyahi kadının giyinmesine dahi izin vermemişti. Amerikan polis memurları siyahi Anjanette Young’ın evinin kapısını kırarak içeri girmişti. Ve 50 yaşındaki siyahi kadının üstünü giymesine izin vermeyip kadını öylece kelepçelemişti. Olay şubat ayında yaşanmış ancak görüntüleri Aralık ayında yayınlanmıştı. Polis kamerasından kayda alınan görüntülerde 50 yaşındaki siyahi Anjanette Young’ın defalarca kez yanlış eve geldiniz dediği duyuluyor. Fakat polisin kadını umursamadan giyinmesine bile izin vermeden kadını kelepçelediği görülüyor. 50 yaşındaki siyahi kadın polisler kapıyı kırıp eve girmeden hemen önce işten eve yeni geldiğini ve üstünü değiştirdiğini söylemişti. Young “o kadar hızlı oldu ki, kıyafet giyecek zamanım olmadı. Orada korkmuş, aşağılanmış olarak duruyordum.” diye konuştu.
ABD polisi yanlış yere geldiğini anladı
ABD polisi siyahi kadını kelepçeleyip, kadının evini aradıktan sonra yanlış adrese geldiğini anladı. Daha sonra da kadının evinden ayrıldı. Polis memurlarından biri Young’dan özür dilerken diğerleri kadının evinin kapısını onarmaya çalıştı. Chicago Belediye Belediye Başkanı Lori Lightfoot videoyu izledikten sonra “dehşete düştüğünü” söyleyerek polislerin yaptığı baskını “büyük bir başarısızlık” olarak değerlendirdi. Young, ABD polisi memurları hakkında dava açtı. Young’ın avukatı Keenan Saulter, “genç beyaz bir kadının aynı muameleyi görmeyeceğini” ifade etti.