Scroll Top

Facebook nefret söylemlerini engellemede başarısızlıkla suçlanıyor

Facebook-nefret-soylemi

ABD merkezli sosyal paylaşım platformundan Facebook nefret söylemlerini engellemede başarısızlıkla suçlanıyor. Facebook, nefret söylemi içeren reklamları tespit ederek engellemiyor ya da tespit ettiği halde bunlara göz yumuyor. “Küresel Şahit” ve “Foxglove” adlı iki sivil toplum örgütü Facebook’u test etmek için, platforma Etiyopya‘da etnik ayrımcılığı ve nefret söylemini içeren reklamlar verdi. Etiyopya’daki 3 ana etnik gruba ait insanların öldürülmesi çağrısı içeren nefret söylemli 12 adet metin tabanlı reklamın yayımlanmasına, Facebook onay verdi. Reklamları gerçekte yayımlamayan grup, Facebook yönetimi ile temasa geçerek durum hakkında bilgilendirme yaptı. Şirketin ise söz konusu reklamların sistem tarafından otomatik olarak engellenmesi gerektiğini açıkladığı söylendi. Bu yazışmalardan bir hafta sonra söz konusu örgütlerin, sistemi denemek amacıyla tekrar nefret söylemi içeren reklamları Facebook’a koyma girişiminde bulunduğu ve aynı şekilde reklamların engellenmediği bilgisi verildi.

facebook-nefret-soylemi
Facebook’a suçlama: Nefret suçlarını engellemede başarısız

Facebook testlerde başarısız oldu

Küresel Şahit’ten Rosie Sharpe, Facebook için tespit edilmesi en kolay olabileceklerini düşündükleri reklamların bile engellenmediğini öne sürdü. Foxglove Direktörü Rose Curling ise “Myanmar soykırımından yıllar sonra bile Facebook’un hala dersini almadığı açık.” ifadelerini kullandı. İnsan hakları savunucusu aynı sivil toplum örgütleri, mart 2022’de Facebook’un sistemini denemek için Myanmar’daki Arakanlı Müslümanlara yönelik nefret söylemi ve şiddet çağrıları içeren paralı reklam verme girişiminde bulundu. Facebook sisteminin bu testlerde de başarısız olduğunu bildirilmişti. Facebook’un Myanmar’da 20 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor. Buna rağmen Facebook, 2018’de Arakanlılara karşı şiddet ve nefret söyleminin kışkırtılmasını önlemek için yeterli çabayı göstermediğini itiraf etmişti. Birleşmiş Milletler (BM) de 2018’de, Facebook’u sanal nefretin yayılması konusunda “yavaş ve etkisiz” olmakla suçlamıştı. İngiltere ve ABD’de yaşayan çok sayıda Arakanlı mülteci, Myanmar’da kendilerine karşı nefret söyleminin yayılmasına izin vermekle suçladığı sosyal medya devi Facebook’a, 7 Aralık 2021’de 150 milyar dolarlık dava açmıştı.

Facebook Ruslara yönelik nefret mesajlarına da izin vermişti

Sosyal medya platformları Instagram ve Facebook‘un ana şirketi Meta, Ukrayna‘daki savaşa destek veren Ruslar ve savaşa katılan Rus askerlerine karşı şiddet içerikli mesajlara izin vermek üzere kurallarını esnetti. Meta İletişim Direktörü Andy Stone yazılı açıklamada bulundu. Stone “Rusya’nın Ukrayna’ya işgali sonucu, ‘Rus işgalcilere ölüm’ gibi normalde kurallarımızı ihlal edecek şiddet içerikli siyasi ifade türlerine geçici olarak izin veriyoruz. Rus sivillere karşı belirli içeriklere halen izin vermiyoruz.” ifadelerini kullandı. Öte yandan Washington Post’un haberine göre Meta, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “ölüm” çağrısı yapan içeriklere de izin verecek. Ayrıca Ukrayna işgaline destek veren Rusları hedef alan içerikler de bir süre engellenmeyecek. Facebook ve Twitter başta olmak üzere birçok sosyal medya platformunun kullanımı Rusya’da engellenmişti.

Benzer gönderiler