Scroll Top

Can Dündar’ın kirli planı deşifre oldu

can-dundar-kimdir-nerede

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde uğradığı silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitirmişti. Hablemitoğlu suikastının kilit isimlerinden Nuri Gökhan Bozkır, 28 Ocak’ta Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından Türkiye’ye getirilerek adalete teslim edildi. Bozkır,  Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirildi. Adliyedeki işlemlerinin ardından çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza mahkemesi tarafından “silahlı örgüt üyeliği” ve “tasarlayarak adam öldürme” suçlarından tutuklandı. Bozkır, itirafçı olarak suikastın arkasındaki FETÖ izlerini ortaya çıkartırken, örgütten Bozkır için hamle geldiği ortaya çıktı. Firari FETÖ tetikçisi Can Dündar’ın Bozkır ile irtibat kurmaya çalıştığı deşifre oldu. İstihbarat raporlarına göre, Bozkır Ukrayna’da yargılanırken Dündar avukatı üzerinden kendisine yazılı olarak “seninle görüşmek istiyorum” notu iletti.

can-dundar-cuneyt-ozdemir
Nuri Gökhan Bozkır

“Sahte tanıklık yap, sığınma hakkı al”

MİT tırları yalanı ortaya çıktıktan sonra Cumhuriyet Gazetesi’ndeki görevinden istifa eden ve yurt dışına kaçan Can Dündar‘ın,  Nuri Gökhan Bozkır‘a destekleme vaadinde bulunduğu tespit edildi. Dündar’ın, Bozkır’dan “MİT Tırları Davası” ile ilgili Türkiye’nin terörist gruplara silah gönderdiğine dair bilgi, belge temin etmesi için tanıklık yapmasını istediği kaydedildi. Karşılığında Bozkır’ı destekleyeceğini söylediği belirtilen Dündar’ın, Bozkır’ın Ukrayna’da yargılandığı mahkemeleri sırasında, siyasi iltica talebinin ret olması ve Türkiye’ye iade durumunun sona doğru yaklaşması sırasında devreye girdiği ifade edildi.

Can Dündar’ın Bozkır’a teklifi başarısız oldu

Raporlara göre, Bozkır’ın Ukrayna’lı avukatı Roman Borisevic vasıtasıyla siyasi bir ortam oluşturmak için Ukrayna gazetesine yaptırdığı yalan haber sonrasında Dündar, mahkemeye Türkçe yazılı bir not gönderdi. Notta, “Seninle görüşmek istiyorum” yazdığı kaydedildi. Dündar, ilk denemesinde başarılı olamadı ancak ısrarından vazgeçmeyerek Bozkır’ın mahkemelerine temsilcisini gönderdi. 2021 Ocak ayında Markus isimli Dündar’ın temsilcisi Bozkır’ın yargılandığı mahkemeye gitti. Dündar, mahkeme çıkışında her türlü yardımcı olabileceklerini söyleyerek internet tabanlı program üzerinden Bozkır ile görüştü. Dündar, Bozkır’a Almanya’da siyasi sığınma garantisi sundu. Tek şartı ise, Türkiye’nin Suriye ve Libya ülkelerine yasal olmayan yollardan silah gönderdiğini anlatan bir belgesel hazırladığını belirterek algı operasyonu olan olaya Bozkır’ın da belge desteğinde bulunmasıydı. Israrla Bozkır’dan Türkiye Cumhuriyet aleyhine röportaj vermesini isteyen Dündar, operasyonda istediğini alamadı.

Çıkarı ne olacaktı?

Can Dündar, Nuri Gökhan Bozkır‘dan hazırlayacağı bir belgeselde kullanmak üzere, Ukrayna’dan temin edildiği ve Türkiye tarafından Libya’ya gönderildiği iddia edilen mühimmatların son kullanıcı belgelerini talep etti. Dündar’ın Bozkır’ı Almanya’ya götürmek istemesinin ardında ise iki farklı kirli plan vardı. Dündar, Bozkır’ın Almanya’ya iltica talebini kabul ettirerek 2002 yılında işlenen cinayetin soruşturmasını 2022 yılında bitecek olan zaman aşımına uğratarak FETÖ’nün en kritik ismi Mustafa Özcan organizasyonuyla işlenen cinayeti örtmek istiyordu. İkinci çıkarı ise MİT davası kapsamında kirli propaganda yaparak Türkiye’yi uluslararası ceza mahkemesinde yargılatmak olacaktı.

İstihbarat raporlarında, Can Dündar‘ın “Sınır Tanımayan Gazeteciler” isimli oluşumdan Marcus Bensmann ve Detsche Welle görevlilerinden oluşan gazeteci ekibiyle internet tabanlı uygulama üzerinden gerçekleştirdiği görüşmelerde Bozkır’a Türkiye tarafından sözde terörist gruplara gönderilen silah ve mühimmata ilişkin ticari bilgi belge ihtiyacı duyulduğunu anlattığı belirtildi. Raporlarda, Dündar’ın Bozkır’dan Suriye’de birlikte çalıştığı ve malzeme dağıtımında yer alan görevlilerin kimler olduğu öğrenmeye çalıştığı da elde edilen bilgisine de yer verildi.

KAYNAK: SABAH

Benzer gönderiler